Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Csökkentsük a koleszterinszintet!

A cikk megjelenési deje: 2011.04.05. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

sziv_2.jpgMindannyian tudjuk a koleszterinrõl, hogy például sok van a tojásban és májban. De mit is kell tennünk, ennünk ahhoz, hogy ténylegesen csökkenjen a koleszterinszintünk?

 

 

 

 

ver_1.jpgA koleszterin egy nagyon érdekes vegyület. A szervezetünk is elõ tudja állítani. A sejthártyák felépítésében van nagy szerepe, de számos hormon alkotó eleme is. Talán kevesen tudják, hogy több fajtája is létezik. Az úgynevezett LDL- koleszterin lerakódik az erek falára, csökkentve ezzel rugalmasságukat. A HDL- koleszterin pont az ellenkezõjét végzi- ezért õt szokták a „jó" koleszterinnek, vagy érvédõ koleszterinnek nevezni. A HDL- koleszterin eltávolítja az érfalon lévõ koleszterin-lerakódásokat, ezzel védve a szervezet és csökkentve az érelmeszesedés kockázatát.

 

Táplálkozással könnyen kivédhetjük a káros koleszterin elszaporodását a szervezetben, amire szükség is van, hiszen a magas koleszterinszint miatt fokozottabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata.

 

A koleszterin csak állati eredetû táplálékokban található, mint például a húsok, tojás és a tej. A belsõségek kiemelkedõen magas koleszterinszinttel rendelkeznek, ezért fogyasztásuk maximum hetente egyszer ajánlott, akkor is kis mennyiségben.

 

A magyarországi átlag bevitel 300-400 mg közötti naponta. Ha valakinél bebizonyosodik, hogy magas a koleszterinszintje, akkor ezt 300 mg/nap körüli értékre kell csökkenteni. Az elfogadott szérum koleszterinszint (laborlelet vérbõl) 5, 2 mmol/l alatti. E fölött emelkedett, vagy magas koleszterinszintrõl beszélünk.



Mivel szervezetünk is termel koleszterint, ezért számos esetben találkozhatunk olyan esettel, amikkor nem is a táplálkozás az oka a magas koleszterin szintnek, hanem a túlzott termelõdése (sokszor örökletes). De ne gondoljuk mindjárt, hogy ezzel állunk szemben attól még, hogy minden napot nem szalonnával fejezünk be. Ugyanis, mint említettem, minden állati eredetû termék tartalmaz koleszterint. Elég csak több tejet innunk, vagy eltúlozni a sajtfogyasztásunkat, nem is beszélve a tojássalátákról. Ezeknek a bevitelét mindenképpen korlátozni kell, ha magas a koleszterinszintünk.

 

Viszont érdemes növelni a magas omega-3 zsírsav tartalmú élelmiszereket, mint a hal, az olívaolaj, és az olajos magvak. Tudósok megállapították, hogy a fokozott omega-3 bevitellel sikeresen csökkenthetõ a magas LDL- koleszterinszint, ráadásul nõ a HDL- koleszterin érték.

 

tojas+kolbasz.jpgLegtöbbször a magas koleszterinszint túlsúlyhoz társul. Ilyenkor komplex problémaként kell foglalkozni vele, hiszen nem csökkenthetõ lényegesen a koleszterin érték a túlsúly csökkentése nélkül.
Tehát próbáljunk meg csökkenteni a súlyunkon, kerüljük a zsírdús dolgokat, a látható zsiradékot távolítsuk el (pl. húsokról) és hanyagoljuk az állati zsiradékok felhasználását.
Az omega-3 zsírsav bevitelét növeljük tengeri halak fogyasztásával, amik legalább egyszer hetente szerepeljenek étrendünkben.


Legfontosabb hatása a rostoknak van. A koleszterinben gazdag epesavak egy részét megköti, így a béltraktuson keresztül távozik. Nagy mennyiségben tartalmazza a birsalma, alma, zabpehely, zabkorpa, sárgarépa.

Tehát együnk minél több friss salátát és az ételeinkbe rakjunk egy kiskanálnyi zabkorpát. Ez azért is nagyon hasznos, mert a bélrendszer mûködését jelentõsen segíti.

 


Kovács Judit
dietetikus