Kérdés:

Kedves Anna! Lenne egy kérdésem, bár tudom a nana-n elõbb válaszolnál, csak sajnos de. nem vagyok net közelben. A vérvételnél 5.2 lett a koleszterin szintem és azt mondták hogy figyeljek rá. Ez mind szép és jó, csak azt nem mondták hogy milyen ételeket ehetek és milyeneket nem. Nem eszem zsíros dolgokat, sõt tudom a tojásban is sok a koleszterin (de vérvétel elõtti hetekben nem is ettem tojást, sõt olyan ételt sem amiben lenne tojás).Kérlek írj nekem hogy mire kell figyelni és ha estleg tudod mitõl alakul ki a magas koleszterinszint. És még annyit hogy a HDL 1.3 az LDL pedig 3 lett. Válaszodat elõre is nagyon köszönöm. Évi

Válasz:

Kedves Évi!

Igen, sajnos ide sokkal több kérdés érkezik, mint a Naná-ra, és most szabadságolások is vannak, így a nyár egy nehéz hónap ebbõl a szempontból. Ennek ellenére elnézést kérek, hogy csak most válaszolok, remélem a válasszal ellensúlyozom a várakozási idõt. :) 

Magas koleszterinszint esetén az alábbiakat kell figyelembe venni:

A koleszterin egészséges anyag, amire szüksége van a szervezetünknek. 2/3-át a májunk termeli, 1/3-át visszük be táplálkozással. A koleszterin szállítását a vérben speciális fehérjék végzik: az LDL-koleszterin és a HDL-koleszterin. Az LDL rossz irányba, a táplálékból és a májból az érfalhoz "taxizza" a koleszterint és ott kiteszi. Ez érelmeszesedés alapja lehet, ami hosszú távon komoly betegségekhez is vezet(het). A HDL-kol a koleszterint az érfalról visszi a májba, azaz õ a "jó taxis".

Ezek alapján a diéta célja:

1) csökkenteni az LDL-kol szintet

2) növelni a HDL-kol szintet

3) kevesebb koleszerin tartalmú élelmiszert enni

Az elsõ pont étrendre lefordítva nagyon szipla dolog, kerülni kell a:

- zsíros húsokat (tarja, csülök, stb.),

- a sok zsiradékot (zsírt, olajat) felhasználó konyhatechnológiát (pl. rántott hús, rántott karfiol, sült burgonya, stb.)

- magas zsiradéktartalmú termékeket (tejszín, 2,8%-os vagy afeletti tej, zsíros sajtok, stb.)

A második pont étrendre lefordítva:

- minél több tengeri halat kellene enni, mert étrendileg csak ez befolyásolja jó irányba a HLD-kol szintünket

- minden nap 1 pohár (nõknek 1-1,5 dl, férfiaknak 2-3 dl) vörösbor fogyasztása - ez növeli még a HLD-kol szintet

A harmadik pont étrendre lefordítva:

- kerülni kell a magas koleszterinszintû élelmiszereket (ezek csak állati eredetû termékekben fordulnak elõ, tehát olajat kellene használni zsír helyett, margarint vaj helyett), amelyek nagyjából egybe is esnek az elsõ pontban leírtakkal (zsíros húsok, zsíros sajtok, tejszín), de figyelemre méltó a tojás és belsõségek koleszterinszintje.

Normál koleszterinszint esetén napi 300 mg koleszterint fogyaszthatunk, emelkedett kol szint esetén 200 mg a napi legfeljebb elfogyasztható mennyiség.

Viszonyításként: 1 db tojás 250 mg-ot tartalmaz (egyes források szerint 180 mg-ot), de ez a mennyiség kizárólag a tojás sárgájában található. 100 dkg velõben 1300 mg kol van, 10 dkg májban 400-600 mg.

A vér koleszterin célértékei:

Összkoleszterin szint:  5.0 mmol/l alatt

LDL-koleszterin szint: 3.0 mmol/l alatt

HDL-koleszterin szint: 1.0 mmol/l felett

Ezek alapján tényleg csak odafigyelned szükséges, mert közel vannak az értékeid a célértékekhez. Ami jó hír, hogy a HDL koleszterined normál tartományban van. :)

Üdvözlettel,

Varga Anna