Kérdés:

Kedves Anna! Most látom, hogy a kérdésem összhangban van az elõzõ válaszoddal, csak az enyém egy picit konkrétabb. Találtam két terméket, aminek a SI-jét és a javasolt adatnagyságát szeretném megtudni. Az elsõ egy diabetikus csoki. Összetétele: fruktóz 28%, kakaóvaj, inulin 13%, sovány tejpor, kakaómassza, mogyoró 10%, tejzsír, tejsavópor, mogyorómassza, emuelgálószer (szójalecitin), aromák, konyhasó. Tápérték adatok: 100g-ban: 515kcal, Fehérje 7,5g, Szénhidrát 40g, ebbõl cukor: 38,5 g, ebbõl fruktóz 28g, ebbõl tejcukor 9g, szacharóz a mogyoróból: 1,3g, Zsír: 34g, ebbõl telített zsírsav: 16,5g, Élelmi rost: 16g, ebbõl inulin: 13,4g, Nátrium 0,13g. A másik pedig egy 100%-os cseresznyelekvár. Összetétele:cseresznye, szõlõlékoncentrátum, zselésítõ anyag, gyümölcspektin, természetes aromák Tápanyag adatok 100g-ra. 130 kcal Fehérje: 1g Szénhidrát: 30,5g Zsír: 0,5g Rost: 0,8 g Köszönöm szépen a válaszodat. Üdv, Katalin

Válasz:

Kedves Katalin!

Elnézést a késõi reagálásért, de sajnos a levelek egy része elveszett, amit a napokban sikerült az informatikusnak "visszahívnia". Ezért most ezekre a levelekre is válaszolok, remélve, hogy még most is segítség lesz.

Pontos indexekkel jelenleg még nem tudok szolgálni, de az összetételbõl kiderül, hogy a diabetikus csoki második szakaszos. A cseresznyelekvár attól függõen akár elsõ szakaszos is lehet, hogy hány százalék benne a szõlõlé koncentrátum. Ha kevés (10% alatt van) akkor már elsõ szakaszban is fogyasztható, ha nagyobb mennyiségû, akkor csak második szakaszos összetételû ez a lekvár. A csoki legfeljebb javasolt adagnagysága nõknek: 2,5 dkg, a lekváré: 3 dkg. 

Még egyszer elnézést a késõi válaszért!

Kellemes Ünnepeket!

Üdvözlettel,

Varga Anna