Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

MONDD, TE "KIT" VÁLASZTANÁL? - kardió gép toplista

A cikk megjelenési deje: 2010.05.26. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

kardiogepek.jpg

Érvek és ellenérvek. Már magára az edzõteremben történõ kardió tréningre vonatkoztatva is. Hisz friss levegõn az edzések még pszichénkre is jobban hatnak, mint zárt teremben, de lehetõségeink olykor korlátokat szabnak és edzõterembe kényszerülünk. Ekkor jön a következõ „pro és kontra" melyik géptípust is válasszuk és miért? Mi ajánlott nekünk, ha jelentõs túlsúllyal és ízületi problémákkal küzdünk és mire „pattanjunk" ha a lehetõ leghatékonyabb kardió programot szeretnénk kipróbálni, nemcsak energia-felhasználás, hanem hasznosság, izommunka szempontjából is!
A népszerûségi lista elsõ helyén lenne a helye, de szakmai szempontból találhatunk jobb alternatívát is fölös energiáink ledolgozására. Természetesen hatékonyságát, segítségét a kardiovaszkuláris rendszer fejlesztésében, magas kalória-felhasználását nem vitatjuk és ajánljuk bárkinek bátran, de miért is és mi is ez?

 

elliptikus_1.jpg ELLIPSZISJÁRÓ (CROSSTRÉNER)
A kardió gépek legifjontibb tagja, amely a futás mozdulatát imitálja annak „káros" mellékhatásai nélkül! Így azoknak is kitûnõ alternatíva, akik nagyon szeretnének futni, ám különbözõ mozgásszervi problémáik miatt nem tehetik ez meg, vagy rendhagyó állapotuk (pld. terhesség) miatt orvosuk nem javasolja a rázkódással járó testmozgást!

A gép mozgáspályája az ízületek számára anatómiailag tökéletesen megfelelõ és biztonságos, bár elõször felugorva erre a gépecskére kicsit furcsán érezhetjük magunkat. Egyes fajtáik csak fixált kapaszkodóval, míg mások -a sífutás mozgássorát imitálva- elõre-hátra mozgatható kapaszkodókkal is rendelkeznek, így lehetõvé téve a felsõtest edzését is.

 

Helyes használat:

  • Elsõ alkalommal, még ha van is lehetõségünk rá, akkor se a karokkal együtt használjuk a gépet. Tapasztaljuk meg, milyen is elliptikus pályán ívelten repülni (bocsánat edzeni :-) ) és csak ha már megszoktuk a mozgásformát, akkor bõvítsük a mozdulatsort!
  • Ne nehezedjünk a kartámaszokra, hanem egyenesen tartva testünk, a lábak forgáspontja felett tartva testsúlyunk dolgozzunk.
  • A karok használatakor ügyeljünk arra, hogy felsõtestünket is stabilan tartsuk (ehhez has- és gerincmerevítõ izmaink aktiválása szükséges), ezáltal váll-, mell- és felsõháti izmaink is dinamikusan dolgoznak majd, a többi izom pedig statikusan tartja testünk.
  • A hosszú edzéseket vidámabbá (és változatosabbá) téve néha a mozgó karokat erõteljesebben tolhatjuk, majd késõbb inkább a „húzó" mozdulatra összpontosíthatunk.

 

!!!!!: Az ellipszisjáró, crosstréner használatakor mind az alsó- és felsõtest együttes edzését biztosítani tudjuk, szinte minden izomcsoport igénybevételével, a sífutáshoz hasonló, de biztonságos magas oxigén- és kalória-felhasználást idézhetünk elõ, ez pedig mind a fogyókúrában, mind az aerob edzettség fejlesztésében hasznunkra válhat!

 

Egy fárasztóbb nap után, motiválatlanabbul is könnyebben rávesszük magunkat, hogy a nyeregbe pattanjunk. Jó, mert akár otthonra beszerezve is része lehet mozgás programunknak, mert nem igényel nagy elõképzettséget és megvalósíthatjuk rajta a fokozatos terhelés elvét.

 

SZOBAKERÉKPÁR

 kerekpar.jpgA kerékpároknak két típusa létezik: a normál üléses, és a háttámlás változat. Ez utóbbit akkor használjuk, ha valamilyen okból fontos gerincoszlopunk edzés közbeni stabilitása, illetve visszér-problémák, szív- és érrendszeri elváltozások esetén, mert a lábak vízszintes elhelyezkedése megkönnyíti a vénás vér visszaáramlását a szív felé.

 

Helyes használata:

  •  Akár egyenesen, akár elõredõlve használjuk (a normál kerékpárt), gerincünk legyen egyenes!
  • Vállainkat tartsuk lent és még pörgõsebb szakaszoknál, fáradtan is ügyeljünk erre.
  • Tekerés közben térdeink párhuzamosak legyenek egymással, a mozgás legalsó pontján se nyújtsuk ki térdünket, ezzel kerüljük az ízület túlzott átfeszítését.
  • A fordulatszámot, az ellenállást úgy válasszuk meg, hogy ne üresjáraton „kattogjunk", de helytelen technikával, erõlködve se kelljen tekernünk!

 

A láb ízületeinek tehermentesítése érdekében a kerékpáron történõ edzés a legmegfelelõbb edzésforma minden jelentõs túlsúllyal, vagy térd- és bokaízületi problémával küzdõ embernek. A teljesen kezdõ szakaszban is tökéletes, hisz használata egyszerû, nem igényel különösebb mozgáskoordinációt vagy állóképességet, de mindezek ellenére tökéletesen megfelel a comb- és farizmok erõsítésére.

