Kérdés:

1.55 magas vagyok, és 71 kg. Így minimum 10 kg-tól szeretnék megszabadulni. Olyan kérdesem lenne, hogy a fõzeléket teljes kiõrlésû lisztel habarom be, az jó? Nem lesz más íze? Mert nem szeretnék külön fõzni, és jó lenne, ha a páromnak is ízlene.

Válasz:

A fõzelékek sûrítése több módon is lehetséges: saját anyagával sûrítés (pl. zöldborsó fõzi: ha a borsó már majdnem puha, vedd ki kb. 1/3-ad részét, turmixold le, és ezzel sûrítsd be a maradék 2/3 részét a fõzeléknek). Ez a leginkább energiaszegény megoldás. Ha liszttel sûrítést választod, akkor a zabpehelylisztet vagy a durumlisztet ajánlom, ezek második szakaszos lisztek, kevésbé emelik meg a vércukorszintet. A durumliszt az, ami legkevésbé más ízû, talán észre sem veszi a párod, ha azzal készíted. Sajnos a zablisztnek picit sötétebb a színe, ez lehet, hogy nem nyeri meg a tetszését. Visszatérve a sûrítési eljárásokra: legjobb a hintés, de habarhatsz is (akár joghurttal/kefirrel vagy zsírszegény tejföllel), de a rántást próbáld meg teljesen elkerülni (ekkor a liszt magas energiatartalmára rátesz még egy lapáttal az olaj energiatartalma is).