Kérdés:

Nagyon szeretek sütni hétvégéken, az a kérdésem, hogy ha durum liszttel készítem a sütiket, akkor nyugodtabban fogyaszthatom-e, mintha sima liszttel készíteném? Milyen édesítést használjak fehér cukor helyett? Nem fogyókúrázni szeretnék, hanem sulytartást, egészséges étkezést próbálok folytatni.

Válasz:

Az édességeknek, süteményeknek megvan a maguk helye és szerepe életünkben, táplálkozásunkban. Távol áll tõlem, hogy lebeszéljelek az örömforrás e fajtájától, de fontosnak érzem hangsúlyozni, hogy bár a durumliszttel készültek jóval kedvezõbb hatásúak a szervezetünkre, mintha finomított lisztbõl készítjük, de az ezzel készült sütemények fogyasztása sem ajánlható kontrollálatlanul, minden mennyiségben. Tehát ha kérdésed lényege az volt, hogy hetente 1-2 alkalommal, súlymegtartásra törekedve jobb-e, ha durumlisztre váltasz, akkor a válaszom egyértelmûen: igen. Ha viszont van pl. a családodban valaki, akinek szüksége lenne fogyásra, akkor neki az elsõ idõben nem ajánlanám még a durumliszttel készült süteményt sem, csak a késõbbiekben, és akkor is kisebb mennyiségben, ritkábban fogyasztva. Az édesítésre vonatkozó kérdésedre is picit összetett a válaszom. Ha „csak" a súlymegtartás vezérel 2 lehetõséged is van: mézzel illetve ú.n. cukorhelyettesítõkkel is süthetsz, mintkettõ jóval jobb szervezeted számára, mint a „fehér cukor". A mézben rengeteg ásványi anyag, vitamin van, sõt található benne bizonyos mennyiségû fehérje és enzim is, tehát közel sem olyan „üres kalória", mint a fehér cukor. Sajnos azonban energiatartalmuk közel azonos, fogyókúrában ezért nem, vagy csak nagyon is mennyiségben ajánlható. A cukorhelyettesítõk kémiailag cukrok, cukoralkoholok (pl. fruktóz, szorbit), jótékony hatásuk abban rejlik, hogy kevésbé emelik meg a vércukorszintet, jól hat a szervezet cukorháztartására, végeredményben pedig késõbb leszel éhes, mintha fehér cukrot fogyasztottál volna. Ezen kívül fontos jó tulajdonsága: a cukrot nemcsak az édes ízével helyettesíti, hanem a térfogatnövelõ tulajdonságával is (például ugyanolyan szép magas lesz a piskóta). Energiatartalmuk közel azonos a cukoréval, ezért fogyókúrában használatuk csak óvatosan, kis mennyiségben ajánlott.