Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Receptek szõlõvel

A cikk megjelenési deje: 2011.09.20. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szep_1.jpgA szõlõ mégiscsak egy édes gyümölcs, ezért kifejezetten jó desszerteket lehet belõle készíteni, de húsok önteteként, kiegészítõjeként, vagy elõételnek egy savanyúbb fajtája remek választás.

 

 

Mediterrán országokból származik, de pontos helyérõl nincs tudomásunk. Nagyon magas a glikémiás indexe (régebbi cikkemben olvashattok róla), ami fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek nem elõnyös. Cukorbetegnek a fogyasztása tilos. Mindenki számára javaslom, hogy fogyasszuk sajtokhoz, vagy például dióval, így a vércukor emelõ hatását csökkenthetjük.
Bõvebben olvashattok az Õszi finomság, a szõlõ címû tavaly szeptemberi cikkemben a szõlõ jótékony tulajdonságairól, amik tényleg kiemelkedõk még a gyümölcsök között is.


Íme néhány recept õszre ebbõl a finom, egészséges gyümölcsbõl.


Camembertsaláta szõlõvel

sajtszolovel.jpg

 

20 dkg camembert
20 dkg szõlõ
1 evõkanál majonéz
1,5 dl natúr joghurt
2 dkg mandula(legjobb, ha tisztított)
Csipetnyi só
késhegynyi fehérbors

 

A szõlõt megmosom, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágom és egy mély tálba teszem. A mandulát apróra vagdalom. A mandulát a tálba teszem, belekeverem a majonézt és a natúr joghurtot, sózom, borsozom, majd hûtõben hagyom állni, hogy összeérjenek az ízek.

 


Fûszeres vajban párolt csirke szõlõmártással

 

50 dkg fõtt csirkehús
1 dl zsírszegény (10 %-os) tejszín
10 dkg vaj
Sómentes ételízesítõ
Só, bors
1 evõkanál mustár
1 kis csokor petrezselyemzöld


A mártáshoz:
1 fürt piros szõlõ
1 fürt fehér szõlõ
1 evõkanál nyírfacukor
3 dkg vaj

 

Elkészítés:
A vajat a mustárral és a fûszerekkel jól kikeverjük, és pár órára hûtõbe tesszük. (ha alufóliába tesszük rúd formában, akkor, ha kihûlt könnyen szelelhetõ lesz)
Az elõzõleg levesben megfõtt baromfihúst (elõtte szuper, ha mondjuk húslevest készítünk) lebõrözzük, kicsontozzuk és apróra feldaraboljuk. Kevés sót, borsot teszünk hozzá, majd a vajat felmelegítjük, rátesszük a húst, átforgatjuk. Amikor kissé megpirult, felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk.
A szõlõmártáshoz a fehér szõlõt egy kevés nyírfacukros vízben puhára fõzzük, majd szûrõkanálba téve áttörjük, hogy a héja és a magja fennmaradjon. Ezután visszarakjuk a cukros lébe, és belefõzzük a piros szõlõszemeket is. Vajjal besûrítjük.

 

A húst barnarizzsel és a szõlõmártással tálaljuk.

 

Megjegyzés:
Készíthetünk szószt bármelyik húshoz a szõlõbõl nagyon egyszerûen. A szõlõ héját, magját távolítsuk el, majd a zselés gyümölcsbelsõt turmixoljuk össze, ehhez tegyünk zselésítõ anyagot, és kész is. Édesíteni se kell, hiszen a gyümölcs maga is édes, a fûszerezését pedig meghatározza, hogy milyen húshoz adjuk. Vadhúsokhoz, marha- vagy borjúételekhez javaslom, hogy vörös szõlõbõl készült szószt használjunk.

 


Felejthetetlen palacsinta

 

8 db zabpehelylisztbõl készült palacsinta
3-4 fürt édes fehér- vörös szõlõ
3-4 kocka étcsokoládé (80% kakaótartalmú)
0,5-1 dl frissen préselt szõlõlé
1 evõkanál vaj
2-3 evõkanál nyírfacukor
3 evõkanál mandulaszirom, vagy tisztított dió darabok

 

Elkészítés:
A szõlõt leszemezzük, megmossuk, lecsöpögtetjük. A szemeket félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk.

A frissen préselt szõlõlébe tesszük az étcsokoládé kockákat és a nyírfacukrot, lassú tûzön feloldjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a mandulát /diót, valamint a szõlõszemek 2/3 részét, és felforraljuk. Besûrûsítjük annyira, hogy azért még csurgatható legyen.

Az öntetbõl teszünk egy keveset a palacsintákba, melyeket feltekerünk. (vagy félbehajtunk) Tálaláskor az öntetet a palacsintákra öntjük, megszórjuk a maradék szõlõszemekkel.

 


Diós- szõlõs bordesszert

 

1 nagyobb fürt Pannónia kincse szõlõ
10 dkg hámozott dióbél
2-3 evõkanál nyírfacukor
2x1 dl száraz fehérbor

 

Elkészítés:
Egy teflon serpenyõben kevés olívaolajat melegítek, hozzáadom a nyírfacukrot, karamellizálom. Amikor már szépen barnul, rádobom a hámozott, durvára darabolt dióbelet, felöntöm 1 dl borral és lepirítom, hogy csak kevés leve maradjon. A pirított diót kiszedem egy tálra.

A serpenyõbe beleöntöm a másik deciliternyi bort, amikor láthatóan forrni kezd, hozzáadom a leszedegetett, átmosott szõlõszemeket, és átforralom.

Desszertes tálkákba adagolom a szõlõszemeket, megszórom a pirított dióval. Akár melegen is tálalható, de hidegen is fantasztikus. Egy kis vaníliát is kaparhatunk a szõlõhöz, így még érdekesebb az ízhatás.

 


Szõlõsörbet

 

50 dkg mag nélküli szõlõ
3 ek mézpótló (eredeti receptben méz), de lehet nyírfacukor vagy pár csepp folyékony édesítõszer is, de édesebb szõlõbõl édesítés nélkül is elkészíthetõ.

 

Elkészítés:
A szõlõt összeturmixoljuk majd átszûrjük. Hozzáadjuk esetlegesen az édesítõ anyagot, majd lapos fagyálló edénybe töltjük. 3-4 óra alatt lefagyasztjuk, majd turmixgéppel simára keverjük.

 

 

Jó étvágyat!

 

Kovács Judit
dietetikus