Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Fûszerek és gyógynövények 3.

A cikk megjelenési deje: 2010.09.29. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

fuszer keverek.jpgSzámos fûszer vagy ízesítésre használt növény vagy növényrész gyógyító, jótékony hatással is rendelkezik. Ezeket a tulajdonságokat évezredek óta használják és örökítették szülõrõl gyermekre a tudást.

 

Az elmúlt évtizedekben ez valahogy feledésbe merült és csupán az apró falvakban õrizték meg a hagyományokat. Manapság a hagyományos hatóanyagok újbóli felfedezésével ismét divatba jött, hogy természetes módszerekkel gyógyítsanak bizonyos problémákat, tüneteket, betegségeket.

 

Ezen a héten egy közkedvelt és gyakran használt fûszert mutatok be, amely elsõsorban az édességek kedvelt összetevõje. Ráadásként választottam a magyar konyha kihagyhatatlan adalékanyagát, a fokhagymát. Ismerkedjünk meg velük közelebbrõl!

fahej por.jpgFahéj:

 

Elsõsorban édességek ízesítésére használjuk, de a téli hónapokban kiváló fûszere a forralt bornak is.

 

Tudományosan igazolt, hogy megelõzi az emésztési problémákat. De honnan is ered ez a finom fûszer. Mert bizony, nem volt mindig része a magyar konyhának, Dél-Ázsiából származik. Az indiai ajurvédikus orvoslás régóta használja gyógyhatásai miatt.

 

A rómaiak fûszernek, de emellett illatszernek is használták.
A fahéj Ázsiából vagy Nyugat-Indiából érkezik a mai napig is.
Jótékony hatásai között szerepel, hogy fertõzésmegelõzõ, ami az õszi-téli hónapok kezdetén nem is hangzik rosszul.


Ha fahéjjal keverjük a fogkrémet, akkor már önmagában csak a fûszer is képes gátolni a fogszuvasodást és elpusztítja a baktériumokat a szájban.

Kisebb sebek fertõtlenítésére is használhatjuk. Mossuk meg a felületet, majd hintsünk rá egy vékony rétek fahéjport. A fájdalmat is képes nagymértékben enyhíteni, mivel eugenololajat tartalmaz, mely fájdalomcsillapító hatásáról híres.


Nemcsak jó ízt ad süteményeinknek, hanem a bennük lévõ zsírokat is képes lebontani, ezzel is könnyítve az emésztést.

 

Nagyon fontos kiemelnem, hogy terhes nõk fûszerként se használják, mert izgatja a méhizomzatot, ezzel veszélyeztetve a magzatot!


Sokaknak jó hír, hogy japán kutatók szerint csökkenti a vérnyomást. Érdemes próbát tenni, persze nem a habos sütik társaságában, hiszen akkor a testtömeg is növekszik, ami növelheti a vérnyomást. Fogyasszunk fahéjjal ízesített teát, vagy mi magunk keverjünk ivóleveinkbe, teáinkba egy kis fahéjat ízesítésként, amitõl nem csak finom, hanem egészséges is lesz.

 

fokhagyma.jpgFokhagyma

 

Hogy miért is került a fahéj mellé a fokhagyma? Hát nem az íze miatt, mint gondolhattátok is, hanem, mert ugyanolyan közkedvelt kicsiny hazánkban mindkét növény, és természetesen gyógyhatások terén sem maradnak le egymástól.

 

A legrégebben gyógyításra használt növény, melyet még az egyiptomiak is tisztelettel öveztek.
Évezredekkel késõbb az asszonyok Európában fokhagymafonatokat készítettek, hogy megvédjék házukat az ártó szellemektõl.

 

Ha a gonosz szellemektõl lehet nem is, a baktériumoktól mindenesetre megvéd. Ezt egy allicin nevezetû hatóanyagnak köszönhetjük.

 

A világban a vezetõ halálok a keringési megbetegedések. Fokhagymával sikeresen csökkenthetõ a vérnyomás, a koleszterinszint, a vérrögképzõdés kockázata.

 

Sokan csodaszerként tekintenek rá a mai napig is, de sajnos kevésszer fogyasztjuk erõs és maradandó aromái miatt. Fogyasztása után, ha tejet iszunk, akkor csökkenthetjük eme kellemetlen velejáróját.

 

Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor kihasználhatjuk sokféle jótékony tulajdonságát. Képes csökkenteni a vércukor szintet, sõt a rák megelõzésében is fontos szerepe lehet.
Segít kiüríteni a szervezetbõl a nehézfémeket. A környezetszennyezés miatt az élelmiszereink nagy százalékban szennyezettek ilyen anyagoktól. Ezek a szervezetbõl nem vagy csak nehezen ürülnek ki. Felhalmozódásuk esetén betegségek okozói lehetnek.

 


Remélem, ezen a héten is sok hasznos információval gazdagodtak arra vonatkozóan, hogy hogyan elõzhetõk vagy gyógyíthatóak meg bizonyos betegségek természetes anyagok használatával. Együnk hát ízletes fahéjat vagy kellemetlen illatú, de finom fokhagymát, mindenképpen jól járunk!

 

Kovács Judit
dietetikus