Az ókori gyökerekbõl táplálkozó pogány hagyomány, a téltemetés, a tavaszvárás, a féktelen mulatozás szokása ma is tartja magát - tengeren innen és túl is.
A farsang mulatságai egy õsi hiedelem miatt alakultak ki: azt hitték, hogy a tél utolsó napjaiban - amikor rövidebbek a nappalok és hosszabbak az éjszakák - a Nap elveszti erejét, és a gonosz szellemek életre kelnek. Hitük szerint a jelmezes karneváli felvonulással, a boszorkánybábu elégetésével ûzték el ezeket a rossz szellemeket. Tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy ez a tûz segíti majd a napot, hogy újra erõre kapjon.
Magyarországon Mátyás korában már divatban voltak az itáliai mintákat követõ álarcos bálok. Úgy tartják, a keresztény egyház kezdetben üldözte, majd megtûrte ezt az eredetileg bûnösnek tartott szokást. Aztán a farsang is szépen hozzásimult az egyházi év rendjéhez.
A farsang ideje Vízkereszttõl hamvazó szerdáig tart. A maskarás vígasság az utolsó napokra, "farsangvasárnapra", "farsanghétfõre", "húshagyókeddre", az ún. "farsangfarkára" összpontosulnak.
A régi babonákat késõbb elfelejtették az emberek, de a jelmezes, álarcos karnevál és a bálok, táncos mulatságok szokása máig megmaradt.
A törökûzõ mohácsiaknak köszönhetõen pedig idegenforgalmi látványosság lett a busójárás.
A tánc, a mókázás, a felszabadult mulatozás elengedhetetlen kísérõje a "jó evés és jó ivás".
Hogy pontosan mit ettek a régi farsangi lakomákon, nem tudjuk, de néhány hagyomány még ma is él. Sok faluban igyekeznek farsangvasárnapra és húshagyó keddre tyúkhúslevest, töltött káposztát fõzni. A farsangi ételek közül a legnevezetesebb, és legelterjedtebb a farsangi fánk, de sok helyen készítenek savanyú ételeket, mint pl. a korhelylevest. Kedvelt farsangi étel a kacsa is.
Mire figyeljünk a farsang idején?
- Változtassunk egy-egy apróságot az ételen (lehet alapanyag vagy elkészítési különbség is), és ezen jó pár kcal megspórolhatunk.
- Ez alatt az idõ alatt se feledkezzünk meg a testmozgásról! A farsang idején a legkézenfekvõbb: ne hagyjuk ki a táncot! :)
Íme két példa, hogyan lássunk neki az ételeink változtatásának:
Gombás korhelyleves - 1 adag
HELYETT
Könnyû gombás korhelyleves - 1 adag
hagyományos recept | módosított recept | ||
füstölt hús | 62,5 g | füstölt hús | 62,5 g |
füstölt kolbász | 25 g | füstölt kolbász | - |
savanyúkáposzta | 100 g | savanyúkáposzta | 100 g |
gomba | 25 g | gomba | 25 g |
vöröshagyma | 12,5 g | vöröshagyma | 12,5 g |
petrezselyem zöld | 10 g | petrezselyem zöld | 10 g |
finomliszt | 10 g | durum- vagy zabliszt | 10 g |
20%-os tejföl | 50 ml | joghurt | 50 ml |
olaj | 11,25 ml | olaj | 7,5 ml |
fûszerek | fûszerek | ||
energia | 577 kcal | energia | 403 kcal |
fehérje | 20,6 g | fehérje | 17,1 g |
zsír | 47,5 g | zsír | 30,1 g |
szénhidrát | 15,9 g | szénhidrát | 15,1 g |
Konyakos kacsasült - 1 adag
HELYETT
Vörösboros kacsasült - 1 adag
hagyományos recept | módosított recept | ||
pecsenyekacsa | 250 g | pecsenyekacsa | 250 g |
vöröshagyma | 12,5 g | vöröshagyma | 12,5 g |
császárszalonna | 20 g | császárszalonna | - |
finomliszt | 12,5 g | durum- vagy zabliszt | 10 g |
vörösbor | 50 ml | vörösbor | 50 ml |
konyak | 12,5 ml | konyak | - |
olaj | 11,25 ml | olaj | 7,5 ml |
petrezselyem zöld | petrezselyem zöld | ||
babérlevél | babérlevél | ||
kakukkfû | kakukkfû | ||
só | só | ||
energia | 771 kcal | energia | 613 kcal |
fehérje | 51,6 g | fehérje | 49,6 g |
zsír | 49,3 g | zsír | 37,5 g |
szénhidrát | 13,2 g | szénhidrát | 10,0 g |
Az elõbbi változtatások következtében ennyi energiával kevesebbet viszünk be szervezetünkbe 1 adag étel elfogyasztásával:
1 adag | energia (kcal) | energia (kcal) | 1 adag | spórolás | |
hagyományos gombás korhelyleves | 577 | <- -> | 403 | könnyû gombás korhelyleves | -174 kcal |
Konyakos kacsasült | 771 | <- -> | 613 | vörösboros kacsasült | -158 kcal |