Kérdés:

Olvastam, hogy nem szükséges kalóriát számolni a súlykontroll program alatt, csak az adagmennyiségeket kell betartani és az indexeket figyelni. A könyvben mégis az van, hogy az alapanyagcsere alá nem szabad csökkenteni a kalória bevitelt, mert átáll lassú üzemmódra. Nekem a kalkulátor 1409 kcal-t adott ki. Jelenleg az 1. szakaszban járok a 3 napon, eddig 1 kg-t fogytam. (173cm/69kg/28 év). 8 kg-t szeretnék fogyni. A könyv szerint összeállított étrendem csak 1000-1200 kcal-t tartalmaz. Nem fog így lelassulni az anyagcserém? Ill. miért kell akkor alapanyagcserét számolni, ha végül nem szükséges a kalóriák számolása. A csirkecomb ill. szárnynál az adagmennyiség csontozott, vagy csontozatlan állapotra utal? Számít az, hogy a bõrt sütés elõtt vagy után távolítjuk el? A zöldségeknél, pl. cukkini vagy párolt savanyú káposztánál a nyers, vagy kész mennyiséget kell figyelembe venni. A 2. szakasznál sem baj, ha az alapanyagcsere alatt marad a napi ételmennyiség kalória tartalma? Köszönöm a válaszokat!

Válasz:

Kedves Ildikó!

Az alapanyagcsere számítás elsõsorban a tájékoztatás kedvéért van benne a könyvben. Ugyanis rengetegen  - annak ellenére, hogy a Súlykontroll Program esetén nem kell számolni a kcal-t - mégis számolják mellette az energiát is. Sok kérdést kapok ezzel kapcsolatban. A válasz tehát: nem kell számolni az alapanyagcserét, csak akkor, ha kcal-t is kívánsz számolni. Ne aggódj, ha betartod a javasolt arányokat, mennyiségeket, és ha elérted a kívánt súlyt akkor a fokozatosságot is, akkor nem kell számíts "visszakúszó kilókra".

Mivel a jelenlegi súlyod alapján most is normál súlyú tartományban vagy, számíts arra, hogy lassú lesz a fogyásod, hiszen minél kevesebb súlyfelesleg van rajtad, annál nehezebb eredményt elérni.

A csirkecomb, csirkeszárny mennyisége csont nélküli állapotra mutat. A zöldségeknél ha pároltat készítünk belõle, akkor szintén a kész állapotra vonatkozik a mennyiségi ajánlás. A bõrt a sütés elõtt érdemesebb eltávolítani, mert így kevesebb zsiradék sült ki az ételbe.