Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Gyümölccsel az egészségért!

A cikk megjelenési deje: 2010.06.23. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
gyumi2.jpgA nyárral együtt elérkezett a gyümölcsszezon is. A szerencsésebbek a saját udvarukon álló gyümölcsfákról szedhetik le a finom gyümölcsöket, amelyek roskadásig tele várják, hogy a lelkes jelentkezõk megszabadítsák õket a nehéz tehertõl. A kevésbé szerencsések pedig a piacokon válogathat az eladók kínálatából.
A legtöbb ember szereti a gyümölcsöket és általában nagyobb barátságot ápol velük, mint a zöldségekkel, elsõsorban azért, mert édesebbek. Az édes íz azonban nem jön csak úgy magától. A gyümölcsöknek jóval magasabb a cukortartalmuk, ezáltal a kalóriatartalmuk több is a zöldségekénél, ezért fogyni vágyók ne üljenek neki a normál étrendjük mellett még egy vödörnyi sárgabaracknak, de kis adagban tízóraira vagy uzsonnára remekül beépíthetõek.

Remélem, senkit nem ijesztettem el ezektõl a magas vitamin, ásványi anyag, rost és még sok más szervezetünknek nélkülözhetetlen, vagy hasznos anyagot tartalmazó finomságoktól. A gyümölcsök rengeteg féle jótékony tulajdonsággal rendelkeznek.
A következõkben az aktuális gyümölcsök jótékony hatásaiból szeretnék egy kis ízelítõt adni.

Alma
alma.jpgMagyarországon talán a legtöbbet fogyasztott gyümölcsfajta. Olcsó és ráadásul egész évben a rendelkezésünkre áll. Az elfoglalt embereknek sem kell lemondania errõl a gyümölcsrõl, hiszen egy almát remekül lehet szállítani, ezáltal napközben kiváló egészséges táplálékot jelenthet az egész nap rohangáló embernek is.
Kutatók megállapították, hogy akik megettek napi egy almát, azoknál 32%-kal csökkent a szívroham kockázata, mivel vérnyomáscsökkentõ hatással rendelkezik. A gyümölcsök között a 2. legerõsebb antioxidáns.
Az almában kellõ mennyiségû bór található, amelynek hiányában izületi gyulladás alakulhat ki. Csökkenti a koleszterin és a vérzsírok szintjét, immunerõsítõ, edzi a fogínyt, erõsíti az erek falát és megköti a méreganyagokat (higany, ólom) a szervezetben.
Sajnos az almákat sok esetben kezelik védõ, tartósító anyagokkal, amelyek nehezen távolíthatók el a héjról. Ha olyan helyrõl, vagy olyan évszakban vásárolunk almát, amikor úgy gondoljuk, hogy tartósítaniuk kellett, akkor távolítsuk el a héjat is, megelõzve ezen anyagok bejutását a testünkbe.

Cseresznye
cseri.jpgA cseresznye szezon végén járunk, de talán még van egy-egy darab a fán elrejtõzve. Érdemes lefagyasztani belõle, hogy télen is rendelkezésünkre álljon egy jó gyümölcsleveshez például.
Hatásai között szerepel, hogy 15%-kal csökkenti a húgysavszintet. Ez azoknak fontos, akik köszvényben szenvednek.
Megtalálható benne egy quercetin nevezetû anyag, amely erõs gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik. Ezt az anyagot étrendkiegészítõként szokták adni asztma és allergia esetén. Magas a csersav tartalma, amely laboratóriumi körülmények között a rákos sejteknél sejthalált okozott, de a normál sejtekre nem volt hatása.
Emellett vírus- és baktériumölõ tulajdonsággal is rendelkezik.
Perilil-alkohol tartalma megakadályozza a daganatok növekedését.
Antocianin, ami a színét adja a gyümölcsnek, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító.

 

Sárgabarack:
barack.jpg2 közepes sárgabarack 1,5 g rostot tartalmaz, ezzel is hozzájárulva a napi ajánlott rostmennyiség elfogyasztásához.
Étvágynövelõ hatása miatt nem ajánlott diétázóknak.
Az aszalt barack lazítja a székletet.
Fiatalító tulajdonságai révén mindenki számára szimpatikus gyümölcs. Erõsíti a nyálkahártyát, a bõrt, a hajat és a körmöt. Csökkenti az asztmás panaszokat és a sápadt, vérszegény embereknek nagyon ajánlott.

Sárgadinnye:
sdinnye.jpgEz egy magas volumenû gyümölcs, ami azt jelenti, hogy a súlyához képest magas víz- és rosttartalommal rendelkezik, aminek következtében jól telít és ráadásul még alacsony a kalóriatartalma is.


Görögdinnye:

gdinnye.jpgMinden nyáron elõszeretettel fogyasztjuk, de talán eddig sokan nem is tudták, hogy Afrika trópusi tájairól származik. Sokan víz helyett szomjoltásra használják, ami nem jó, mert a vízzel ellentétben van cukortartalma és nagy mennyiségben izomgörcsöt is okozhat.


Málna:

malna.jpgA gyümölcsök versenyében ez a gyümölcs az elsõ helyezett. De miért is?
1 csésze málna mindössze 64 kcal-t tartalmaz, és ehhez 8 g rost társul, ami kimagaslóan magas.
Ahogy a cseresznyének, neki is magas a csersav tartalma, amivel a rákos sejteknél sejthalál érhetõ el (e nélkül a rákos sejtek pusztulása nem következik be).
Antocianin van benne, ami az ízületi gyulladáskor használt gyógyszerekkel azonos hatású, ellenben nincs mellékhatása.
Magas A-vitamin tartalma következtében látásjavító hatással rendelkezik. Erõsíti a szem ereit, és javítja a szem tápanyagellátását.
Vérzéscsillapító és köptetõ.

Láthatjuk, hogy a gyümölcsök milyen sokoldalúan hasznosíthatóak és mennyi jótékony tulajdonsággal rendelkeznek. Próbáljuk meg minél változatosabban felhasználni õket, és minél többfélét beépíteni a napi étkezéseinkbe. Lehetõleg a szezonális gyümölcsöket fogyasszuk, ezzel is megelõzve, hogy tartósító vegyszerek kerüljenek a szervezetünkbe, és mivel most elég sok aktuális gyümölcs van, együnk minél többet, hogy feltöltsük raktárainkat a téli hónapokra.

Jó étvágyat kívánok hozzájuk mindenkinek!
Kovács Judit
dietetikus