Kérdés:

Szép napot! Elég bonyolult a kérdésem, így nem tudom jó helyre fordulok-e. Évekkel ezelõtt anorexiás lettem. Sok-sok hullámvölgy hízás-fogyás után (állandó hízó-vagy fogyókúra) hosszú és kemény munka, terápia segítségével sikerült kigyógyulnom. Pár hónapja elkezdtem dolgozni és újra nem ettem szinte semmit. A súlyom most normális, de az étkezésem a legkevésbé sem az. Nagyon keveset eszem, tésztát szinte soha. Szeretném végleg helyre rakni az étkezést is mert úgy érzem túl fiatal vagyok ahhoz, hogy ebben a börtönben éljek. Most 2 havi koplalás után félek, hogy annyira lelassult az anyagcserém, hogy ha elkezdek megint enni egybõl felkúsznak a kilók. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan emeljem úgy az adagot, hogy elérjem a normális étkezést, és végre le tudjam zárni életem e borzalmas szakasztát. Nagyon köszönöm a segítséget elõre is.

Válasz:

Általánosságban annyit tudok mondani, hogy a megoldás kulcsa - amellett, hogy már jól vagy, és tudatosan szeretnéd megváltoztatni az étkezésed - az a FOKOZATOSSÁG. Írj táplálkozási naplót, és számold ki, hogy a jelenlegi étkezéseddel mennyi kcal-t viszel be a szervezetedbe. Valószínûleg nagyon alacsony számot fogsz kapni, de ne keseredj el, hanem határozd el, hogy pl. minden héten vagy kéthetente 10%-nyit emelsz ezen az energiabevitelen. Ha fokozatosan emeled meg az kcal fogyasztást, jóval kisebb az esély a "visszahízásra", és egy idõ után el tudod majd érni a korodnak, magasságodnak megfelelõ energiabevitelt, amit utána már "csak" tartani kell. Ahogy írtad, biztosan van rengeteg olyan élelmiszer, amelyet nem fogyasztasz. Természetesen minél inkább ki tudod bõvíteni azoknak az élelmiszereknek a listáját, amit megeszel, annál biztosabban meg fogja kapni a szervezeted a megfelelõ tápanyagokat, és ez az út vezet oda, hogy az elõbb leírt fokozatos energiabevitel emelkedést meg tud oldani. Ehhez is türelemre van szükség. Azt javaslom, hogy egy nap csak 1 ilyen "újra bevezetendõ" élelmiszerrel gyarapítsd az étkezésed, és figyeld meg, hogy van-e valamilyen hatása a szervezetedre, súlyodra. Meglátod, ki fog derülni, hogy minden élelmiszercsoportból lehet enni (természetesen jól megválogatva az alapanyagokat és a konyhatechnológiát), és még így is tarthatod a súlyodat.

Ami még rendkívül fontos, az, hogy szoktasd rá magad a RENDSZERES, kis mennyiségû ÉTKEZÉSre. Ha ezt meg tudod oldani, akkor nem fog "kizökkenteni", a mindennapi munka, és életvitel.