Ha egy szép nyári alkonyon vacsoraként vagy könnyû nyári ebédként szeretnél valami igazán finomat, különlegeset, de nem túl bonyolultat készíteni, akkor az alábbi receptek neked valóak. Engedd el a megszokottat, és próbálj ki új ízeket!
Az alábbi receptek hozzávalóiból 4 fõnek való ételt készíthetsz. Ha csak magadnak készíted, akkor a hozzávalók mennyiségét oszd el 4-el, és a kapott mennyiséggel dolgozz.
Én személy szerint imádok kipróbálni újdonságokat, de azt nem szeretem, ha minden hozzávalóért speciális boltba kell rohangáljak. Olyan recepteket osztok most meg, amik különlegesek, de a hozzávalókat bármelyik nagyobb boltban beszerezheted.
Gyümölcsleves avokádóból
Hozzávalók:
2 nagy avokádó
2 pohár húsleves, (akár húsleveskockából)
0,5 pohár natúr joghurt
Õrült koriander
1 kanál petrezselyem zöldje
Só, bors
Elkészítés:
Levágjuk az avokádó héját és kivesszük a magját. A belet összeturmixoljuk, közben hozzáöntjük a húslevest és a joghurtot, befûszerezzük. Hûtõben lehûtjük. Hidegen, petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk.
Narancs és zöldcitromlében pácolt csirke
Hozzávalók:
1 csirke
1 kanál chili
1 kanál pirospaprika
2 kávéskanál õrölt kömény
1 narancs leve é héja
3 zöldcitrom leve
Csipetnyi xilit
8-10 gerezd fokhagyma
1 csokor friss koriander
2-3 kanál olívaolaj
50 ml tequila
Só, bors
Elkészítése:
Megmossuk, megtöröljük a csirkét és feldaraboljuk. Elkészítjük a pácot: összekeverjük a chilit, a pirospaprikát, az õrölt köményt, a narancs kifacsart levét, és a lereszelt héját, a zöldcitrom levét, a csipetnyi xilitet, az apróra vágott fokhagymát, és a koriandert, az olajat, és végül a tequilát, a sót, és a borsot.
A pácot ráöntjük a csirkére, és 24 órára hûtõbe tesszük.
Másnap kivesszük a pácból, megtörölgetjük papírszalvétával, és 200 fokon 40 C percig sütjük.
Akkor sült készre a csirke, ha megszúrva a kifolyó szaft átlátszó.
Ha alkoholban pácoljuk, akkor nagyon porhanyós lesz a hús. Én grillezéshez is alkalmazom ezt a trükköt. A kedvencem a barackpálinkával érlelt csirkemell.
Lazac spenóttal
Hozzávalók:
80 dkg lazac
20 dkg spenót
1 dkg tengeri só
100 ml olívaolaj
2 dkg vaj
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
Balzsamecet
Elkészítése:
A spenótot a vajon megfonnyasztjuk a szétzúzott fokhagymával, sóval, és borssal együtt, végül hozzáadjuk az hagymát.
A halat besózzuk, olajjal megöntözzük, és 70o C -s sütõben 1 órát sütjük.
Tényárra tesszük spenótot, és ráhelyezzük a halat.
Olívaolajjal és balzsamecettel megcsepegtetjük.
Szicíliai brokkoli
Hozzávalók:
2 kis fej brokkoli
1 fej vöröshagyma
1 nagy póréhagyma
2 evõkanál vágott petrezselyem
12 szardella, vagy olajos fûszeres hering
1 pohár száraz fehérbor
1-2 evõkanál olívaolaj
Só, bors
Elkészítése:
Brokkolit rózsáira szedjük.
A póréhagymát csíkokra, a vöröshagymát apróra vágjuk.
Jénai tálat kikenünk olajjal, és rátesszük rétegesen ( minden réteget megsózva, borsozva): a fele brokkolit, a fele póréhagymát, a vöröshagymának a felét és a fele szardellát.
Megszórjuk petrezselyemmel, és betakarjuk a többi összetevõvel rétegezve.
Betakarjuk alufóliával, majdnem készre sütve ráöntjük a fehérbort.
és 180o C-on tovább sütjük.
Hûsítõ gyümölcsital (6 személyre)
Hozzávalók:
1 közepes görögdinnye
1 zöldcitrom (lime)
4 narancs
20 dkg földieper
1 liter ásványvíz
Elkészítés:
A narancsot, és a zöldcitromot meghámozzuk, dinnyét felkockázzuk, és a gyümölcsöket kimagozzuk.
A gyümölcsdarabokat összekeverjük, hozzáadjuk az ásványvizet és kancsóban jégkockával jól lehûtve tálaljuk.
Remélem, elnyeri a tetszéseteket! Jó étvégyat!
Kovács Judit
dietetikus