A cikk megjelenési deje: 2011.04.21. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szandi egyik kedvenc étele a Hotate, magyarul Szent Jakab kagyló vagy fésû kagyló. Ezt a fehér húsú kagylót nevezik a kagylók királynõjének. Nem hiába, hiszen textúrája, íze és kagylókhoz mérten nagy mérete megkülönbözteti a többitõl.
Kivételesen most nem egy receptet osztunk meg, hanem arról írunk, hogy hol lehet többek között ezt a különlegességet is megkóstolni.
Amikor elsõként Budapesten megnyitotta kapuit a Fuji japán tulajdonú étterem, még különös gasztronómiai kalandnak számított eltölteni ott egy vacsorát. Azóta húsz év telt el. Változott a helyszín, a belvárosból Budára költöztek, a hagyományos pirosfehér hangulatot felváltotta egy jellegzetes barna és világos mokka terítõs enteriõr, de az önmagukkal szemben eredetileg megfogalmazott igényességben ugyanazok maradtak: a vendégeknek minõségi alapanyagokból a legautentikusabb ételeket feltálalni.
A Fuji ilyenformán ma is hamisítatlan japán étterem, az eredeti japán konyhamûvészet hagyományait követik, ahol köztudottan nagy hangsúlyt fektetnek az étkezési kultúrára.
Az alapanyagok meghatározó többsége bio minõsítésû, csak pi vízbõl fõznek. A zöldségek magyar és osztrák biogazdaságokból kerülnek a konyhára, a csirke szintén hazai háztáji bio, de készül itt fogás a jellegzetes vargyu(KOBE) marha húsából is. A halak, a tengeri csemegék norvég, dán, francia partokról származnak,melyek hetente két alkalommal frissen kerülnek be de Japánból érkezik az több száraz alapanyag. Ebbõl a válogatott minõségû, mindig friss árúból Miyazaki Emiko japán séf, - aki köztudottan nagyon ügyes zöldségszobrász - bámulatos gyorsasággal és kreativitással varázsolja a vendégek asztalára a fogásokat.
A gasztronómiai élvezeteket fokozza, az asztalokba beépített fõzõlap, mely lehetõséget ad a vendég számára, hogy maga is részese legyen a fogás elkészítésének. A látványkonyha elemek, a TEPPANYAKI vaslap, és a ROBATAYAKI lávakõ, valamint a SUSHU pult még élvezetesebbé és élménydúsabbá varázsolja az itt töltött idõt.
Az éttermi rész mellett négy tradicionális TATAMI szoba várja azokat társaságokat, amelyek elszigeteltségre vágynak. Itt a földbe süllyesztett asztalok mellett kényelmesen étkezhetnek 20-30 fõs társaságok, de ezekben a helyiségekben az ennél kisebb létszámú (akár 2 fõ is) csoportok, családi, baráti társaságok is szeparálhatók.
A Fuji történetének eddigi húsz esztendejében mindig magas minõséget képviselt. Bár megnyitása óta a magyarok körében is egyre népszerûbb a japán, vagy az arra hajazó konyha, a SUSHI fogyasztás divatja virágkorát éli. Mégis kevesen tudják, hogy a japán konyha nem csak SUSHI-ból áll, és a valódi japán gasztronómiától nagyon-nagyon messze állnak azok a mostanság felkapott helyek, ahol olcsón mérik ezeket a halfélékkel, zöldségekkel díszített rizses falatkákat. A japán konyha több évezredes hagyománya ugyanis a minõség, a legkiválóbb alapanyagokból a legjobb étel készítése, ami nem olcsó mulatság, de az eredmény önmagért beszél.
A minõségre törekvés az étterem számára meghozta az elismerést. Ma a Fujiban étkezik, aki rajongója a japán konyhának és autentikus falatokra vágyik, aki csak kipróbálná, de a legjobbat szeretné kapni és az is, aki igazi kulináris élménnyel szeretne gazdagodni.
A szakma és a nagyközönség elismerése sem maradt el. A Fuji 2006 után 2010-ben is elnyerte a Best of Budapest díjat, 2010-ben beválasztották a legjobb 50 hazai étterem közé. A Budapesti Japán Nagykövetség hivatalos beszállítói és õket hívják, olyan társadalmi, céges eseményekre is, ahol a házigazda nagy hangsúlyt fektet vendégei elégedettségére.
Forrás: Gácsi Lilla írása - mood magazin