Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Gyógyító olajok

A cikk megjelenési deje: 2008.01.21. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
olaj.jpgA növényi olajok nem csak a konyhában használhatók, sokuknak különleges gyógyhatása is van. Fontos, zsírban oldódó vitaminokat szolgáltatnak, létfontosságú összetevõket tartalmaznak, és még ízesítik is ételeinket.

 

 

A tudomány néhány éve az esszenciális zsírsavak egészségmegõrzõ értéke mellett terápiás felhasználhatóságukra is felfigyelt. Ismerkedj meg te is a legnemesebb növényi olajokkal és azok gyógyhatásaival!

 

 

Olívaolaj

Minden más olajnál nagyobb mértékben csökkenti az ártalmas - érelmeszesedéshez és szívkoszorúér kialakulásához vezetõ - LDL-szintet a vérben, tehát védi a szívet. Hígítja a vért, és vérnyomáscsökkentõ hatása van. Serkenti az epekiválasztást, és javítja az emésztést. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek fékezik a rákbetegségek kialakulását, illetve elhatalmasodását, és lassítják az öregedési folyamatot. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is. Az olívaolajjal való bekenés enyhíti a reumás fájdalmakat. Az isiászideg- és az ínhüvelygyulladás esetén is segít az olajos masszázs.

Napraforgóolaj

A válogatott, érett, és hidegen sajtolt napraforgómagvak átlagon felüli mennyiségben (65-70%) tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ehhez jön még a sejtanyagcserében oly fontos szerepet betöltõ lecitin, valamint tocoferol (E-vitamin), A-vitamin, fehérje, globulin, palmitin, stearin, arachnin, lignocerin és arginin. Nem meglepõ, hogy jó eredményt lehet elérni vele a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben. Szabályozza a sejtanyagcserét és elõsegíti az egészséges sejtfejlõdést. Nyákoldó hatást fejt ki, ezért jól alkalmazható hörghurut és köhögés ellen. Külsõleg masszírozáshoz és szájöblítéshez alkalmas.

Szójaolaj

A szójaolaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, köztük linolénsavban is. Különlegessége még a magas lecitintartalom (1,5-3,5%). Ezenkívül nagy mennyiségben E-vitamint, és fito-ösztrogént tartalmaz. Miután a bélbaktériumok átalakítják, ez az anyag fontos szerepet játszik a hormonális eredetû rákos megbetegedések kialakulásának megelõzésében.

Szezámolaj

Mangánt, vasat, nikkelt és természetes antioxidánsokat (sesamolt és sesamolint) tartalmaz. Ez utóbbi miatt sokáig eltartható. Fogyasztása a magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedõ betegeknek ajánlott, valamint azoknak, akiknél fennáll a trombózis kialakulásának veszélye, és akik szívinfarktuson vagy szélütésen estek át. Magas lecitintartalma jót tesz az idegeknek és javítja az emlékezõtehetséget. Vastartalma a vérképzést serkenti.

Jojobaolaj

Már az indiánok is ismerték a jojobaolajat, gyógyszerként használták sebek fertõtlenítésére, bõr- és hajápolásra, valamint a bõr napfény elleni védelmére. Ez a nemes olaj számít a leghatékonyabb és legelviselhetõbb természetes kozmetikumnak. Illóolajok hordozójaként is ideális.

Ligetszépeolaj
Fogyasztása különösen a premenstruációs szindróma kezelésében, a változás korában jelentkezõ, hormonális eredetû depresszió esetén, az anyagcsere szabályozásában és a véredények kitágításában bizonyult hatékonynak. Jó eredménnyel alkalmazzák magas vérnyomás esetén, a koleszterinszint csökkentésére, az immunrendszer erõsítésére, májkárosodásnál, elvonási tüneteknél, valamint ideges és hiperaktív gyermekeknél. Külsõleg kozmetikai alapanyag.

Búzacsíra-olaj

Magas E-vitamin-tartalma miatt diétaolajnak tekintik. 100 gramm búzacsíra-olaj mintegy150 milligramm alfa-tocoferolt (E-vitamin) tartalmaz. Az E-vitamin javítja a véráramlást, a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb teljesítõképességet és vitalitást kölcsönöz. A szívet és a vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta károsodásoktól. Az E-vitamin féken tartja az idõ elõtti öregedési folyamatokat is. Bõrünkre is kedvezõen hat: karbantartja a kötõszöveteket, a bõr sima és rugalmas lesz tõle, valamint serkenti a sejtek megújulását.

Köményolaj

Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bõrproblémák, nõi panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. Kiegészítõ élelmiszerként jól használható allergia, fertõzések és neurodermitis ellenszereként, illetve ezek megelõzésében. A köményolaj ellenállóvá teszi a szervezetet a rákos folyamatok kialakulásával szemben, és gátolja többek között a nemkívánatos gombák szaporodását a belekben. Tejkiválasztást serkentõ szerként és féregtelítõként is használják.
Tökmagolaj

A népi gyógyászatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. A férfiak, akik szeretnék megelõzni az idõskori bajokat, és a nõk, akik tenni szeretnének a húgyhólyagjuk érdekében, kezdjék el a tökmagolaj fogyasztását!

Dióolaj

Gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban (70%), fogyasztása ezért különösen az érelmeszesedés megelõzésénél javallott. Erõsíti a szívet, a keringést és az idegeket. Mivel Q10 koenzimet tartalmaz, antioxidáns hatása is van. A koncentrációs zavarokkal küszködõ gyermekeknél eredményes lehet az omega-3-zsírsavat tartalmazó dióolaj alkalmazása.

Mandulaolaj

A mandulaolaj a legelõkelõbb növényi olajok egyike. Kneipp tiszteletes az édes olaj fogyasztását (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások, hörghurut, tüdõgyulladás, gyomorpanaszok és emésztési bántalmak esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta. Kiváló hatású a száraz és érzékeny bõrre, ezért a bõrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme.

Mogyoróolaj

Erõsíti a tüdõt, de kiváló bõrtápláló olaj is, amely számos különféle bõrápoló termék összetételében megtalálható. A mogyoró 60%-ban tartalmaz zsíros olajat, 18%-ban fehérjét, valamint sok enzimet és nyomelemet (fõként mangánt és ként). Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.

Borágóolaj
A gamma-linolénsavak legmagasabb koncentrációban a borágóolajban találhatóak. Kedvezõen szabályozza a hormonháztartást, különösen jó hatást értek el vele nõknél a változókorral járó hormonális eredetû depresszió, valamint a premenstruációs szindróma kezelésénél. Az immunrendszert is erõsíti. Hatékonyan alkalmazható az olyan krónikus bõrbetegségek, mint a neurodermitis kezelésében.

Szõlõmagolaj

Napérlelte szõlõszemek magvából készül, és linolensav-tartalmával tûnik ki. Gazdag E-vitaminban és bioflavonoidokban. Ezek az antioxidáns hatású vegyületek kitûnõen közömbösítik a szabad gyököket, következésképpen erõsítik az immunrendszert és jótékony hatást fejtenek ki az érfalakra. Külsõleg testápoló szerként alkalmazható.

Lenolaj

A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. Hólyag-, vese- és prosztatapanaszok megelõzésére és kezelésére használják. Ismert továbbá ideg- és izomerõsítõ hatása. A benne lévõ vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetõen enyhe vízhajtóként is alkalmazható. A gyermekgyógyászatban a galandféreg kíméletes, ám hathatós ellenszere. Külsõleg olíva- és csalánolajjal elkeverve kitûnõ bedörzsölõszer fej- és hátfájás enyhítésére.

 

L. Zs.