Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Gyors vendégváró receptötletek

A cikk megjelenési deje: 2011.05.24. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

vendegseg.jpgNyaranta picit gyakrabban teszünk látogatásokat az ismerõsökhöz, barátokhoz, családunkhoz, mint az év többi idõszakában. Ez ugye azt is jelenti, hogy mi is több látogatót vagyunk kénytelenek vendégül látni. Ahhoz, hogy ezek a vendégségek, ne csak az egész napos sütés-fõzést jelentsék, adok pár gyorsan megvalósítható, de igazi sikert arató receptötletet!

Amikor vendégek jönnek hozzánk, legtöbbször a jól bevált receptjeinket készítjük el, akkor is, ha ahhoz a 30 fokos melegben kell álldogálnunk, több órán át a tûzhely mellett.
A legjobb megoldás talán az lehet, ha eleve grillpartit hirdetünk meg (elõnyben a terasszal, kerttel rendelkezõk), amit akár egy elektromos grillen is megvalósíthatunk a lakásban. A grillezés gyors, és nem utolsó szempont, hogy az így készült ételek zsírszegények, egészségesek (ez persze az alapanyagtól függ).

 

Ha vendégeket várunk, számos feladat hárul ránk a fõzésen kívül is. Például a bevásárló lista elkészítése (én szoktam :) ), bevásárlás, takarítás, rendrakás, helyszín átrendezése stb.

 

garden party.jpgAmikor legutóbb vendégség volt nálunk, akkor nem bajlódtam a szendvicsekkel, hanem vettem érdekes ízû, teljeskiõrlésû kenyereket és apró szeletekre felvagdostam, amit egy kosárban tálaltam. E mellé raktam különféle krémeket (tojáskrém, padlizsánkrém), aszalt paradicsomot, zöldségeket, olívabogyót, és mindenki elkészíthette magának a választott alapanyagokkal a szendvicseket. Szerintem ezt a vendégek is élvezték!


Csipegetni valóként nyugodtan kirakhatunk kölesgolyót, almachipszet, és friss gyümölcsöket, amikbõl akár salátát is készíthetünk. Ezt mindenki szereti. Ha kreatívak akarunk lenni, akkor a gyümölcssalátákat sárgadinnyébe töltsük. Így mindenkinek jut egy fél sárgadinnye (a belét vájjuk ki és tegyük a salátába), ami tányér helyett is jó szolgálatot tesz (kevesebb mosogatnivaló :) ).

 

Érdekes, finom, gyors és költséghatékony megoldás, ha palacsintatésztába tálalt ételt kínálunk. Lehet ez saláta, vagy bármi. A következõ étel gyorsan elkészíthetõ és igazi nyári finomság, és különlegesség.

 

Zöldbabos palacsinta

 

Kevés, sóval, fokhagymával, tárkonnyal ízesített vízben pároljuk meg a zöldbabot (fél kg-ot). Csepegtessük le, majd turmixoljuk alaposan át. Adjunk hozzá 2-3 evõkanál natúr joghurtot.
Készítsük el a palacsintákat (használhatunk hozzájuk zabpehelylisztet is), töltsük meg a zöldbabos péppel, helyezzük bele egy jénai tálba, majd a tetejére tett natúr joghurttal együtt pár perc alatt pirítsuk meg.

 

Olasz zöldséges sült

 

6 db közepes méretû, tisztított burgonyát felszeletelünk, 1 db hámozott felkarikázott padlizsánnal együtt. Ezeket egy kiolajozott tepsire halmozzuk. Ráhalmozunk héjától megfosztott paradicsomszeleteket, és 2 db zöldpaprikát apróra vágva. A tetejét megszórjuk bazsalikommal és oregánóval. Elõmelegített sütõben 30 percig sütjük. Ha kész, a tetejére reszelhetünk parmezán sajtot.
Ezt tálalhatjuk magában, vagy akár grillpartin egy grillezett csirkemell mellé is.

 

Sajtos hagymatekercsek

 

A „tekercselés" egy jól bevált módszer vendégváró falatkák kialakításához. Tekerhetünk sonkába zöldségeket, sajtot, salátát, vagy bármit, amit szeretnénk, és úgy érezzük, passzol az ízvilág.
Ez egy picit másmilyen recept, kíváncsi vagyok, milyen sikert arattok ezzel a nem éppen hétköznapi, de ötletes étellel.
60 dkg megtisztított póréhagymát 8 cm-es darabokra szeletelünk. Néhány percig enyhén sós vízben fõzzük, majd szeszûrjük. A rudacskákat megforgatjuk reszelt sajtban, és becsavarjuk sonkaszeletekbe (fekete- erdei, serrano stb.) és a tekercseket szorosan tûzálló tálba sorakoztatjuk.
2 dl natúr joghurtot 1 tojássárgájával és csipetnyi szerecsendióval összekeverünk, majd a tekercsekre öntjük. Sütõben addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul. Pirított rozskenyérrel tálaljuk.


Jó étvágyat!

Kovács Judit
dietetikus