De a csokoládé nem volt mindig ennyire kellemes eledel. A kakaó fa termésébõl a mayák, már a 6. században is készítettek italt. Európába a spanyol hódítók útján jutott, ahol is az elõkelõségek kiváltsága lett, annak ellenére is, hogy az íze még korántsem volt oly finom, mint manapság. Egészen a 18. századik kellett várni arra, hogy Angol és Svájci csokoládégyárak megalkották a ma ismert formát és ízt. Mára már úgy elterjedt, hogy szinte naponta fogyasztjuk, aminek köszönhetõen a felesleges kilók is észrevétlenül kúszhatnak fel ránk.
Javasolt mennyiség
Ha nem fogyókúrázol, csak vigyázni szeretnél a vonalaidra, miközben egészségesen élsz, akkor sem kell lemondanod a csokoládé adta élvezetekrõl. A csokoládé hatóanyagai növelik boldogságérzetünket, energiával töltenek fel. Télvíz idején erre egyébként is szükségünk van, de azért módjával falatozzunk!
Javaslatom szerint hetente kétszer fogyaszthatunk 2 kis szelet, vagy fél tábla csokoládét. Ezeken kívül más desszert a héten nem fogyasztható. Ezt a mennyiséget viszont mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül együk meg.
Ha fogyókúrázunk, akkor maximum egyszer engedhetünk a csábításnak. Ilyenkor is igyekezzünk inkább az étcsokoládékat választani, legalább 70%-os kakaótartalommal. Kerüljük a marcipánnal, mogyoróval, mazsolával tarkított változatokat, hiszen ezek a töltelékek nagymértékben képesek megemelni a csokoládé energiatartalmát.
Tudtad?
Nem csoda, ha valaki feszült, akkor megnyugtatja, ha elmajszolhat egy darabot a kedvenc csokoládéjából, hiszen sok száz évvel ezelõtt a maják és az aztékok is használták feszültségoldásra, hiszen hatóanyagai oldják a stresszt, boldogságért felelõs hormonokat szabadítanak fel, melynek hatása egy eufórikus állapot.
Sajnos ez a csodálatos eledel tömegcikké vált, és megjelentek utánzatok, kevésbé igényes összetételû termékek. Ilyet soha ne vegyünk, hiszen olcsó alapanyagokból készülnek. Csak ízében próbálnak ugyanolyanok lenni, mint egy csokoládé, de élettanilag meg sem közelítik azt.
Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy kakaóvajat tartalmazzon a termék, ne olcsó vajzsírt, és minél magasabb legyen a kakaótartalma is. Minõségi jelzõ az is, ha eltörjük, erõsen roppan.
Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a csokoládéban nagy mennyiségû polifenol található. Ez a vegyület antioxidáns hatású, tehát felveszi a harcot a szervezetben folyamatosan keletkezõ és az öregedésért és a legtöbb betegségért felelõs szabadgyökök ellen.
Ezek mellett még maga kalcium, magnézium, cink és káliumtartalommal is rendelkezik.
Ezek az elõnyös tulajdonságok emelik ki az egyszerû „nass" kategóriából. Hiszen, ha engedünk néha-néha a csábításának, legalább nem „üres kalóriát" fogyasztunk, hanem olyan élelmiszert, amely támogatja és védi egészségünket. De túlságosan azért nem ezzel a módszerrel kell védeni, úgyhogy csínján bánjunk vele!
Kovács Judit
dietetikus