A program bemutatása

 

A Súlykontroll Program áttekintése

A Béres Alexandra Súlykontroll Programban helyet kap a fogyókúra és az egészséges életmód is

A 2007. március 8-án megjelent könyvből készült rövid ismertetővel szeretnénk kedvet csinálni ahhoz, hogy ezzel a módszerrel megváltoztathasd életmódodat, szükség esetén könnyedén fogyhass, és tartsd meg az elért ideális testtömeget.

FIGYELEM! A Súlykontroll Program c. könyv teljes terjedelmében letölthető ide kattintva. 19,8 MB, PDF formátum.

A csoda Benned van! Ugye te is tapasztaltad, hogy felgyorsult világunkban a legkevesebb idő önmagunkra jut? „Még elvégzem ezt, még megoldom azt" - mondogatjuk magunkban. Aztán este holtfáradtan rogyunk az ágyba, s fel sem tűnik: megint eltelt egy nap anélkül, hogy testünkkel, lelkünkkel foglalkoztunk volna. A kezedben a lehetőség: most, vagy soha! Határozd el magad, változz velem, és közben érezd jól magad a bőrödben! Ismerkedj meg a Súlykontroll Programmal és találd meg magadban a csodát!

A Béres Alexandra Súlykontroll Program egyedi és átfogó életmód program, táplálkozásról, pszichológiáról és természetesen mozgásról. A program hosszú ideje, körültekintő munkával kifejlesztett táplálkozási rendszerében helyet kap a fogyókúra és persze az egészséges súlymegtartás is.

AZ EGYÉNRE SZABOTT ÉTREND - SÚLYKONTROLL

Az egyénre szabott módon (individuálisan) segítséget nyújtó rendszer alapjai:

 • Egyedi Súlykontroll Index
 • Javasolt adagok
 • Kompenzáció
 • Mozgás / Táplálkozási szakaszok

SÚLYKONTROLL INDEX

A Súlykontroll Index egy olyan szám, amely segítséget fog nyújtani neked mind a fogyókúrában, mind a súlyod megtartásában. A Súlykontroll Index kialakításának alapja az élelmiszerek glikémiás indexe*, energia-, szénhidrát- és zsiradéktartalma volt. Ezek alapján lettek besorolva az élelmiszerek 1-100-ig. 1-30 között alacsony, 31-60 között közepes, 60 felett pedig magas súlykontroll indexű élelmiszerről beszélhetünk.

Hogy melyik a jó nekünk? Minél kisebb az adott élelmiszer mellett feltüntetett Súlykontroll Index, annál inkább fogyaszthatjuk, és fordítva. * = A glikémiás index az egyes élelmiszerek elfogyasztása után 2-3 órával a glükózhoz (szőlőcukorhoz), viszonyított vércukorszint emelő hatását mutatja meg százalékos arányban.

JAVASOLT ADAGOK

A Súlykontroll Index megmutatja, melyik élelmiszertől mit várhatsz, de önmagában nem segít abban, hogy miből mennyit egyél. Ezért Alexandra segítségül azt is pontosan meghatározta, hogy mit is jelent egy-egy (legfeljebb elfogyasztható) adag, ha fogyni szeretnél. Az adag meghatározás mellett az is javasolja, hogy egy-egy élelmiszerből lehetőség szerint egy nap csak egy, legfeljebb két alkalommal fogyassz.

KOMPENZÁCIÓ

Nem sikerült tartanod a javasolt arányokat, mert születésnapon vettél részt? Sebaj! Végre egy Program, amelyben nincs többé bűntudat egy-egy elcsábulás után!
Hogyan lehetséges ez? Egyszerű: kompenzációval!
Ahhoz, hogy megengedhessünk magunknak egy kis kilengést, csupán egy szabályt kell betartanunk: az elfogyasztott extra bevitelt másnap kompenzálnunk kell!
Ha egy napon egy vagy két adag magas súlykontroll indexű élelmiszerekből készült finomságot ettünk (és ez ellentétes az adott szakasz étkezési javaslatával), akkor a következő napon térjünk vissza az 1. szakaszba, tehát csak alacsony súlykontroll indexű élelmiszereket fogyasszunk!
Ezzel amellett, hogy segítünk szervezetünknek az előző napi „megingás" után visszanyerni az egyensúlyt, lelkünket is ápoljuk, hiszen nem marad bennünk bűntudat, mert másnap kompenzáltuk az előző napi fogyasztást.
Fontos! A „vétkezésből" soha ne csináljunk rendszert, mert ez is egy olyan csapda, amely előbb-utóbb visszavezet minket régi, rossz életmódunkhoz, és az ezzel járó súlyfelesleghez is!

MOZGÁS

A Súlykontroll Programról szóló könyv tartalmaz külön kezdők/haladók részére kialakított mozgásprogramot is.

TÁPLÁLKOZÁSI SZAKASZOK

2 fogyókúrás és 1 súlytartó szakaszra osztottuk programunkat.

