Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Micimackó kedvence, a méz

A cikk megjelenési deje: 2010.11.17. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

csopp.gifA méz télen elõkerül a szekrénybõl, és amikor megfázunk, vagy csak lazítani akarunk, szívesen fogyasztjuk vele a teánkat vagy ízesítjük vele süteményeinket. Köztudomású, hogy egészséges és, hogy a méhek készítik, de mégis hogyan hat, hogyan készül? Erre keressük most a válaszokat!

A mézet minden korosztály imádja, nem hiába. A közös teázás, vagy a téli hidegben egy jó mézes tea felüdülés a testnek és a léleknek is.

A méz az elmúlt évszázadokig az egyetlen édesítõ anyag volt. Sajnos, helyette ma már inkább a finomított cukrokat használjuk, amelyeknek semmilyen hasznos tápanyagtartalma nincs, pusztán üres kalória.

 

Hogyan készül a méz?

lep.jpgElõször kellenek hozzá méhek. A növények, virágok nektárját kiszippantják és elszállítják a kaptárba, ott a raktáros méhek enzimekben gazdag mirigykivonatokkal dúsítják és kivonják belõle a víz nagy részét. Tehát a méz növényi és állati eredetû is.
A méz ízét, illatát, tápanyagszintjét és színét az határozza meg, hogy milyen növényrõl gyûjtötték.

 

Használat

szep.jpgHazánkban a legkedveltebb az akácméz és a vegyes virágméz, de szerencsére még számos változatot megtalálunk a boltok kínálatában. Érdemes megkeresni a termelõket, mert tõlük jóval kedvezõbb áron juthatunk hozzá, és általában jobb minõségû termékeket is árulnak, mint amiket a szupermarketek polcain találunk.
Érdemes tudni, hogyha a méz becukrosodik, megkeményedik, jótékony hatásából nem veszít. Melegítés hatására újra folyékony állagú lesz. A méz sohasem romlik meg. Minél sûrûbb egyébként a méz, annál jobb minõségû, mert ilyenkor kevesebb a víztartalma és magasabb a beltartalmi értéke.

 

Ajándékként is szolgálhat, mivel remekül néz ki, ha magokkal (dióval, mandulával, tökmaggal) ízesítjük. Karácsonyi ajándékként is adhatjuk ismerõseinknek. Tegyük szép üvegekbe, a tetejét terítsük be egy szép anyagdarabbal, ezt kössük rá, és természetesen tegyünk bele kedvünk szerint magokat.

 

Ha netalántán megfáztunk, akkor mézes tea helyett érdemes inkább kifacsart, friss citromlevet összekeverni mézzel. Lehet, hogy elsõre érdekesen hangzik, de nagyon finom, még nassolnivalónak is kiváló. Vigyázzunk azonban, nehogy a testsúlyunk essen áldozatul a betegség alatti kúránknak, mivel a méz energiatartalma, glikémiás indexe rendkívül magas.


Összetétele

15-18% víz
30-50% fruktóz
20-45% glükóz
1-10% szacharóz 1-5% nitrogén
0, 1-0,2% ásványi sók
0,1% savak

 

A mézben számos flavonoid található, ami antioxidáns, vagyis elpusztítja a szervezetben folyamatosan termelõdõ szabadgyököket, amik öregedést, egészségromlást okoznak.
Kutatások bebizonyították, hogy serkenti a szervezet antitesttermelését, ezzel is erõsítve az immunrendszert.

Antibakteriális hatása közismert, de talán azt kevesen tudják, hogy elõsegíti a sebek gyógyulását. Azért ne öntsük rá a sebre a mézet, legfeljebb horzsolásokat, felületi sebeket kenegessünk vele.

 


Kovács Judit
dietetikus