Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

10 tipp a másnaposság leküzdésére

A cikk megjelenési deje: 2013.01.01. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

masnap130.jpgSzilveszter este kevesen állnak meg egy pohárka pezsgõnél. És a túlzott alkoholfogyasztásnak bizony másnap meg is lesz a következménye: fejfájás, fáradtság, hányinger. Hogyan elõzhetõ meg, vagy ha már megvan a baj, hogyan szabadulhatunk meg tõle minél hamarabb? A cikkben néhány ötletet, néhány alapanyagot olvashatnak a másnaposság kezelésére.

A nagy mennyiségû alkohol káros a szervezet számára. Egyrészt vizelethajtó hatású, felborítja a szervezet normál vízháztartását. Csökkenti a vitaminszintet, gyengíti az immunrendszert, hamis biztonságérzetet ad, a májat megterheli. Ezek az érvek nem biztos, hogy lebeszélik az embereket az év végi iszogatásról, de nem árt betartani néhány szabályt, hogy megússzuk a fájdalmas másnapot.

                            

1.      Iszogatás elõtt mindenképpen étkezzünk. A nagy készülõdésben, rohanásban ne felejtkezzünk el a vacsoráról. Ha nem eszünk, az alkohol hamarabb, és erõsebben hat, mint esetleg szeretnénk.

2.      Ne keverjük az alkoholokat. Ne igyunk össze „mindenfélét". Ha már iszogatunk, akkor válasszunk 1-2 olyan alkoholos italt, ami mellett kitartunk egész este.

3.      Csak minõségi alkoholos italokat igyunk. Tudom, hogy nem olcsók az úgynevezett márkás italok, de mindenképp érdemes ezeket választani, hiszen így biztosak lehetünk benne, hogy nem „pancsolt" szeszrõl van szó. Az alacsonyabb minõségû italokban több káros anyag van, ami igencsak hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy valószínûbb a kellemetlen másnak esélye ilyen italok fogyasztása után.

4.      Ne csak alkoholt igyunk az este folyamán, hanem pótoljuk az elvesztett folyadékot, például ásványvízzel.

5.      Lefekvés elõtt vegyünk be egy multi-vitamin tablettát, hogy pótoljuk az elvesztett vitaminokat.

6.      A buli másnapján igyunk sok folyadékot. Vagy szénsavmentes ásványvizet, vagy 100%-os gyümölcslevet. A legjobb a narancs vagy a grapefruit.

7.      Együnk reggel pár falatot. Ne hagyjuk ki a reggelit. Érdemes másnap szénhidrátdúsan étkezni, mert a szénhidrát fogyasztása után termelõdõ inzulin regeneráló hatással van a májra. Miben van sok szénhidrát? Például a kenyérben, a tésztákban, a kekszekben, a ropiban, a burgonyában, a rizsben. Részesítsük ezeket elõnyben.

8.      Ha bírjuk együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Ez segít a regenerálódásban, a vizháztartás helyreállításában.

9.      Jó hatásúak a savanykás, úgynevezett korhelyes ételek. Ha van lehetõség, válasszunk ilyet a buli utáni nap.

10.  Íme két fûszer, amit próbáljunk beiktatni a másnapra.

 

-         rozmaring

Antibakteriális, étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó (pl. menstruációs görcsök). Májvédõ hatású, segíti a májból a mérgezõ anyagok távozását. Segíti az emésztést. Puffadásos tüneteket remekül rendezi.

 

-         gyömbér

Eredetileg a trópusi Ázsia esõerdõinek növénye. Üvegházban nálunk is termeszthetõ.

Gyógyászati célra a növény gyökerét használják. A gyömbért már a Kr.e. 3000 körüli elsõ kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi.

Elõsegíti a nehezebb ételek emészthetõségét. Hatásos ellenszere a hányingernek, émelygésnek.

 

+ 1 tipp: Aki fogyókúrázik, kerülje a tejszínes, édes alkoholokat és a szirupos koktélokat, mert ezek energiatartalma egy kétfogásos ebéddel is egyenértékû is lehet. Válasszunk inkább száraz italokat, és ne keverjük magas cukortartalmú üdítõkkel!

 

Remélem, mindenkinek jól sikerül a szilveszter vagy a pótszilveszter. Élvezzük, de figyeljünk erre a pár tippre, és akkor a másnap sem fogjuk bánni, hogy felöntöttünk a garatra! Persze, csak mértékkel!

 

 

Kovács Judit

dietetikus