Egyéb tudnivalók

 

Egyéb tudnivalók a Súlykontroll Programhoz

Tűzd ki a célt!

Mérd meg magad, és tűzd ki magad elé az elérendő súlyt! 

Tipp: Ne tűzz ki magadnak olyan célt, amit lehetetlennek tartasz. Ha sok a súlyfelesleged első célként akár 10%-os testtömeg csökkentést is kijelölhetsz, és ha elérted, jöhet a következő cél! :)


Javasolt adagnagyságok

  • A Súlykontroll Index megmutatja, melyik élelmiszertől mit várhatsz, de önmagában nem segít abban, hogy miből mennyit egyél. Ezért Alexandra segítségül azt is pontosan meghatározta, hogy mit is jelent egy-egy (legfeljebb elfogyasztható) adag, ha fogyni szeretnél. Az élelmiszercsoportok fogyasztási gyakoriságára tett ajánlását a könyvben megtalálod! 
  • A mennyiségekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a jelölt értékek a legfeljebb elfogyasztani javasolt mennyiségek (kicsivel kevesebbet lehet, de többet nem ajánlott a súly szabályozás érdekében).
  • Egyes élelmiszerekből – attól függően, hogy mit készítünk belőle – más és más mennyiségeket használhatunk fel. Gondoljunk például a fejtett babra. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, mindig más mennyiséggel. A mostani táblázatban a leggyakrabban felhasznált mennyiségeket tüntettük fel, de a könyvben részletesen megtalálod, milyen ételhez mennyit használhatsz egy-egy alapanyagból. :)

Ide kattintva megnézheted a javasolt adagnagyságokat.


Ha elcsábultál, ne add fel!

  • Ha sokáig tart, míg leadjuk a súlyfeleslegünket, akkor bizony a fogyókúra idejébe eshet születésnap, karácsony, esküvő, és még sorolhatnánk.
  • Ahhoz, hogy megengedhessünk magunknak hogy a saját szülinapi tortánkból ehessünk 1 szeletet, csupán egy szabályt kell betartanunk: az elfogyasztott extra bevitelt másnap kompenzálnunk kell: ilyenkor a következő napon térjünk vissza az 1. szakaszba, tehát csak alacsony súlykontroll indexű élelmiszereket fogyasszunk!
  • Ezzel amellett, hogy segítünk szervezetünknek az előző napi „megingás” után visszanyerni az egyensúlyt, lelkünket is ápoljuk, hiszen nem marad bennünk bűntudat, mert másnap kompenzáltuk az előző napi fogyasztást.
  • Ha több napos ünnep van, pl. karácsony, az alábbi táblázat nyújt segítséget a kompenzációhoz:
Ha:Kompenzációra fordítandó napok száma
1 nap alatt1 adag magas Súlykontroll indexű élelmiszer fogyasztottál1 napig szükséges kompenzálni
1 nap alatt2 adag magas Súlykontroll indexű élelmiszer fogyasztottál1 napig szükséges kompenzálni

1 nap alatt

több, mint 2 adag magas Súlykontroll indexű élelmiszer fogyasztottál3 napig szükséges kompenzálni
Több nap egymás után1 vagy 2 adag magas Súlykontroll indexű élelmiszer fogyasztottál4 napig szükséges kompenzálni

Fontos! A „vétkezésből” soha ne csináljunk rendszert, mert ez is egy olyan csapda, amely előbb-utóbb visszavezet minket régi, rossz életmódunkhoz, és az ezzel járó súlyfelesleghez is!