Kérdés:

Most már több mint 1 hónapja, hogy a programot csinálom, és eddig 4kg-t sikerült fogynom (néha becsúszott 1-2 nap amikor mást is ettem a megengedetten kívül - úgy értem, hogy ettem magas indexû kajakat is, de a megbotlások nem befolyásolták a fogyás ütemét :-) ). Most lesz a héten a szülinapom, de az édesrõl nem szeretnék azon a napon lemondani (vagyis a tortáról). Próbáltam a neten keresgélni diétás torta recepteket. Találtam is egy-kettõt, amikben édesítõnek a fruktózt írják. Nyugodtan használható a fruktóz? Mert olvastam róla pozitív és negatív cikkeket is. Nekem egy kissé drága a fruktóz, ezért próbáltam keresni valamilyen másfajta édesítõszert. A Glukonont találtam. Melyiket ajánlanád inkább? Fruktózt vagy Glukonont használjunk inkább a torta elkészítésekor? A fruktóz és a Glukonon édesítõ ereje mennyire egyezik meg? Azért kérdezem, mert a receptekben, amiket találtam mindegyikben a fruktóz mennyisége van feltüntetve. A második szakaszban milyen gyakorisággal fogyaszthatók: 50-60%-os gyümölcstartalmú édesítõszeres lekvárok, valamint az édesítõszeres pudingok, a light fagyik? És még egy kérdésem lenne: van mikor gyümölcssalátát szoktam készíteni (pl.: alma+körte+szilva). A gyümölcssaláta hány dkg lehet? Én eddig 25dkg-osakat készítettem, egy kis fahéjjal megszórva. Elõre is köszönöm a választ!

Válasz:

A fruktóz (gyümölcscukor) és a Glukonon alapjául szolgáló egyik anyag (szorbit) is a cukorhelyettesítõk kategóriájába tartozik (a Glukonon másik összetevõje mesterséges édesítõszer). A cukorhelyettesítõk kevésbé emelik a vércukorszintet, energiatartalmuk azonban majdnem ugyanannyi, mint a répacukoré. Ebbõl következik, hogy a cukorhelyettesítõket általában azoknak a cukorbetegeknek szokták ajánlani, akiknek nem kell fogyniuk, így megengedhetik maguknak a diabetikus termékekben az energiát tartalmazó cukorhelyettesítõt, illetve ehetnek egy-egy alkalommal süteményt. Ezek alapján, a diéta során elsõsorban a mesterséges édesítõszerek használatát ajánlom, de a cukorhelyettesítõk mérsékelt fogyasztása is elfogadható. Természetes, hogy születésnap alkalmából tortát fogyasztunk, ilyenkor a mesterséges édesítõszerek nem használhatóak (sajnos nem növelik a sütemény térfogát, mint a cukor), ilyenkor - a vércukorszintre gyakorolt hatásuk miatt - a cukorhelyettesítõk használatát javaslom. A szervezetre gyakorolt hatásuk tekintetében tehát mindegy, hogy fruktózt vagy Glukonont választasz. Édesítõ erejük különbözõsége tekintetében nem tudok biztos választ adni, csak annyit, hogy biztosan különbözik valamelyest, mert a Glukonon nem egy komponensû, mert található benne mesterséges édesítõszer is. A csomagolásukon általában rajta van a használati javaslat, illetve az, hogy mennyi répacukrot vált ki egy bizonyos mennyiség (pl. 1 kanál). Édességek fogyasztását hetente legfeljebb 1-2 alkalommal javasoljuk. A gyümölcssalátának tökéletesen választottad meg a mennyiségét, de ne feledd: ez a legfeljebb javasolt adag, kevesebbet mindig választhatunk, csak több ne legyen.