Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Tengerparti Egypercesek II. rész

A cikk megjelenési deje: 2011.06.14. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

egypercesek-2-cikk.jpgA Tengerparti Egypercesek I. részben a mozgással kapcsolatos hasznos információkat, tudnivalókat osztottunk meg veletek. Most a II. részben az étkezés kérdését vesszük gorcsõ alá. Lehet, hogy amit eddig károsnak gondoltunk az nem is annyira az. Tudjátok, a mennyiség fontos tényezõ! Majdnem mindent lehet fogyasztani, csak mértékkel kell.

 

 

ÉTKEZÉS

Az alkohol
"Az alkoholnak kis dózisban kedvezõ hatásai vannak a szervezetünkre"!  Viszont mennyi is az a kis dózis?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint (a huszadik életévüket betöltött felnõttek részére) az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felsõ határa maximum negyven gramm tiszta szesz: a statisztikák szerint az említett mennyiség rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán sem okoz alkoholos májkárosodást (40 gramm alkoholt tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, kb. 1,5 üveg sör). Ez az érték a felsõ határ, vagyis nem arról van szó, hogy ennyi lenne a feltétlenül ajánlott, hanem arról, hogy ez még nem hat károsan.

egyperces-2-cikk3.jpgAzt viszont még e jó hír olvasása után se felejtsük el, hogy diétába nem túlzottan beilleszthetõ egy-egy alkoholmámoros éjszaka! Minimális mennyiségû száraz vörösbort engedélyezhetünk csupán önmagunk, és lelkünk számára! A vörösbor fogyasztásra vonatkozó kutatások ugyanis kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akik naponta 1,5-3 dl száraz vörösbort isznak, körülbelül 50 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, és átlagosan 10-12 évvel hosszabb ideig élnek, mint akik egyáltalán nem isznak vörösbort!
Zsírosan vagy zsírmentesen?

Az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak tisztán fogyasztva jótékony hatásúak, de élelmiszeripari feldolgozás, vagy sütés után már egyáltalán nem ártalmatlanok! Sõt ha lehet ártalmasabbak, mint telített társaik! Ismert, hogy a grönlandi eszkimóknál a szív-, és érrendszeri betegségek okozta halálozás nagyon alacsony a magas zsírfogyasztás ellenére. Ennek magyarázata, hogy kevés a telített zsírsav-, és magas a telítetlen zsírsav bevitel.
Jöhet egy kávé?
tengerparti-2-cikk1.jpgKutatások kimutatták, hogy a koffein állóképességi edzések alatt csökkenti a fájdalomérzetet, így hasznos lehet azok életminõségének javítására, akik erõs izomfájdalmakat tapasztalnak szokatlan terhelések hatására. Tulajdonképpen, ha ritkán fogyasztunk koffeint, megkönnyítheti az edzéseket izomláz mellett is - az izomláz fennállása pedig ne aggódjunk, a regenerációt alapvetõen nem gátolja!

 
Karcsúsító vitamin!

Van az emberi étrendben egy olyan nyomelem, mely nagyon fontos szerepet játszik éhségérzetünk megfékezésében! Ez a króm, mely megtalálható a teljes kiõrlésû gabonákban, húsokban, halakban, rákokban, teában, borban, különféle sajtokban, magvakban. A króm amellett, hogy csökkenti éhségérzetünket energetizál, csökkenti az érelmeszesedés veszélyét és sok más életfolyamatban is fontos szerepet tölt be. Hiányállapota esetén romló cukorháztartással, fizikai és mentális kifáradással kell számolnunk. Amellett, hogy diétánk tökéletes kiegészítõje lehet cukorbetegség esetén is kedvezõ hatással van a vércukorszintre.

A Tengerparti egypercesek I. és II. cikket elolvasva, ha kell, gondolkozzunk el megfelelõen állítottuk-e össze edzésprogramunk! Gondolkodjunk el azon, hogy az intenzívebb terhelések egy alapozó idõszak után esetleg nagyobb és jobb eredményekkel kecsegtethetnek bennünket! Hogy olykor-olykor egy csésze kávé vagy egy pohár hûs vörösbor nehogy nem árthat, de még támogathat is bennünket céljaink elérésében. És különben is nyár van! Ez az évszak pedig az élvezetekrõl szól, így e fenti cikk olvasása után nyugodtan dõljünk hátra a nyugágyban és kortyoljunk bele egy pohár nedûbe, majd tervezzük meg e héten milyen mozgást is választunk programunk részévé, hogy az a fürdõruha vagy fürdõnadrág tényleg olyan jól mutasson rajtunk, mint ahogy szeretnénk!

                                            Szalka Andi