Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A legszebb szín birtokosa, a padlizsán

A cikk megjelenési deje: 2012.09.26. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

padlizsan.jpgKétségkívül talán az egyik legszebb színû zöldség a Földön. De egészségre gyakorolt hatása sem kevésbé fantasztikus. Most ezzel az igazán finom, és közkedvelt zöldségfélével ismertetem meg közelebbrõl az olvasót. Természetesen a végén néhány receptet is olvashatnak!

 

A padlizsán héjában található gyönyörûen szép lila szín, a környezeti hatásoktól védi a növényt, de ha elfogyasztjuk, akkor a szervezetünkben lévõ sejteket is megvédi. Ugye, máris mennyire szeretjük a lila színt?
Ráadásul ezek a mélybíbor pigmenek egy nasunin nevû anyagot tartalmaznak, amely hatékony antioxidáns. Elpusztítja a szervezetben keletkezõ szabad gyököket, melyek egy rakat betegség kialakulásáért és nem utolsó sorban a ráncokért felelõsek.
Védi az agy szöveteit és a zsírsejteket az oxidációs károktól.
A padlizsán szuper zöldségünk, ami ráadásul remekül helyettesíti a húsokat, finom krémeket lehet belõle készíteni, és még grillezhetõ is. Alacsony a kalóriatartalma, egy csészényiben csupán 35 kcal-t tartalmaz. Hamar jól lakunk tõle, ezért fogyókúrákban rendkívül jól használható. Magas a káliumtartalma, ami jót tesz a szívnek, de találunk benne még niacint, kalciumot és magnéziumot is.

Szerintem nem sokan tudják, hogy botanikai szempontból, ugyanúgy, mint a paradicsom, gyümölcsnek számít, ráadásul bogyós gyümölcsnek. Érdekes, ugye?


És néhány recept a végére, ahogy megígértem:

 


Padlizsános pukki

 

 

Ez egy Indiai étel, amit elõételként szoktak szervírozni, és úgy tartják, javítja az emésztést.
A receptben található egy különleges fûszer, a kurkuma, amit szeretnék pár mondatban bemutatni, mert megérdemli, nem csak szintén gyönyörû színe miatt (sárga), hanem egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is. Ez a fogás igazi „egészségbomba".
A kurkuma Indiából származik. A curry fontos alkotórésze. A gyömbérfélék családjának a tagja. Gyógyászatilag hasznos része a szára vagy más néven: a gyökértörzs. Egészségre gyakorolt jótékony hatásait a kurkuminoidoknak köszönheti. (a sárga színt is ezek a vegyületek adják). Ezen csoport leghíresebb tagja a kurkumin. Gyulladás gátló, ízületi gyulladások ellen is hat. Hatékony antioxidáns, véd a szürke hályog kialakulása ellen.
Csökkenti a koleszterin szintjét, csökkenti a szívinfarktust, és egyes szívrohamokat elõidézõ vérrögök képzõdését.

 

Hozzávalók:
1, ek kurkuma
1,5 ek. só
3 ek. víz
60 dkg padlizsán
Olíva olaj a sütéshez.

 

Elkészítés:

A kurkumát és a sót összekeverjük a vízzel, megkenjük vele a karikákra vágott padlizsánt (nem kell meghámozni, csak megmosni) és 20-25 percig állni hagyjuk.
Papírtörlõvel megtörölgetjük a szeleteket, majd egy teflonserpenyõben, amit elõzõleg kikentünk egy kevés olíva olajjal, készre sütjük mindkét oldalát (vörösesbarnára kell színezõdnie). Forrón tálaljuk.
Én nagyon szeretem azt a változatot, amikor fokhagymaszeleteket sütök egy rövid ideig olajon, majd a fokhagymát kiveszem, és helyette behelyezem a kb. 1 cm vastag padlizsán karikákat a fokhagymás olajba. Közben az egyik oldalát megszórom színes borssal. Fantasztikusan jó! Remek köret, de önmagában is tálalható.

 


Padlizsán chiliszósszal

 

 

Ezt az ételt csak azoknak javaslom, akik szeretik a különleges ízeket, és nem ijednek meg a csípõsebb ízvilágtól, ami egyébként gyorsítja az anyagcserét, tehát segíti a fogyást.

 

Hozzávalók:
1 nagyobb padlizsán
10 dkg sovány sertéshús
2 szál újhagyma
1 kis darab (kb. 5 cm-es) gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 evõkanál száraz vörösbor
1 evõkanál szójaszósz
2 evõkanál csilis olaj, vagy 1 pici chilipaprika
2 evõkanál kukoricaliszt
2 evõkanál olíva olaj

 

Elkészítés:

A padlizsánt meghámozzuk, és hasábokra vágjuk, majd papírtörlõvel szárazra töröljük. Egy teflon serpenyõben vagy wok-ban 1-2 csepp olajon süssük meg. Tartsuk melegen, míg elkészül hozzá a szósz.
A sertéshúst nagyon vékony, gyufaszálnyi darabokra vágjuk (darálva is jó lehet), Ugyanígy apró darabokra vágjuk az újhagymát, a gyömbért, és fokhagymát. Ezeket teflonban rövid ideig pirítjuk, majd hozzá adjuk a húst, hagyjuk megpuhulni, ezután adjuk hozzá a szójaszószt, a bort és a chilit. 1 perc alatt fõzzük össze az ízeket. Közben a kukoricalisztet egy kevés vízben elkeverjük, és hozzáadjuk a szószhoz, amit állandó kevergetés mellett besûrûsítünk. Ebbe a keverékbe forgatjuk a padlizsánt és melegen tálaljuk.
Különleges, ugye? Bonyolult, nem! Kb. 10-15 perc elkészíteni, ráadásul igazán izgalmasat alkothatunk ez idõ alatt.

 

Jó étvágyat, jó fõzõcskézést!


Kovács Judit
Dietetikus