Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Miért fontos az egészséges táplálkozás?

A cikk megjelenési deje: 2010.10.27. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

uzsonna.jpgA médiából, jó esetben a barátoktól is mindig azt halljuk, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás. De miért is? És valójában mi és miért egészséges számunkra? A továbbiakban ezekre, a kérdésekre keressük a választ.

 

 

Az egészséges, helyes táplálkozás az egészség megõrzését és a betegségek megelõzését szolgálja. Hiszen, ha táplálkozásunk egyoldalú, hiányos, akkor hiánybetegségekhez vezet. Ha pedig mindenbõl túl sokat viszünk be a szervezetünkbe, akkor ezzel elõsegíthetjük az elhízás kialakulását, és ezzel együtt az elhízáshoz társuló betegségek, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát növeljük.

 

A tudósok egyértelmûen megállapították, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából nagyon fontos mérsékelni a zsírbevitelt, mivel ennek túlzott bevitele elõsegítheti az érelmeszesedés kialakulását. Az egyik vezetõ halálok Magyarországon is ezen betegség, amit mérsékelni lehetne a táplálkozás tudatosabbá tételével és a mozgás rendszeres beiktatásával a napirendbe.

 

A kulcsszó talán a rendszeresség és a tudatosság. Hiszen az egészséges táplálkozás nem más, mint tudatosan a megfelelõ élelmiszereket választva, a megfelelõ összetételû ételeket fogyasztva, a szervezetnek megadva mindazt, amire a napi mûködéséhez szüksége van. Se többet, se kevesebbet.

 

Ahhoz, hogy megadjuk a szervezetünknek azt, amire szüksége van, fontos, hogy betartsunk néhány tanácsot.

 

1. Részesítsük elõnyben a teljes kiõrlésû gabonából készült élelmiszereket!
Az, hogy a teljes gabonaszemet beleõrlik, már eleve biztosítja azt, hogy több tápanyag kerül bele ebbe az õrleménybe, mint amibe csak a magot õrlik bele. A csíra és a maghéj rengeteg tápanyag és rost forrása. A rostok nemcsak hogy jobban telítenek, de fontos szerepük van a vastagbélrák megelõzésében is.

 


2. Nagyon fontos, hogy a nap folyamán együnk tejterméket, húst, zöldségeket, gyümölcsöket, zsírokat és gabonát is. Ha ezek valamilyen formája elõfordul étrendünkben, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a számunkra fontos tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat valószínûleg megfelelõ mennyiségben bejuttattuk.

 

3. Hogy miért is kell a só? Egy pici az ok, kiemeli az ételek természetes ízét, de amikor egy normális ízû ételt valaki még jól megsóz. Sõt, még azelõtt, hogy megkóstolná. Nem hinném, hogy ez jól van így, hiszen kimutatták, hogy a magas vérnyomás kialakulásában szerepe van a mértéktelen sófogyasztásnak. A sós íz is egy szokás. Ugyanolyan, mint hogy a fõzelékekhez kenyeret kell enni. Miért kéne? Próbáljuk meg a hozzáadott só mennyiségét csökkenteni az ételkészítés során. Elõször lehet, hogy sótlannak érezzük majd, de pár nap múlva elõtérbe kerülnek az ételek természetes ízei.

 

4. Együnk naponta többször. Az ajánlott a napi 4-5-szöri étkezés. Ez nem jelent minden alkalommal „terülj-terülj asztalkámat", hanem a kisétkezésekre csak egy kis gyümölcsöt, zöldséget. A rendszeres étkezéssel elkerülhetõ az anyagcsere lassulása, az éhségérzet csökken, és sikeresebben megvalósítható a változatos étrend is.

 


5. Édességet csak hetente egy-két alkalommal fogyasszunk, mert kevés hasznos tápanyagot tartalmaznak, viszont magas a kalóriatartalmuk, ezáltal hozzájárulnak az elhízás kialakulásához.

 


Fogadjuk meg ezt a pár tanácsot és ezzel már sokat tettünk testünk egészségéért. Hiszen minden sejtünk azokból a tápanyagokból építkezik, amit táplálékainkkal bejuttatunk. Teljesen igaz a mondás, hogy „az vagy, amit megeszel"! Ennek tudatában étkezzünk és éljük életünket!

 

 

 

Kovács Judit
Dieteikus