!!!: A másik legnépszerûbb és legáltalánosabb kardió edzést biztosító gépfajta, azonban nem mindenki számára nyújt megfelelõ terhelést és sokan kevesebb motivációval (energiával, kedvvel) rendelkeznek annál, mintsem hogy felpattanjanak rá egy rövid futás erejéig.

 

futopad.jpgFUTÓPAD

 A futás mellett természetesen egy kiadós gyaloglásra is „kapható" ez a gép és változatos terepviszonyok imitálását is lehetõvé tevõ edzéseket végezhetünk rajta. Természetesen vitathatatlan a magas kalória felhasználás amennyiben kiadós futóedzéseket végzünk rajta, azonban jelentõs túlsúllyal, ízületi problémákkal, terhesen ez nem a számunkra megfelelõ alternatíva.

 

Helyes használata:

  • Jó dolog az a kapaszkodó, de nem azért találták ki, hogy ebbe fogódzkodva órákig andalogjunk akár „hegymenetbe". Képzeljék csak el, ez olyan mintha túrázás közben bevásárlókocsit tolnánk a hegytetõre! Láttunk már ilyet? J A kapaszkodó a kezdeti nehézségek (instabilitás érzete) leküzdésében és a pulzuskontrollban játszik szerepet csupán.
  • Egyenes testtartással, gördülõ technikával dolgozzunk!
  • Amennyiben túlsúllyal vagy ízületi problémákkal küzdünk, csupán gyaloglásra használjuk a futópadot!
  • A futáshoz megfelelõ cipõben kezdjünk tréningünkhöz, még csak véletlenül se csíkos zokniban :-), vagy mezítláb!

 !!!: Egy kiadós futás akár 11 kcal-t is elhasználhat percenként és kitûnõen javítja állóképességünk, azonban a teljes-testedzés nem valósul meg egész mértékben ezen a géptípuson. Edzett, egészséges embereknek azonban egy tökéletes lehetõség „baráti körülmények" között (nem esõben, hóban) egy kiadós futóedzés megvalósítására!

És íme a nõk kedvence ami a kardió gépek toplistájának elsõ helyét foglalja el a mi listánkon, annak ellenére, hogy nem biztosít olyan komplex teljestest-edzést, mint például az evezõgép vagy az elliptikus, illetve crosstréner!

 

taposogep.jpgTAPOSÓGÉP

Az elõkelõ helyezés oka, hogy a taposógép helyes használata esetén -amikor is támaszkodás, elõredõlés nélkül edzünk ezen a gépcsodán- no ekkor itt, ezzel a géppel érhetõ el az egyik legmagasabb kalória-felhasználás egységnyi idõ alatt. A titok a megmozgatott izomcsoportok tömegének és az általuk kifejtett munka nagyságának arányában rejlik! De hogy megértsük, hasonlítsuk össze más kardió gépeken végzett edzésekkel:

- az evezõgép használata közben ugyan dolgozik szinte minden izomcsoportunk, de a testsúlyunk nagy részét az ülés tartja, ezért alacsonyabb az energiafelhasználás

- a cross tréneren szintén dolgozik egész testünk, de itt a pedálok veszik át a „súlytartó"szerepet, ezzel veszít hatékonyságából ez a mozgástípus

- a futópadnál igaz, hogy vízszintes talajon teljes testtömegünket mozgatni kell és a nagy izomcsoportok (far- illetve combizmok) dolgoznak, viszont gondoljuk csak el mi okoz magasabb kalória-felhasználást a teljes test vízszintes vagy függõleges síkon történõ mozgatása? Hisz taposásnál „felfelé" haladva kell erõkifejtést végeznünk, ez pedig ugrás-szerûen megemeli energiaigényünk!

 

Helyes használata:

  • Ha megy, egyenes testtartással lépcsõzzünk. A karfát csupán kapaszkodásra használjuk, hisz ha elõredõlünk a kalória-felhasználást rögtön csökkentjük. Tévedés azt hinni, így jobban dolgoznak farizmaink!
  • Egyenletes ritmusban terheljük egyik majd másik lábunkat, testsúlyunkat közben áthelyezve.
  • Nehezíthetjük az edzést a gép teljes mozgástartományának kihasználásával, tehát a pedálokat maximális pontig tapossuk le, majd engedjük fel.
  • Ha maximális energia-felhasználás a célunk jó tudnunk, hogy a nagyobb és lassabb taposás a nyerõ, a pici, gyors taposó mozdulattal szemben!
  • A helyes mozgás-kivitelezés: terhelési fázisban -lefelé nyomáskor- teljes talpunk a lábtámaszon fekszik, visszaengedéskor a sarok kicsit elemelkedik!

!!!: A lépcsõzõ-gépen történõ edzés ízületeink számára sokkal kímélõbb, mint a hagyományos tizedik emeletre lépcsõzés, mert az apró ütõdések kiiktatásával kevésbé veszi igénybe a térdízületet. A gép használatával far- illetve combizmainkat tudjuk alaposan átdolgozni és feszesebbé tenni és a legaktívabb izommunkát igényli tõlünk, ezzel jelentõsen megcsappantva energia-mérlegünket!

A fenti ismeretek fényében tehát most már könnyen választ adhatunk kedvünknek, edzéscéljainknak, edzettségi állapotunknak megfelelõen a feltett kérdésre: „mondd, te kit választanál?".