Kérdés:

Kedves Anna! A teljeskiörlésû gabonákról az utóbbi idõben sokat olvasgattam. Az információk között volt három nyugtalanító. Kérem legyen szíves a véleményét leírni az alábbiakról. Afermentálás és erjesztés nélkül készült gabona ételek fitát-tartalma akadályozza a cink, vas, kalcium, és magnézium felszívódását. Teljeskiõrlésû gabona fogyasztása csak 10 évnél idõsebb gyermekeknek ajánlott. A teljeskiõrlésû gabonák tartalmaznak egy olyan anyagot,amit a gyermekek szervezete nem tud feldolgozni. Egy kérdésem is lenne. A magas rosttartalmú ételek,mint például a zabkorpa, nem gátolják a mellé fogyasztott tejtermékek ,zöldségek vitamin és ásványianyag tartalmának felszívódását? Válaszát elõre is köszönöm. Üdvözlettel. Tóthné Csábi Andrea

Válasz:

Kedves Andrea!

Amikor a rostdús táplálkozás a köztudatba került, akkor eleinte sokan átestek a ló túloldalára azzal, hogy olyan mennyiségû zabkorpát tettek a joghurtjukba, hogy megállt benne a kanál (már azelõtt is, hogy az megduzzadhatott volna). Emellett kevés folyadékot is fogyasztottak mellette. Ezeknél a hölgyeknél nem a jótékony hatást váltotta ki a zabkorpa. Hogy miért? Azért mert a zabkorpa (illetve a rostok) lényege, hogy folyadékban duzzad, és így segíti az egészséges emésztést. Közben pedig megköti a szénhidrátok egy részét. De nem csak a vércukorszintre gyakorol emiatt jó hatást, hanem a koleszterin szintet is jó irányban szabályozza a zsírok egy részének megkötése által. Azonban, ha túl sokat fogyaszt belõle az ember, és azt ráadásul kevés folyadékkal teszi, akkor nem tud másban megduzzadni, mint a bélnedvekben, ami miatt viszont éppen dugót képez a szervezetben. Ha nem tud normálisan ürülni, tehát több idõt tölt a szervezetben, és nagy mennyiségben van jelen, akkor bizony nem csak a szénhidrátok és zsírok egy részét köti meg, és üríti ki a szervezetbõl, hanem a vitaminok és ásványi anyagok egy részét is. Tehát a válaszom: ha kevés folyadékkal, és nagyon nagy mennyiségben kerül be a szervezetbe, akkor gátolhatja a vitamin- és ásványi anyag felszívódását bármilyen élelmiszerbõl. Ha viszont sok folyadékot fogyasztunk, és normál mennyiségû zabkorpát eszünk, akkor nem fenyeget ez a veszély, csak a jótékony hatásait fejti ki.

Üdvözlettel,

Varga Anna