Gyümölcs. Lejárt lemez. Vagy mégsem? Megfigyeltem, hogy a gyümölcstálak az egyik legsikeresebbek a maguk egyszerûségével egy vendégségben. Ha igazán kreatívok vagyunk, akkor már azért kirakunk gyümölcsöt, hogy aztán a vendégek a pezsgõjükbe rakhassák. Isteni!
A legpraktikusabb, ha fogpiszkálóra, vagy kreatív, színes nyársakra húzzuk fel a különbözõ gyümölcskarikákat. Ezt egyszerûen, külön edényszükséglet nélkül elfogyaszthatják a vendégek.
Ha gyümölcstálat csinálunk, és egyesével szednek az emberek, akkor nem muszáj összevegyíteni a különbözõ gyümölcsöket, lehetnek külön-külön tálakban is, és mindenki igénye szerint mixelheti õket. Ehhez rakhatunk ki ízesítõket: mézet, fahéjat, aszalt gyümölcsöket, étcsokireszeléket stb.
Szilveszterre ötletes lehet az is, ha pl. almát sütikiszúróval számokká formázunk. Most értelemszerûen 2012-re van szükségünk, és ezt kínáljuk a vendégeknek.
Egzotikus alma
Nagyon egyszerû, nagyon mutatós, olcsó és rendkívül finom. Mi kell még?
Hozzávalók:
10 db közepes nagyságú alma
50 dkg natúr gesztenyemassza
rumaroma (vagy rum)
xilit
15 dkg vaj
15 dkg xilit
1 db vaníliarúd
10 db ananászkarika (friss!)
2 db narancs
1 db citrom
Elkészítés:
A gesztenyemasszát beízesítjük rummal és xilittel ízlés szerint, majd összekeverjük vele a vajat, a vaníliarúdból kikapart magokat és a 15 dkg porrá õrölt xilitet.
Az almákat meghámozzuk (én nem szoktam), a magházukat kiszedjük, és egy citrom levével és héjával együtt egészben megpároljuk.
Az ananászszeletekre teszünk egy vékony réteg gesztenyemasszát, majd ráhelyezzük a kihûlt almákat, amiket megtöltünk gesztenyekrémmel. A tetejére narancsszeleteket vágunk.
A gesztenyekrém helyett használhatunk simán csak ízesített gesztenyemasszát, így is ugyanolyan finom lesz, viszont rengeteg kalóriát megspórolhatunk a vaj kihagyásával.
Paprikatekercs kuszkusszal töltve
Igazi különlegesség, garantált siker!
Hozzávalók (20 tekercshez):
10 db kápia paprika
Töltelékhez:
Kuszkusz
Víz
1 tk. olívaolaj
½ tk. só
1 tk. Citromlé
1 kis csokor apróra vágott petrezselyem zöld
2 tk. Római kömény
1 evõkanál kapribogyó
Páchoz:
1 dl olíva olaj
1 dl vörösborecet
1 tk. Só
1 gerezd összenyomott fokhagyma
frissen õrölt bors
Elkészítés:
A paprikákat megmosom, majd 180 fokos elõmelegített sütõben megsütöm. Megvárom, hogy kihûljenek, majd csumázzuk, és eltávolítjuk a héjukat. Ezután félbe vágjuk õket.
A pácléhez áttöröm a fokhagymát, az olajat, az ecetet, a fûszereket egy tálba összeöntöm, és jól elkeverem. Egy éjszakára, zárható edényben, hûtõszekrényben érlelem a páclében a rétegezett paprikaszeleteket.
A kuszkuszt sós, fûszeres lében megfõzzük, majd hozzáadjuk a kapribogyót és a petrezselyemzöldet.
Másnap a paprikaszeleteket lecsöpögtetjük, és a közepükre tesszük a kukszkuszkrémet. Ezzel feltekerjük és fogpiszkálóval, vagy színes partikellékekkel rögzítjük.
Lencsegolyók
Hozzávalók:
20 dkg lencse
10 dkg füstölt sonka
2 db tojás
20 dkg vöröshagyma
10 dkg búzadara vagy zabkorpa
2 evõkanál apróra vágott petr. Zöld
só, bors, ecet, kakukkfû
olívaolaj
Elkészítés:
Legalább 1 órára áztassuk be a lencsét. A felkockázott hagymát és a sonkát megpirítjuk egy teflonserpenyõben egy csepp olajon. Amikor megpirult, vegyük le a tûzhelyrõl és adjuk hozzá a petrezselyemzöldet. Fõzzük meg a lencsét, majd a ¾-ét turmixoljuk le. Adjuk hozzá a tojásokat, a maradék lencsét és a zabkorpát. Keverjük hozzá a pirított hagymát, sonkát, a fûszereket, majd formáljunk belõle golyókat, amiket egy csepp olajon teflonban, fedõ alatt, alacsony lángon pár perc alatt készre sütünk.
Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok!
Kovács Judit
Dietetikus