Kérdés:

Pár napja tanulmányozom a Súlykontroll Programot és úgy érzem, hogy igazán elszánt lettem az olvasottak alapján. Egyenlõre csak egy kérdésem van, mégpedig: -Mi a helyzet a liszttel és a keményítõvel? Nem tudom elképzelni, hogy egyes leveseket és fõzelékeket rántás nélkül fõzzem és egyem. Mivel sûrítsek? Mert 'csak' a tejszín mindenhez nem passzol.

Válasz:

Sûrítésre több lehetõség is van. :)

Hogy melyiket választod, az attól is függ, hogy melyik szakasz szerint étkezel. Míg az elsõ szakaszban még csupán saját anyaggal történõ sûrítést tudsz megoldani (ez csupán 7-10 nap!), addig a második szakasztól már a saját anyaggal való sûrítés mellett belefér a hintés és a habarás is, némi változtatással. A saját anyagával sûrítés pl. egy zöldborsó fõzi esetén: ha a borsó már majdnem puha, vedd ki kb. 1/3-ad részét, turmixold le, és ezzel sûrítsd be a maradék 2/3 részét a fõzeléknek. Ez a leginkább energiaszegény megoldás. Ha liszttel sûrítést választod, akkor a zabpehelylisztet vagy a durumlisztet ajánlom, ezek második szakaszos lisztek, kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Legjobb a hintés, de habarhatsz is. A habaráshoz a zsíros tejföl helyett annak zsírszegény változatát, vagy ha az étel jellege megengedi, akkor joghurtot vagy kefirt ajánlunk felhasználni. Ha a tejszín 10%-os zsírtartalmú és cukormentes kávétejszín, szintén használható. A rántást próbáld meg teljesen elkerülni (ekkor a liszt magas energiatartalmára rátesz még egy lapáttal az olaj energiatartalma is). Sajnos a keményítõ nem megfelelõ sûrítõ eszköz fogyókúrában, mert színtiszta szénhidrát, és mint ilyen magas glikémiás index-szel rendelkezik (azaz gyorsan emeli a vércukorszintet).

Ha bármilyen kérdésed felmerülne még, írj! Addig is erõs elhatározást és kitartást kívánok! :)