Gyakori kérdések

 

Gyakori kérdések a 21 napos Súlykontroll étrendhez

Okozhat-e betegséget, hiányállapotot ez az étrend?

Egészséges felnőtt emberben nem. A háziorvos véleményét azért célszerű kikérned, hogy tudjad, egészségi állapotod és korod megengedi-e a 21 napos étrend folytatását. Vitamin- és ásványi anyag hiány sem léphet fel, hiszen az étrend mellett ásványi anyag és vitaminkészítmény szedését javaslom.

Kell-e sportolnom is és, ha igen, mennyit a 21 nap alatt?

Ajánlott. A súlyvesztés ugyan a mozgás nélkül is létrejön, de kisebb mértékben, kevésbé láthatóan mintha mozogtunk volna. Emellett a szervezetnek szüksége is van a többletmozgásra hiszen: a vér és nyirokkeringést fokozza, a bőr tónusát javítja, rugalmasságát fokozza, elősegíti a méreganyagok ürülését, segít a normál emésztés megtartásában, vagy fokozásában, jó közérzetet, pozitív önértékelést biztosít, vitalitásunkat növeli, segít a stressz levezetésében. Ha rávesszük magunkat és mozgunk rögtön minden könnyebb lesz, hiszen érezzük, hogy tettünk valamit önmagunkért, az egészségünkért és könnyebb az étrendet is betartani!

A legegyszerűbb és leginkább pénztárca kímélő megoldás a kocogás vagy gyors gyaloglás. Ehhez semmi másra nincs szükség, csak egy pár tornacipőre és egy kis elszántságra. Az étrend mell érdemes egy héten 4x 30 percet tölteni ezekkel a mozgásformákkal (he belefér a három hét alatt heti 5 alkalommal ugrásszerű változást eredményezne). Ha erre nincs valamiért lehetőséged vagy kedved, ajánlom az otthoni tornára kifejlesztett dvd-imet, de a youTube csatornámon is elérsz számtalan ingyenes tartalmat, amelyek közül kedvedre tudsz válogatni. Ezeket az edzésprogramokat is legalább 4x végezd el a héten, akár önmagában 1-et, akár minden nap váltogatva a tornákat a gyakorlatok változatossága érdekében.

Megmaradnak a leadott kilók?

Ha a 21 nap letelte után a Súlykontroll megfelelő szakaszával folytatod az étkezésed, vagy az egészséges táplálkozás szabályait követve étkezel ezek után, akkor nagyon jó eséllyel  megmaradnak a leadott kilók. Ha viszont a 21 nap letelte után folytatod a többségében cukros, lisztes, zsíros ételeket, valamint sokszor alkoholt tartalmazó régi étrended, mindezt mozgásszegény életmóddal társítva, akkor – mint ahogy ez vezetett eddig is az elhízásodhoz – előbb-utóbb vissza fog térni a felesleg.

Ez a módszer nem csodamódszer: abban segít, hogy megtaláld az egészséges életmódhoz vezető utat. Nem azt jelenti, hogy soha többet nem lehet cukros süteményt enned, hanem a mértékletességre, és a helyes arányok betartására fekteti a hangsúlyt, erre tanít meg.

Mit egyek a 21 nap letelte után?

Amennyiben sikeresnek érezted a diétát, akkor semmi mást nem kell tenned, mint részletesebben megismerkedni a Súlykontroll Programmal.  Ha 21 nap alatt leadtad az összes felesleged, akkor utána egyszerűen csak a Súlykontroll 3. szakaszával folytasd! Ugyanakkor, ha még további fogyás a célod, akkor a Súlykontroll 2. szakasza szerint étkezhetsz.

Mit mivel helyettesíthetünk?

A 21 napos étrend szigorú – ettől intenzívebb súlyveszteséget kínál. Ahhoz azonban, hogy ezt sikerrel el is érd, mindent pontosan be kell tartanod: ha lehet, ne helyettesíts semmit mással, ellenkező esetben elmaradhat a várt eredmény. 

Az egyes alapanyagok mindegyikének megvan a jellemző összetétele – éppen ezért nem helyes, ha belsőséget vagy halat szárnyassal helyettesítünk, mert megváltoztatja a tápanyagok (pl.: vitaminok, ásványi anyagok) bevitelének arányát, aminek kiegyensúlyozottsága fontos pontja minden egészséges étrendnek. Ráadásul a változtatásokkal az étrend változatosságát is csorbítjuk, így egyhangúvá, nehezen betarthatóvá válhat. Ennek ellenére nem célom, hogy olyan alapanyagok fogyasztását kényszerítsem rád, amit eddig sem ettél meg, ezért ha elkerülhetetlennek látod a cserét, akkor a következőket tartsd szem előtt:

  1. Marhát lehet szárnyassal kiváltani, de fordítva nem.
  2. Ha semmiképp nem eszed meg a halat - szárnyassal kiválthatod.
  3. Ha nem eszel belsőséget – szárnyassal kiválthatod.
  4. Saláták esetén bármilyen előre elkészített salátát is vehetsz, csak arra ügyelj, hogy az alapanyagai megegyezzenek a kiírt salátával. Ha nem kapsz ugyanolyat, akkor figyelj arra, hogy ne majonézes alapú legyen a választottad, hanem ecetes, joghurtos vagy olívaolajjal készített. Biztosabb hatású a fogyókúra, ha a salátára legalább az öntetet magad készíted.
  5. Alacsony súlykontroll indexű gyümölcsöt másik alacsony súlykontroll indexű gyümölccsel lehet kiváltani (pl. alma helyett körte); közepes súlykontroll indexű gyümölcs helyett lehet másik közepeset (pl.: narancs helyett őszibarack) vagy alacsony SKI-űt választani (pl. narancs helyett körte). Vacsorára már csak alacsony SKI-ű gyümölcsöt fogyassz.
  6. A gyümölcsöknél leírtak vonatkoznak a zöldségekre is. Egy zöldséget ne fogyassz a 21 nap alatt: burgonya. Kukoricát csak zöldség/gyümölcsnapon válassz, akkor is legfeljebb 15-20 dkg-t fogyassz belőle.
  7. Zöldség/gyümölcs napon ne tarts csak gyümölcs napot. Legalább 1 étkezés zöldségekből álljon. Ezeken a napokon az étrend 80-90%-a nyers, friss legyen, a többi lehet főtt is. Lényeg, hogy hozzáadott zsiradék ne kerüljön bele. Ha nagyon kevésnek érzed a zöldség/gyümölcsnapokon az elfogyasztható mennyiséget, akkor plusz étkezést beiktathatsz. 1 kg eredetileg a napi elfogyasztható mennyiség (zöldség/gyüm összesen), de 1,5 kg-ig felmehetsz – csak tartsd be az elvet: sokszor keveset!
  8. A tej helyettesítésére a legjobb a zabital, de joghurttal/kefirrel is helyettesítheted.
  9. Száraz hüvelyest lehetőleg száraz hüvelyessel helyettesíts (pl. ha nem szereted a sárgaborsót, akkor egyél helyette lencsét vagy babot).

Lehet-e kávét inni a 21 nap során?

Igen, napi egy kávé belefér, ha édesítővel, sovány tejjel vagy magában fogyasztod. A cukros, tejszínes változatot felejtsd el egyelőre!