Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A tej

A cikk megjelenési deje: 2011.12.13. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

noestej.jpgA tejet szerintem mindenki szereti (na jó, legalábbis a nagy többség), de sokan nem bírják valami miatt. A tej több éve a táplálkozással foglalkozó cikkek kereszttüzében áll. Vagy éltetjük, vagy elmondják róla a legrosszabbakat. Hol az igazság? Szabad szeretnünk?

Talán nem túlzok, ha kijelentem, hogy a tej az egyik legfontosabb alaptáplálékunk hosszú évezredek óta. Az újszülött számára az anyatej minden fontos tápanyagot tartalmaz, ugyanígy a szarvasmarha, és más állatok teje is kiváló a saját kicsinyeiknek.


A tejbõl rengeteg féle termék készül, gondoljunk csak a sajtra, a joghurtra, vagy a kefirre. A lista így is szegényes. Számos felhasználási módja van, így nagyban segíthetnek a változatos étrend kialakításában.


A szarvasmarha teje számunkra alapvetõ élelmiszer. Isszuk, esszük, és szinte mindenbe felhasználjuk. Magas tápanyagtartalommal rendelkezik, emészthetõsége pedig rendkívül jó.


Zsírban oldódó vitaminokban, provitaminokban, B-vitaminokban, kalciumban, foszforban gazdag.


Egy átlagos tehéntej zsírtartalma 3,6 % körüli. Ez változhat az évszaktól, az etetés módjától, a tehén fajtájától. A zsírban oldódó vitaminok ebben a zsírtartalomban találhatóak, tehát ahogy csökkentik a tej zsírtartalmát, úgy a vitaminok aránya is csökken.

 

A tej szénhidrát összetevõje a laktóz (tejcukor). Ezt a laktáz enzim bontja a szervezetünkben. Sajnos, sok embernek ez az enzim hiányzik, vagy kevés van belõle, így a tej fogyasztását követõen kellemetlen panaszokat észlelne (pl. hasmenés). Érdekesség, hogy a Távol-Keleti emberek nagy többsége egyáltalán nem tudja megemészteni a tejet, mivel kultúrájukban nem volt elterjed ennek a fogyasztása, így szervezetük nem is szokott hozzá.

bocistej.jpg

 

A tej élvezeti értéke is magas. Nem is kell bonyolult dologra gondolnunk, csak egy pohár tejre. Ha jól választottunk, akkor rengetek aromával, selymes állaggal találjuk szemben magunkat. A választás lényege, pedig a minõség. Nem biztos, hogy a minõség, amit annak mondanak. (Sajnos). Személy szerint én senkit sem szoktam letiltani a házi tejrõl. Még a fogyókúrázókat sem. Mennyiségi korlátok persze vannak. Egy természetes, egészségesen tartott tehén tejénél nincs is finomabb és egészségesebb.

 

Én hiszek az úgynevezett bio tejekben is, hiszen ilyenkor nem kezelhetik a bocikat gyógyszerrel, antibiotikummal, így ezek nem kerülnek át a tejjel a mi szervezetünkbe se. Tehát inkább válasszunk magasabb zsírtartalmú tejet, ha az jobb forrásból származik, és a mennyiségen spóroljunk.

 

A mennyiséget egyébként sem gyõzöm hangsúlyozni, hiszen sokan szomjoltásra isszák a tejet határtalan mennyiségben. Ez rengeteg plusz kalória. Gondoljunk bele, hogy 1 liter átlagos tej kalóriatartalma 600 kcal körül mozog. És ez csak a folyadék. Ahhoz, hogy súlyunk ne gyarapodjon, naponta kb. 1800-2000 kcal-át kell elfogyasztanunk. Ennek a harmada csak a tej, és még nem ettünk semmit. Figyeljünk oda, mert a tejeskávéba, kávéba rakott tej is megdobhatja a napi kalória-bevitelünket. A legjobb, ha tejre ételként gondolunk, és ennek megfelelõen is fogyasztjuk. Például reggelire egy szendvics mellé. Ha eddig két szendvicset ettünk, akkor az egyiket pótoljuk tejjel, ha azt szeretnénk inni. Így az energia-bevitel nagyjából kiegyenlítõdik.

 

Ha valaki laktózintoleranciában szenved, még mindig ihat laktózmentes tejet. Ezek a tejek cukorral készülnek. A laktózt kivonják és helyettesítik hagyományos cukorral. Erre a cukorbetegeknek oda kell figyelniük. Ha a tejrõl le is mondunk, a tejtermékekrõl valószínûleg nem kell, mert ezek laktóztartalma rendkívül alacsony.

 

Tipp: Várjuk meg a lejáratot, és csak közvetlenül az elõtt fogyasszuk a terméket, így bennük élõ baktériumok (joghurt), és gombák (kefir), elbontják a tejcukor legnagyobb részét. Ilyenkor a legkisebb a laktóztartalom.

 

Rengeteg mindent lehetne még írni a tejrõl, tejtermékekrõl. Egy nagyon sokat vizsgált, érdekes élelmiszerkategória. Most csak ennyi fért bele, de ha tetszik, akkor a késõbbiekben foglalkozunk még velük még több érdekességet, infót megosztva veletek. Addig is egészségetekre, de mértékkel!

 

Kovács Judit
dietetikus