Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Az egészséges vattacukor

A cikk megjelenési deje: 2012.08.22. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

agave.jpgSajnos nem találtam fel a vattacukor egészséges változatát, de az ízét megízlelhetjük az agavé szirupban. Mi is ez? Egy természetes alternatíva a cukor, méz pótlására.

 

 

Mikor elõször kóstoltam, csak úgy magában egy keveset, kellemes emlékeket, érzéseket idézett fel bennem. Nem tudtam, mire is emlékeztet az íze. Majd pár pillanattal késõbb megjelent elõttem a kép, amikor gyerekként beleharapok egy finom vattacukorba. Igen, ilyen íze van! Túl édes, édesebb, mint a méz. Az állaga szörpszerû. Hát nem nagyszerû, hogy van egy egészséges cukorhelyettesítõ, ami vattacukor ízû. Kell még több? :)
Na de mitõl olyan egészséges? Egyáltalán micsoda? Mibõl készül?

 

agave fa.jpgAz agevé szirupot egy trópusi kaktuszból az agave-ból nyerik. Ez a kaktusz fajta eredetileg az Amerikai kontinensrõl származik, Mexikóból és környékérõl. Már a 17. század óta megtalálható a Földközi-tenger partvidékein is. Ennek a növénynek a nedvét koncentrálják, így készül az agavé szirup. A szárát használják. Akkor jó, ha idõs a növény, és hosszú szára van, ilyenkor sok nedvet ad. Tehát valóban természetes dologról van szó.

 Az agave hazájában, Mexikóban, haszonnövény, leveleinek rostjából rendkívül erõs kötelet és zsákot készítenek, a levelet borító viaszréteget pedig padlóviasz, cipõkrém, firnisz és lakkok készítésére használják. Életében csak egyszer nyílik (40-50 éves korában), elvirágzás után pedig elpusztul, addig azonban sok utódot, sarjat hoz.


Mivel rettentõ édes, nem kell belõle sok az ételek elkészítéséhez. Ha picit még sûrítjük, akkor mézként is kenhetjük a süteményekbe. Könnyen feloldódik, nincs kellemetlen mellékíze (ezt már említettem), tehát nagyon kellemes a felhasználása.

 

Kalóriatartalma van. 300 kcal/100 g, de mivel nagyon kevés kell belõle édessége révén, nem sok ez a kalóriatartalom. A hagyományos cukornak 400 kcal/100 g az energiatartalma. Láthatjuk, hogy alacsonyabb az energiatartalma, ráadásul adagban is kevesebbet kell használjunk.

 

Az édes ízt fruktóz (gyümölcscukor) és glükóz (szõlõcukor) adja. Az összetevõk aránya kis mértékben változhat, de a gyártók 92%-nyi fruktóz és 8%-nyi glükózt adnak meg adatként. Ezek mellett ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, a vas, a kálium, a nátrium, a foszfor és a magnézium.

 

1 teáskanál agave nektárban lévõ tápanyagtartalom:
60 kalória
0 zsír
16 g szénhidrát gyümölcscukor formájában
0 fehérje

 

Hogy miért jobb, mint a cukor? Mert a fruktóz tartalmának köszönhetõen glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint a cukornak. A vércukor szint így nem fog nagyon megemelkedni, majd leesni, nem ingadozik, így segíthet a cukorbetegség megelõzésében. Nagy mennyiségben azért ne használjuk energia-és szénhidráttartalma miatt, de egy keveset belerakhatunk az ételek édesítéséhez. 100 g-ban a szénhidráttartalma 70 gramm. Glikémiás indexe 30 körüli.

Láthatjuk, hogy hatásában nem rossz, sõt. Talán glikémiás indexe nem olyan alacsony, mint a steviának, vagy a xilitnek (januári cikkeimben találnak róluk információt), de alternatívaként nyugodtan kipróbálhatjuk. Fõleg télen, amikor a mézes desszertek, sütemények elõtérbe kerülnek, lehet jó édesítõ a méz helyettesítésére.

 

Kovács Judit
dietetikus