Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Itt a tavasz!

A cikk megjelenési deje: 2010.05.11. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
tavasz240_1.jpgA tavasz beköszöntével nem csupán a természet újul meg, környezetünket is „felrázzuk" a téli álomból a tavaszi nagytakarítással. Ezzel egy idõben szervezetünk is igényli a felfrissülést. A téli, kalóriadúsabb, nehezebb, és vitaminban szegényebb ételek után a friss, lédús, ásványi anyagokkal és vitaminokkal teli alapanyagok kerülnek elõtérbe.

 

Tavasszal már nincs annyi energiára szükségünk, mint télen, érdemes tehát étrendünket ennek megfelelõen megreformálni. Nem csupán a fehérje- és zsírbevitelünket érdemes csökkenteni, de ideális ilyenkor kisebb-nagyobb böjtöt tartani a tavaszi méregtelenítés jegyében. Szervezetünk ezt önállóan is elvégzi, de ezt a folyamatot elõsegíthetjük és gyorsíthatjuk az egészséges étrend betartásával.

 

Íme néhány tipp:

padlizsan240.jpg1) A téli zsírban gazdagabb húsféléket cseréjük zsírszegény húsokra (pl. csirkemell) vagy halra.

 

2) A tejtermékek közt is válasszuk a zsírszegényebbeket, együnk sovány sajtot, túrót, joghurtot.

 

3) Ne csak az alapanyagok zsírtartalmára ügyeljünk: az elkészítés módja is döntõ. Az idõjárás már megengedi, hogy kerti grillezést rendezzünk - felejtsük el a bõ olajban sülteket, a húsokat is pároljuk, grillezzük, süssük faszénen.

 

salata240_1.jpg4) A gyümölcsök, zöldségek változatos színe mind más-más értékes anyagot takar, ezért válasszunk minél többféle színû alapanyagot, ez garantálja, hogy feltöltjük szervezetünket egészségmegõrzõ anyagokkal. Válasszunk lila, piros, narancs, citromsárga- és zöld színû zöldségeket/gyümölcsöket.

 

 

A szervezetünk saját tavaszi nagytakarításának régebben megbízható mutatója volt a tavaszi fáradság. Ma már nem beszélhetünk klasszikus tavaszi fáradságról, kivéve abban az esetben, ha télen egyáltalán nem vesszük figyelembe testünk igényeit. Hogy miért? Régen az évszakok változásával bizony a fogyasztható alapanyagok is változtak, az idényszerûség megszabta a háztartásban fellelhetõ élelmiszereket. Így nem volt más lehetõség, vitaminszegényen étkeztek, melynek következménye volt a tavaszi fáradság. Ma már könnyebb helyzetben vagyunk: a mélyhûtéses technológia, a globalizáció miatt elérhetõ friss külföldi különlegességek, és a télen-nyáron kapható szintetikus vitamin-, és ásványi anyag készítmények gátat szabnak a vitaminhiányos étkezésnek.

sargarepa240.jpg

Ennek ellenére a tudatos vásárlás egyik alapköve az, hogy lehetõleg szezonális ételeket vegyünk, készítsünk, vagy mirelitet használjuk fel. Ugyan télen a nem szezonális zöldségek/gyümölcsök beszerzésére ugyan lehetõség van, de sem áruk, sem tápanyagtartalmuk nem éri el a szezonban vásárolható társaikét.

 

Tudtad?
A mirelit zöldségeket az EU szabályzatok alapján a betakarítást követõ 2 órán belül lefagyasztják. Ez garantálja frisseségüket. A mirelit technológia során tápértékükbõl keveset veszítenek.

 

Manapság egyre népszerûbb a konyhakert, mindenkit csak bíztatni lehet, hogy ezzel oldja meg saját konyhája ellátását. Ha erre nincs mód, érdemes részben megvalósítani - pl. népszerûek, dekoratívak és praktikusak az ablakpárkányon termesztett zöldfûszerek.

 

A tavasszal tehát szervezetünk is megújulásra törekszik. Az egészségtudatos táplálkozás mellett rendszeres mozgással, figyelmes testápolással is elõsegíthetjük ezt, mely nem utolsó sorban a narancsbõrre is megoldást kínálhat. Ennek részleteirõl következõ hírlevelünkben olvashattok.