Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A gyógytornász válaszol…

A cikk megjelenési deje: 2008.04.18. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Untitled-1 copy_2.jpgAz újonnan indult nana chat-szobában ezen a héten gyógytornászunkat, Mogyoróssy Zitát faggathattátok. Íme, egy rövid összeállítás a beszélgetésbõl:

 

 

1. kávé | Nagyon fájnak a térdeim. Hogyan tudnék mégis kardió edzést végezni? (2008.04.15. 10:18)
Térdfájdalomnak különféle okai lehetnek, például ízületi kopás, ízületi gyulladás, meniscus problémák, egyéb más degeneratív elváltozás. Ezért nem egyszerû a válasz, tudnom kellene a fájdalom pontos okát ahhoz, hogy a megfelelõ választ tudjam adni, de az úszást nyugodt szívvel merem ajánlani,illetve az ellipszis trénert meg lehetne próbálni. (2008.04.15. 12:35)


2. Nóra | Kedves Zita!
24 fokos gerincferdülésem van a háti szakaszon. Gyakran fáj a hátam és a derekam. Segítségedet szeretném kérni a megfelelõ tornával kapcsolatban! (2008.04.15. 11:33)

Kedves Nóra! A gerincferdülés gyógymódja a rendszeres, személyre szabott (gerinferdülésre szabott), egyéni gyógytorna. Érdemes lenne a leletek kíséretében egy gyógytornásszal személyesen is konzultálni, hogy a megfelelõ gyakorlatsort végezhesd. Eleinte szakember felügyelete mellett ajánlott, majd ha már precízen tudod kivitelezni a gyakorlatokat, végezheted otthon egyedül is. A pontos gyakorlatokhoz szükségem lenne néhány pontosabb információra, mint például, milyen irányú a gerincferdülésed, van-e kompenzáló görbületed az ágyéki vagy a nyaki szakaszon? Várom válaszod! (2008.04.15. 12:43)


3. Szilva | Kedves Zita, ágyéki szakaszon porckorong-problémám van. Hogyan edzhetném mégis a hasizmomat hatékonyan? (2008.04.15. 12:31)
A porckorong problémáknál fontos tudni, hogy milyen irányú a kitüremkedés, aszerint határozható meg, hogy melyik gyakorlat megengedett és melyik a tilos. Ezért kérlek, hogy írd meg (ha tudod), melyik csigolyádat érinti a probléma, milyen irányú a kitüremkedés és milyen irányú mozdulatok okoznak fájdalmat. Várom a válaszod! (2008.04.15. 12:55)


4. Szilva | Kedves Zita!
Köszönöm a választ, ha jól tudom, hátrafelé van a kitüremkedés az ágyéki 4-es és 5-ös csigolya között. Elõrehajláskor szokott fájni, és ha nagyon sokat ülök. Elõre is köszönöm a választ! (2008.04.15. 12:58)
Kedves Szilva! Elõször az úgynevezett McKenzie terápiával kellene a porckorongot a helyére "tornázni", és csak amikor már megszûnnek a tünetek és a fájdalom, akkor lehet elkezdeni az erõsítést, azaz a mélyizomtornát. Egy "izomfûzõ" kialakításával kell stabilizálni a porckorongot. Ez az izomfûzõ a hasizomból, a hátizomból és a farizomból áll. Tehát ezen izmok megerõsítésére lesz szükség, de csak gyógytornász (McKenzie terapeuta) segítségével ajánlatos nekilátni! (2008.04.15. 13:07)


5. Misicity | Szia Zita! Azt szeretném megtudni, hogy az úgynevezett "konyhásnéni felkar" ellen milyen gyakorlatok a legjobbak? (2008.04.15. 13:02)
Kedves Misicity! A "konyhásnéni felkar" okozója a tricepsz (háromfejû karizom) edzetlensége. Írok egy pár gyakorlatot, amit akár minden nap végezhetsz: Súlyzós: Hátat megtámasztva ülésben súlyzó a kézben, emeld fel fül mellé a karod, innen hajlítsd be a könyöködet és nyújtsd ki, anélkül, hogy a felkarod elhagyná a függõleges helyzetet. (4x8) Saját testsúllyal: Egy szék ülõfelületére tenyerelj le hátsó támaszban és saját súlyodat tartva hajlítsd és nyújtsd a könyöködet. (4x8) Remélem, tudtam segíteni ezzel a kis "ízelítõvel"! (2008.04.15. 13:16)


6. Péter | Kedves Zita! Kb 10 éve bokaszalag szakadásom volt mindkét lábamon, ezért valószínûleg megnyúltak a szalagjaim és mindkét lábfejem egy picit befelé áll (pl. járni a külsõ talpélemen járok, fekvõ helyzetben a talpaim egymás felé fordulnak). Huzamosabb vagy nagyobb tempojú sétánál, monoton futásnál ez fájdalmat okoz a lábszáram külsõ részén (zsibbadó érzéshez hasonló) és ez például gátol a sportolásban is, mert bár tüdõvel még bírnám a futást, a fenti fájdalom miatt meg kell állnom. Milyen gyakorlatokat vagy eszközöket tudnál javasolni ennek korrigálásához?
Válaszodat elõre is köszönöm és további sok sikert a munkádhoz! (2008.04.15. 13:04)

Szia! A lábszár külsõ oldalán lévõ szárkapocs izmok és a talpizmok tornája segíthet a problémádon. Készíts papírból galacsinokat, gombócokat, dobáld le a földre és széken ülve szedegesd fel a lábaddal. Illetve végezz guggolásokat és lábujjhegyre állásokat úgy, hogy közben próbálod középhelyzetben tartani a sarkadat és mindkét talpéled maradjon a talajon. Még egy jó tanács: nagyon fontos a jó cipõ, csak a legkényelmesebb, legjobban kialakított talpú cipõt vedd meg! (2008.04.15. 13:30)


7. zéé | Kedves Zita! Édesanyámnak emlõmûtétje volt. Milyen tornát javasolsz, illetve mi az a mozgás, amit kerülnie kell? Köszönöm: Zéé (2008.04.15. 13:40)
Kedves Zéé! Az emlõ mûtétek utáni gyógytorna legfõbb elemei: váll- és gerincmobilizációs, illetve keringésjavító gyakorlatok. Néhány példa: hát domborítása és homorítása, a domborításhoz hozzájöhet még a karral való nyújtózás mellkas elõtt, vállmagasságban, a homorításhoz behúzzuk a kart, és hátrahúzzuk a könyököt. (ez egyben váll és gerincmobilizáció is). Legjobb keringésfokozó gyakorlat az úgynevezett pumpagyakorlat: két kart felvisszük oldalon át a fül mellé, közben mindkét kézzel jó erõsen pumpálunk, ugyanígy lehozzuk. Emlõmûtét után fontos, hogy napi rendszerességgel tornázzunk, és ne emeljünk, kerüljük a cipekedést, a nagyon megerõltetõ fizikai tevékenységeket! (2008.04.15. 13:51)


8. Kinga | Szia! 4 hete elestem a kádban, és nagyon megütöttem a mellem melletti részt, az oldalamon, illetve a karomat. Azt javasolta az orvos, hogy tornázzak. Milyen gyakorlatot végezzek? (2008.04.15. 13:46)
Szia! Én azt javasolnám, hogy inkább pihentesd, egyébként is gondolom, fájdalmasak a mozgások. Szóval, ha elmúlt a fájdalom, lehet tornázni! (2008.04.15. 13:55)


Jövõ hét kedden Béres Alexandra várja a kérdéseiteket!