Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Receptötletek húsvétra

A cikk megjelenési deje: 2011.04.19. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

sonka.jpgKözeleg a húsvét, és jó lenne kitalálni a menüsort a vendégek fogadásához. Próbáljunk ki pár új receptet, amivel megvendégelhetjük mindig éhes locsolóinkat, gyerekeket és felnõtteket egyaránt.

 

 

 Olyan ételeket ajánlok, amikbõl összeállíthatunk egy kínáló tálat.

 

Sonka töltve


barany.jpgA húsvét elengedhetetlen kelléke a sonka. Mindenképpen minõségi sonkát vegyünk, és lehetõleg zsírszegényt, legalábbis olyat, amirõl egy könnyû kézmozdulattal eltávolíthatjuk a vékony zsírréteget.
A sonkát vékonyan szeleteljük fel, majd tegyünk bele apróra vágott olíva bogyót és egy kis fokhagymás túrót (ehhez zsírszegény túrót, fokhagymát, natúr joghurtot és egy csipetnyi sót, borsot használjunk.) Figyeljünk oda, hogy a túrókrémet ne nagyon sózzuk, akár hagyhatjuk sótlanul is, hiszen az olívabogyó és a sonka is eléggé sós.

A sonkát önmagában is adhatjuk, csupán szeleteljük fel.

 

Padlizsánkrém


Bár hagyományosan a torma a húsvét fûszere, de miért ne kínálhatnánk finom padlizsánkrémet is teljeskiörlésû kenyérbõl készített, háromszög alakúra vágott pirítóssal? Nagyon egyszerû elkészíteni és nagyon könnyed is. Nem kell hozzá más, csak 1 vagy 2 darab padlizsán, ehhez 1-2 darab lilahagyma. A hagymánál vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon csípõs, és nagyon picire vágjuk fel. A padlizsánt sütõben süssük meg, amíg meg nem ráncosodik, majd hámozzuk meg. A magokat szedjük ki (én nem szoktam mindet, mert ha marad benne valamennyi, akkor még finomabb). A fakanállal péppé tört padlizsánt keverjük össze az apróra vágott hagymával, majd keverjünk hozzá majonézt. Én egy pici natúr joghurtot is tettem bele. Lehetõleg light majonézt használjunk. A végén ízesítsük sóval, borssal. Mindenképp hagyjuk állni egy napig a hûtõben, mert csak akkorra jönnek ki az ízek igazán. Aki teheti, megsütheti a padlizsánt nyílt lángon is. Ebben az esetben a legfinomabb, hiszen a padlizsán kap egy enyhe füstös ízt, csak vigyázzunk, hogy ez tényleg enyhe legyen, ne égessük oda.


Héjában sült burgonya fokhagymás sajtsapkában


Nemrég vendégség volt nálunk. Valami olyan ételt kerestem köretnek, ami nem szokványos, finom, ráadásul könnyen elkészíthetõ. Szerintem ennél jobbra nem is akadhattam volna, és még magam is meglepõdtem, mennyire finom. Két perc alatt elkapkodták a hatalmas mennyiséget, úgyhogy készítsünk sokat belõle.

Vegyünk 1,5-2 kg közepes nagyságú, szép burgonyát. A legjobb hír a háziasszonyok számára, hogy nem kell pucolni! Csupán jól megmossuk, majd félbevágjuk. A vágott oldalát beirdaljuk (bevagdossuk egy irányba), majd ezzel az oldalával felfelé alufóliával borított tepsibe helyezzük. Ezután egy tálba rakunk 10dkg reszelt sajtot, ¾ pohár natúr joghurtot, 1 evõkanál mustárt, csipetnyi sót, borsot és 4-5 gerezd áttört fokhagymát. Jól összekeverjük, majd bekenjük vele a burgonyák tetejét. Ezután süssük meg (kb. 10 perc) és máris fogyasztható. Akár hidegen is jó és remek, ízes kísérõje a salátáknak, húsoknak.

 

Desszert


Desszertet is fel kell tálalnunk, ami nyugodtan lehet egy gyümölcsös tál, fõleg, ha tudjuk, hogy több helyszínen is megfordulnak aznap a vendégeink. Ha mégis szeretnénk egy picit feldobni az étkezés végét, akkor süssünk narancsos almafalatkákat.

Ezt is szívbõl ajánlom, hiszen a legkisebbtõl a legnagyobbig, mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját. A felnõtteknek készüljünk hozzá egy kis narancslikõrrel, amivel nyugodtan megöntözhetik a desszertet. Vegyünk édesebb almákat, amiket ujjnyi vastagon szeleteljünk fel. Én nem hámoztam meg, így is finom volt, ráadásul a magas rosttartalom segíti az emésztést is.

 

Egy tálba üssünk bele 1 db tojást, ehhez keverjünk hozzá egy 0,3 deci tejet, majd öntsünk hozzá annyi teljes kiörlésû lisztet, amennyit felvesz. Ezután hígítsunk rajta 1 narancs kifacsart levével, és tegyük hozzá a narancs lereszelt héját is. Keverjük jól össze, és ha szükséges még a palacsintatészta állag eléréséhez, tegyünk bele még lisztet. A masszát hagyjuk állni 20 percet, majd utána ellenõrizzük az állagát, ha szükséges, egy pici tejjel öntsük fel. Az almákat forgassuk meg ebben a masszában, majd hirtelen süssük ki egy teflon serpenyõben. Hihetetlen ízkavalkád már önmagában is, de a tetejére rakhatunk egy kiskanálnyi szilvalekvárt is (lehet másmilyen is, de nekem ezzel volt a legfinomabb).

Áldott húsvétot és jó étvágyat kívánok!


Kovács Judit
dietetikus