Kérdés:

Szia! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mi a különbség a zabpehely és a zabkopra között? azt tudom, hogy a zabkopra daraszerû. mégis a korpának kevesebb a kalória tartalma, és több rostot tartalmaz. a zabnak melyik része ez? az egyik jobbnak mondható mint a másik? megcsináltam a meggyes zabos muffin recepteteket, és nagyon ízlett. viszont ez zabpehellyel készítettem, de elõtte ledaráltam. ez is ugyanolyan jó, mintha korpával csináltam volna? és még azt szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményed az ízesített szénsavas ásványvízrõl, édesítõszerrel, energiaszegény (általában kevesebb mint 1 kcal/100 ml). elég édes az íze, gondolom sok benne az édesítõszer... válaszodat elõre is köszönöm.

Válasz:

Kedves Anett!

A diétád szempontjából nem sok különbség van a kettõ között. Az egyik (zabpehely) speciális pelyhesítési eljárással készül, amikor hengerek közt megkapja a végleges formáját. A zabkorpa pedig természetes módon elõforduló része a zabnak (ezért van benne több rost), amely nem megy keresztül az elõzõ eljáráson. A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítõ van, jelentõs mennyiségû ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).

Én úgy gondolom, hogy a zabkorpa jobb választás, mintha ugyanazért a hatásért zabpelyhet kellene darálni, de ha Te valami miatt jobban szereted a zabpelyhet, akkor vedd azt.

Ha nem bírnál naponta több liter sima vizet meginni, akkor jó alternatíva a víz egy részének kiváltására ízesített vízre, de ha minden mást is édesítõvel készítesz, akkor érdemes beleszámolni a napi ajánlott édesítõszer fogyasztásba a vízben található mennyiséget is. Nem feltétlenül sok benne, mert az édesítõszerek sokkal nagyobb édesítõ hatással bírnak mint a cukor.. ezért lehet, hogy kevés van benne, és még így is túl édes. Érdemes utánanézni a csomagoláson a benne lévõ mennyiségnek.

Ha lesz még kérdésed, írj!

Üdvözlettel,

Varga Anna