Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Téli finomságok

A cikk megjelenési deje: 2010.11.22. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
sultalma150_1.jpgMostanában talán könnyebben vettük az akadályokat a nassolnivalók terén, mert szerencsére az idõ kedvezõ volt és hát kinek van kedve otthon üldögélni és csokit rágcsálni, amikor kint gyönyörûen süt a nap. De lassan azért jönnek a borús idõk. Mit tehetünk, ehetünk ilyenkor, hogy a kilók ne szaladjanak ránk hirtelen?

Szerencsére télen is találhatunk olyan alapanyagokat, amelyekbõl könnyen varázsolhatunk magunknak valamilyen finomságot, ráadásul kevés az energiatartalmuk is.

 

Gesztenye

A gesztenyét többféleképpen is elkészíthetjük. Készülhet belõle gesztenyepüré, vagy egyszerûen csak süssük meg, így is íncsiklandozó csemege.

chestnuts-80perc1155.jpgA gesztenye energiatartalma a többi olajos maghoz képest alacsony. 100 gr gesztenyében 170 kcal van, míg például a földimogyoróban 610 kcal. Este vacsora után tehát ne a földimogyorós zacskóhoz üljünk le, hanem süssünk gesztenyét.
Ehhez elõször is a piacon vennünk kell megfelelõ példányokat (ne legyen sérült, kukacos stb.), ezután a héjat vagdossuk be, tegyük 1-2 órára vízbe, majd 20 perc alatt süssük meg a sütõben.
A jó meleg gesztenye jól esik a hideg estéken, ráadásul egészséges is amellett, hogy alacsony az energiatartalma.


A gesztenye másik jól ismert variációja, a gesztenyepüré. Sajnos sokszor nem csak gesztenyét tartalmaz, ráadásul rengeteg cukrot kevernek hozzá. Ezt kivédhetjük, ha natúr gesztenyemasszát veszünk, amit egyébként húsok mellé is nyugodtan felszolgálhatunk.
Ehhez a masszához tegyünk egy kis rumaromát, vagy akár rumot, és kaparjuk bele egy fél vaníliarúd tartalmát. Tegyünk hozzá édesítõszert, és az egészet dolgozzuk össze.
Ez már önmagában is finom csemege, de a gyümölcsök remek kísérõje is lehet.

Készíthetünk belõle süteményt is. Pusztán annyi a dolgunk, hogy az elõbb leírt gesztenyemasszához annyi darált cukormentes babapiskótát, vagy darált kekszet keverünk, míg tészta állagot nem kapunk. Ezt a masszát aztán gyúrhatjuk, formázhatjuk bármilyen alakúra. Díszíthetjük magvakkal, kókuszreszelékkel. Karácsonyi sütiformákkal is vághatunk belõle ötletes figurákat.


Alma

Az alma örök klasszikus. Egész télen rendelkezésünkre áll, jól szállítható és a diétákba is beilleszthetõ, mivel nagyon alacsony energiatartalommal rendelkezik. Egy közepes almában mindösszesen 30 kcal található.

A legtöbb ember hallott már a sült almáról, de tapasztalataim szerint nagyon kevesen próbálták ki, pedig érdemes.

Elkészítése nagyon egyszerû, és körülbelül 5-10 percet vesz csak igénybe.
Válasszunk egy szép almát, majd vájjuk ki a közepét, ezután rakjuk be a bemelegedett sütõbe. Kb. 5 perc múlva kész is van. Akkor vegyük ki, amikor az alma héja elkezd ráncosodni, ekkor a legjobb.

baked_apple_raisins.jpg
Ha van kedvünk, akkor az alma üregébe tölthetünk sokféle dolgot a sütés elõtt. Ha éppen nem fogyókúrázunk, akkor csurgassunk bele egy pici mézet. Szórhatunk ezzel együtt bele egy kis búzakorpát vagy zabkorpát. Tehetünk bele diót, õrölt diót, vagy akár csokoládét is.
Ha vigyázni szeretnénk az alakunkra, akkor is ízesíthetjük. Töltsünk bele egy picit, a fentebb említett gesztenyemasszából.

Az almát egybe is megsüthetjük, csak akkor ügyeskedni kell az evésnél, és ez egy forró alma mellett nem valami egyszerû.
Ha elkészült az alma, akkor készíthetünk hozzá öntetet is. Nem kell mást tennünk, mint egy natúr joghurtot, egy pici fahéjat, édesítõszert és egy negyed-fél citrom reszelt héját belerakni.
Ezt a finom, édes öntetet öntsük rá a sült almára, és már ehetjük is.
A töltelékek tárháza szinte végtelen. Próbálgassuk, ízlelgessük, és még az alakunk se sínyli meg. Persze azért vannak korlátok, de még mindig jobb, mint üres csokipapírokkal körbevéve üldögélni a befûtött lakásban.

Remélem, mindenki talált valami újdonságot, amivel színesítheti az életét télen!
Jó étvágyat!

 

 

Kovács Judit
dietetikus