Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

A folsav és a folát

A cikk megjelenési deje: 2011.07.13. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

folsav-cikk4_2.jpgA folát/folsav elnevezése a latin „folium” szóból származik, melynek jelentése levél, lombozat. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a zöld leveles zöldségek a folát jó forrásai. Az irodalomban pteroil-glutaminsav és B9-vitamin néven is találkozhatunk vele. Fontos megemlíteni, hogy a folsav és folát kifejezések nem szinonimái egymásnak. A folsavat elsõsorban étrend-kiegészítõkben, gyógyszerekben és dúsítási eljárásoknál használják. A folát összefoglaló neve a táplálékból származó összes foláthatású vegyületnek.

 

 

folsac-cikk2.jpgBiológiai szerepe

 

A folát fontos szerepet játszik az új sejtek képzõdésében, az intenzív sejtosztódású sejtrendszerekben, így például a vörösvérsejtek képzõdésében, és felelõs a száj, bél- és urogenitális rendszer nyálkahártyájának épségéért. Az örökítõanyag (DNS) építõköveinek, a nukleinsavaknak, valamint a fehérjéket felépítõ aminosavaknak az anyagcseréjében is jelentõs szerepe van. Vezetõ hiánytünete a megaloblastos anémia, a vérszegénységnek egy olyan formája mikor a csontvelõben nagy, kóros vörösvérsejtek termelõdnek.

 

Napi szükséglet

 

A serdülõk és felnõttek napi szükséglete 400 µg, míg a terhes és szoptató nõk igénye 600 µg-ra növekszik. Gyermeket tervezõ nõknek már a terhességet megelõzõ hónapokban érdemes folsav kiegészítõt szedni, a magzati velõcsõ záródási rendellenesség megelõzése érdekében.

 

Forrásai, hasznosulása

 

folsav-cikk3.jpgA folát jó forrásai például a paraj, paradicsom, káposztafélék, narancs, teljes kiõrlésû gabonából készült pékáruk, máj. A búzacsíra és a szójabab különösen gazdag folátban. Például egy fél csésze spenót 131 µg, ugyanennyi gabonapehely 100 µg, míg egy csésze paradicsomlé 48 µg folátot tartalmaz. A folsavvegyületek vízben oldódnak, fényre érzékenyek, azonban hõvel szemben stabilak, de elõfordulhatnak különbségek az egyes származékok között. Az ételek készítésekor számítható több-kevesebb veszteség, azonban a  folát több mint 60%-a a nyersen fogyasztott élelmiszerekbõl származik.

Figyelembe kell venni azt is, hogy bizonyos élelmiszer összetevõk (pl.:enzimek mûködését gátló anyagok)  a folát hasznosulását csökkenthetik. A megvásárolt zöldséget érdemes a felhasználásig hûtõben tartani, mivel ha hosszú idõn át szobahõmérsékleten tárolják a folát csaknem fele elveszik.

 

Folát – gyógyszer kölcsönhatás

 

Ha valaki nagy terápiás dózisokban szed például nem szteroid gyulladásgátlókat, számolnia kell azzal, hogy a folát anyagcseréje zavart szenvedhet. A methotrexat folsav antagonista hatóanyag egyes gyógyszerekben. A vérnyomáscsökkentõkben használt triamteren, a gyulladásos bélbetegségekben használt sulfasalazin szintén ronthatják a folát ellátottságot.

A rendszeres folsav kiegészítés biztonságos felsõ határa 1000 µg. A folsav nagy mennyiségben történõ bevitele elfedheti a B12 vitaminhiányt, így annak neurológiai tünetei rosszabbodnak, aminek következtében késõi károsodások léphetnek fel. Ennek elkerülésére, folsavkészítmény vásárlásakor olyat célszerû választani, mely B12 vitamint is tartalmaz.