Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Utazás gyerekkel....

A cikk megjelenési deje: 2010.05.27. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
kid_travel130.jpgAlexandra és férje, Krisztián élete már jó ideje egy apró leányzó körül forog, megtanulták, mennyi mindenre oda kell figyelni az érdekében, így ha útnak indulnak Pannával, minden eshetõségre igyekeznek felkészülni, hogy ne érhesse õket meglepetés. Most viszont Panna eddigi leghosszabb útjára készülnek, Krisztián szüleihez, Amerikába......
Ennek kapcsán összeszedtünk néhány okos ötletet, elengedhetetlen kelléket, ami segíthet, hogy az utazás gyerkõcökkel is flottul menjen...

Az újszülöttet vagy kisgyermeket nevelõ családok sokszor önkéntes szobafogságra ítélik magukat, mert a karonülõ vagy totyogó csöppséggel nem mernek hosszabb útra, nyaralni indulni. Pedig a kisgyermekesek ugyanúgy élvezhetik a vakációt, maximum az utazási elõkészületek igényelnek picit nagyobb odafigyelést.

A néhány hónapos csecsemõket tulajdonképpen bárhová magunkkal vihetjük, számukra az anya jelenléte nyújtja a biztonságot, minél kisebbek, annál kevésbé viselik meg õket a "túrák", a környezetváltozás. Békésen szunyókálnak a hordozóban, gyerekülésben vagy a kenguruban, s ha van egy viszonylag nyugodt kis sarok, ahol szükség esetén megszoptatjuk, tisztába tehetjük õket, járjunk akármerre az országban-világban, nem lesz gond, hogy távol vannak otthonuktól, megszokott környezetüktõl.

kid_travel2.jpgA szülõktõl ilyenkor persze alapos elõkészületeket igényel az utazás: a baba alapvetõ, etetéséhez, tisztálkodásához és egészségéhez szükséges holmijait a komfortérzet folyamatossága érdekében -bizony mind be kell csomagolni, magunkkal vinni. A gépkocsiban utazó gyerekek "árnyékolásáról", folyadékfogyasztásáról, menet közbeni étkezésérõl mindig gondoskodni kell, de a gyerek figyelmét lekötõ játékszereknek is kéznél kell lenniük. A nagyobbacska karonülõ gyerekeknek vigyünk magunkkal úti játékokat, zenét, mesekazettát és némi rágcsálnivalót.

• Útközben a csecsemõ legkényelmesebb táplálási módszere a szoptatás. Mindezt csak az zavarhatja meg, ha az anya nem gondoskodik a kellõ mennyiségû folyadékbevitelrõl.
• Ha a csecsemõ tápszeren él, gondoskodjunk arról, hogy elegendõ mennyiségû tápszert vigyünk magunkkal. Praktikus ötlet a fél literes vízforraló.
• Ha olyan országba utazunk, ahol más rendszere van az áramszolgáltatásnak, ne felejtsük otthon az áram-átalakítót sem.
• Érdemes erre a célra termoszt beszerezni a meleg víznek, és hûtõtáskát az egyéb ételeknek.
• Jobb, ha a kisgyerekeknek útközben nem adunk számára teljesen ismeretlen ételt: az izgalomtól könnyen kihányhatja. Különösen tartózkodjuk a tejes pudingoktól, krémes vagy tejszínes ételektõl, a hideg hústól, tojástól.
• Útközben gyakori jelenség az enyhe vízhiány, ne felejtsünk el inni útközben. Ügyeljünk arra is, hogy a gyerek ne igyon unalmában, ezért csak vizet vigyünk az útra. Mi magunk se igyunk túl sok koffein tartalmú italt, mert ezzel elkerülhetjük a természetes vizelethajtókat. Tartsuk szemmel, hogy ne egyen a gyerek túl sok zöldséget vagy gyümölcsöt, mert az laza székletet vagy hasmenést is eredményezhet.

 


UTAZÁS AUTÓVAL

travel_car.jpgHa külföldre utazunk, a közlekedési eszköz kiválasztásánál mérlegeljük a távolságot. Ha az autó mellett döntünk, érdemes lehet éjszaka utazni, hogy az alvó gyerekek számára gyorsabban teljen az idõ, vagy iktassunk be egy éjszakai pihenõt.

A totyogókkal nappal való utazás nem olyan egyszerû, egy-hároméves korú porontyokkal az autóút gyakran próbatétel-számba megy a szülõk számára, az izgõ-mozgó kicsik ugyanis nehezen viselik a "röghöz kötöttséget". A legtöbb, amit a szülõk ilyenkor tehetnek, ha az út során megpróbálják lefoglalni, szórakoztatni a picit: körülbástyázzák kedvenc játékaival, mesélnek neki, játszanak vele.
Az autózás elõnye, hogy sokkal több módszer áll rendelkezésünkre a gyerek szórakoztatásához, hátránya, hogy jóval hosszabb ideig tart az út.

 

UTAZÁS REPÜLÕVEL

Ha mégsem négy keréken visszük a családot nyaralni, akkor is érdemes felkészülnünk arra, hogy az utazás nyûgje megkeserítheti az életünket, a repülõgép késésére és az esõs napokra is érdemes B tervet készíteni. Rakjunk össze egy bûvésztáskát, a gyerek korától és érdeklõdési körétõl függõen. Fontos, hogy legyen benne mindig egy-két újdonság, meglepetés is.

Némelyik csecsemõ és gyermek fülfájásra panaszkodik a fel- és leszálláskor a repülõn. A nagyobb gyerek már megérti, hogy a fájdalom megszüntethetõ a nyeléssel.
A kisebbet rá kell venni, hogy nyeljen közben. A kisbabát a leszállás megkezdésekor ébresszük fel, és kezdjük el etetni. Így önkéntelenül is nyelni fog.

 

MI LEGYEN A CSOMAGBAN?

  • kedvenc játékok, alvóbigyók, takaró és saját bili, ha még szükséges;
  • úti gyógyszeres készlet :kötések, gézek, rugalmas pólyák, antibiotikumos kenõcs, csipesz (szálka kiszedésére), orrcsepp, lázmérõ, láz- és fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, ecet, tisztítóalkohol (a fele-fele keverék remek a külsõ hallójárat-gyulladásra), szteroidkenõcs (csalán- csípésre), ha déli országokba megyünk, szúnyog- riasztó és naptej.
  • fontos, hogy vigyünk magunkkal tisztítószereket, pelenkázó alátétet, mûanyag lepedõt, nedves törlõkendõt. Nagyon kényelmes ilyenkor az eldobható pelenka, még akkor is, ha máskor nem ilyent használunk.

GYERMEKBARÁT SZÁLLÁS

Amikor azt tervezzük, hova menjünk nyaralni, vegyük figyelembe a hotel kiválasztásánál, hogy bababarát, gyermekbarát, vagy kamaszbarát IMG_0728130.JPGlegyen. Manapság egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szállodák a családokra, így egyre több helyen találkozhatunk ezekkel a megjelölésekkel. Ebbe a kategóriába tartoznak a Neckermann Klub Oázis szállodái is (www.kluboazis.hu) , ahol a felnõtt animációs programok mellett az apróságokat is életkoruknak megfelelõ különféle (ingyenes!) programokkal várják, melyekkel amellett, hogy izgalmas kalandot jelentenek a gyerekeknek, a szülõk is lélegzetvételhez juthatnak egy kicsit! :-)