Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Csak csirkemell ehetõ diéta alatt?

A cikk megjelenési deje: 2013.04.30. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
hus_1.jpgHa fogyókúrára adja valaki a fejét, akkor legtöbbször nem eszik mást, csak kizárólag csirkehúst. De miért jobb ez a hús bármi másnál? Miért kellene ennyire egyhangúan étkeznünk? Nem kell. A cikkben összehasonlítottam különbözõ húsok tápanyagtartalmát, elõnyeiket és hátrányaikat.
Természetesen, nem mindenkinek fontos ez a téma, mert mondjuk eleve nem igazán kedveli a húsokat, de most azokra az emberekre gondolok, akik igenis kedvelik a finom, húsos ételeket, és errõl nem szeretnének teljes egészében lemondani, vagy nem szeretnék, ha az étkezéseik csupán csirkemellre korlátozódnának.
 

De miért éppen csirke? A legtöbb fogyást ígérõ diéta a szárnyas húsokat ajánlja. A szárnyasok elõnye csupán annyi például a sertéshez képest, hogy a zsírok a bõr alatt közvetlenül található (nem úgy, mint a sertésben, ahol a szövetek között is van zsír), így könnyen eltávolítható, vagy könnyebben kisül.
 
 
 A Súlykontroll Programban szerencsére mégsem csak csirkemellet találunk az engedélyezett húsok között. Sõt, még a legszigorúbb szakaszban is rengeteg féle hús közül válogathatunk. Ha a tengeri herkentyûket, halakat is ide sorolhatom, akkora tintahal, a kagyló, a sügér, a tõkehal, a harcsa, a csuka, a rák, az õz, a nyúl, a pulykamell, a fácán, a csirkemell, a vaddisznó, a pisztráng, a ló, a pulykacomb, a tonhal, a fürjmell, a marha bélszín, a szardínia, a borjú, a szarvas, a vadkacsa, a fogoly, a csirkecomb, a ponty, a kecske, a makréla, a kacsa, a marha tarja, a tyúk, a bárány, a lazac, a sovány sertéshús, a hering, a marha felsál, a marha hátszín, a fürjcomb, a juh mind engedélyezettek a diéta teljes idõtartalma alatt. Elég sok sor lett a felsorolás. És még mondja bárki, hogy nem lehet változatosan fõzni! Persze, egy-kettõhöz nem árt egy vadász férj, vagy jó barát, ismerõs.
 

A húsok gazdag fehérje források. A fehérjék testünk építõ elemei, de energiát is képesek szolgáltatni. 1 g fehérje =4 kcal. 100 g húsban kb. 20 g fehérje található. Naponta energia-bevitelünk kb. 12-15 %-át kellene fehérjékbõl fedeznünk.

 

Energiatartalomban nincs olyan nagy különbség az egyes húsok között. A legalacsonyabb kalóriatartalommal a rákok és a kagylók rendelkeznek. A vadnyúl húsa követi ezeket. Ezután már a sokat emlegetett csirkemell következik, de szorosan követi a borjúhús. És ezután a többi féle. Természetesen a zsíros húsrészek, mint a libamáj, a csülök, a tarja nem ajánlott fogyókúra alatt, de egy változatos, egészséges étrendnek néha-néha része lehet.

 

De nem elég, ha a húsunk zsírszegény, az se jó, ha az elkészítés során adunk hozzá felesleges plusz kalóriákat.
A rántásból nyugodtan kihagyhatjuk az olajat, fõleg, ha teflon edényen pirítjuk meg picit a lisztet. Én rozslisztet szoktam használni, amit nem szabad megpirítani, csak egy minimális (1-2 csepp) felmelegített olajjal összekeverem és teszem is bele az ételbe, ami ettõl magasabb rosttartalmú lesz, tehát jobban telít is. A habarás készülhet kefirbõl vagy joghurtból is, sõt ki is hagyhatjuk a fõzelékeknél, ha a zöldség egy részét leturmixoljuk és ezzel sûrítünk.
Érdemes beszerezni egy jó minõségû teflon-, vagy kerámiabevonatú edényt. Ezekbe egyáltalán nem kell olajat használni, vagy csak minimálist. Praktikus, ha van fedõnk is hozzá, akkor egy pár csepp olajjal, a gõzben szépen át tud sülni akár a csirkemell is, vagy készíthetünk ilyen módon fasírtot, rántott dolgokat is. Ezeket egyébként sütõbe is nyugodtan berakhatjuk, nem kell feltétlenül 2 liter olajban sütni, így is ugyanolyan finom lesz. Sõt!

 

Az elmúlt években teret hódított a konyhában a sütõzacskó. Nagyon praktikus, mert szinte bármit megsüthetünk benne ízletesre, ropogósra. A sütõzacskóba fûszerrel együtt belerakjuk a készíteni kívánt nyersanyagot, majd összekötjük, megszurkáljuk a zacskót, és mehet is a sütõbe. Hamar elkészül az étel, nagyon ízletes lesz, és nem marad utána egy rakás zsíros edény.

 

A grillezés a nyári hónapokban kerül elõtérbe. Szintén zsírszegény készítési mód, hiszen a felesleges zsiradék kisül a húsból, és lecsöpög.
A felsorolásból kihagyhatatlan a párolás, ami talán a legismertebb „reform" ételkészítési mód. Megmarad a vitaminok és a természetes ízek jelentõs része. Kevés olajon átfuttatjuk az ételt, majd felöntjük egy kevés vízzel, majd lefedjük. Ez a hagyományos készítési mód, de léteznek kifejezetten pároló edények, amik azért nagyon praktikusak, mert több szinten egyszerre készülhet el az ebéd összes fogása.

 

Láthatjuk, hogy az egészséges táplálkozás nem hogy egyhangú, hanem egy új világ tárul elénk, tisztább, nyíltabb ízekkel, igazán változatos alapanyagokkal. Ne féljünk váltani, vagy, ha már jó úton vagyunk, akkor igyekezzünk változatosan fõzni, enni, hiszen ezzel is elõsegíthetjük, hogy minden hasznos dologhoz hozzájusson szervezetünk.

 

Kovács Judit
dietetikus