1. SZAKASZ: Előkészítő szakasz

Az első szakasz szigorú, de rövid ideig tartó szakasz, ami alatt viszonylag gyors súlycsökkenésre számíthatsz, ami elsősorban folyadékveszteségre utal. Ez idő alatt próbáljuk meg, a fokozatosság elvét betartva átállítani szervezeted anyagcseréjét, ami a fogyókúrát kedvezően befolyásolja.
Rövid ideig tartó szakasz. Egyénre szabott, hogy mennyi ideig tartsd (7-10 nap) attól függően, mennyi súlyfeleslegtől szükséges megszabadulnod. Az alábbi táblázat alapján könnyedén megállapítható, neked mennyi ideig célszerű tartanod ezt a szakaszt, Alexandra tapasztalatai alapján:

 • 1-4 kg súlyfelesleg esetén: 10 nap
 • 5-10 kg súlyfelesleg esetén: 9 nap
 • 11-15 kg súlyfelesleg esetén: 8 nap
 • 15 kg feletti súlyfelesleg esetén: 7 nap

Az étkezéssel kapcsolatos alapszabályt egyszerű megjegyezni: ebben a szakaszban csak a 30-as súlykontroll index alatti élelmiszerek fogyasztása megengedett. Kivételt képez ez alól a zabkorpa, a zabpehely, ropogós kenyér (nem kétszersült), és a korpás keksz (A felsoroltak 30 feletti súlykontroll indexű élelmiszerek).

2. SZAKASZ: Lassú, tartós fogyás szakasza

A második szakasz a lassú, de tartós fogyás szakasza, heti kb. 0, 5 -1 kg súlyvesztésre számíthatsz. Ez természetesen sok más tényezőtől is függ, így a fogyás mértéke egyénenként más és más. Ideje mindenkinél más, hiszen kezdő testtömegtől függően alakul. Az étkezéssel kapcsolatos alapszabály a második szakaszban is egyszerű: 2 alacsony (30 alatti) súlykontroll indexű élelmiszer mellé már választhatsz 1 közepes (31 és 60 közötti) indexűt is!
Igen fontos, hogy az adott napra lebontva tartsd be az ajánlott arányt, nem feltétlenül egy-egy étkezésre! Alexandra is vallja a régi mondást: reggelizz: mint egy király, ebédelj: mint egy polgár, vacsorázz: mint egy koldus! Mit is jelent ez a Súlykontroll Program nyelvére lefordítva? Azt, hogy az egyik kisétkezésedet, és a vacsorádat lehetőség szerint csak 30-as index alattiakból válogasd össze. Így könnyen betartható a javasolt arány!

3. SZAKASZ: Súlytartó szakasz, azaz maga a Súlykontroll

A harmadik szakasz a Súlykontroll Program legfontosabb szakasza: az elért súlyt segít megtartani. Ebben a szakaszban az addig elsajátított fogyókúrás alapokat bővítjük ki életmód programmá. Megtanuljuk, hogyan lehet fokozatosan visszaállni a fogyókúrás étrendről az egészséges, súlytartó menüre, és hogy hogyan lehet „visszacsempészni" étrendünkbe a fogyókúra alatt nem, vagy csak ritkán fogyasztott kedvenceinket.
Az ide vonatkozó alapszabályt ezúttal is könnyű lesz megjegyezni: folytatod a 2. szakaszban kialakított étkezésed (azaz 2 alacsony súlykontroll indexű élelmiszer mellé 1 közepes indexű élelmiszert is fogyasztasz), de ilyenkor már 3 naponta 1 adag magas (60 feletti) súlykontroll indexű élelmiszert is megengedhetsz magunknak. (Ebben a szakaszban is rendkívül fontos, hogy egy napra lebontva próbáld tartani a megadott arányokat, ne feltétlenül egy-egy étkezésre! Tudod: király, polgár, koldus!)

A PROGRAM 4 PONTON IS INDIVIDUÁLIS, MERT KÜLÖNBSÉGET TESZ:
 • aszerint, hogy hány kg-tól szeretnénk megszabadulni. Ettől függően eltérő időtartamban tartózkodnak a fogyni vágyók a különböző Súlykontroll szakaszokban.
 • nők és férfiak közt az adagjavaslatban
 • kezdők és haladók közt a mozgásprogramjában
 • az emberek közt abban is, hogy milyen ízlésük van, mert az adott irányvonalak megtartása mellett ízlésünk szerint válogathatják össze az étrendjüket

Menni fog! Nem lesz nehéz!

Index ízelítő (egyes élelmiszerek Béres Alexandra Súlykontroll Indexei)
Alacsony Súlykontroll Indexű termékek (30 és alatta):
Élelmiszer Béres Alexandra Súlykontroll Index
pulykacomb9
tonhal9
felvágott, csirkesonka9
marhafelsál18
grapefruit19
brokkoli23
mozzarella sajt24
gomba (csiperke)24
tej, 1,5%-os25
joghurt29
Közepes Súlykontroll Indexű termékek (31-60):
Élelmiszer Béres Alexandra Súlykontroll Index
narancs31
zöldborsó39
korpás zsemle40
100%-os almalé41
tejföl 12 %-os41
csirkemáj43
trappista sajt46
tojás48
durumtészta51
vadrizs55
Magas Súlykontroll Indexű termékek (60 és felette):
Élelmiszer Béres Alexandra Súlykontroll Index
cukros üdítők 62-73
mazsola65
kolbász66
fehér kenyér67
főtt burgonya68
fehér kifli69
csokoládé(nem töltött)70
cukrozott tejszín82
szőlőcukor100