Kérdés:

Az utóbbi idõben elhagytam étrendembõl a cukrot, lisztbõl is nagyon keveset fogyasztok. A cukortól hízok, ezért inkább édesítõszerre váltottam. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire káros anyag az édesítõszer a szervezetre? Azt tapasztalom, hogy többször van székletem. Azt olvasom sok terméken, hogy nagyobb mennyiség hasmenést okozhat. Szeretném megkérdezni, hogy milyen anyag valójában az édesítõszer és nem káros-e a szervezetre hosszú távon. Én ugyanis nagyon édesszájú vagyok és sokszor eszem édességet (mostmár édesítõszerrel), szinte minden nap. Válaszodat elõre is köszönöm szépen!

Válasz:

A gyakran ismételt kérdések közt találsz egy édesítõszerekkel kapcsolatos összefoglalást a honlapon. Olvasd át, és ha maradt megválaszolatlan kérdésed, írj!

Hasmenést az ú.n. cukorhelyettesítõk okozhatnak (fruktóz, szorbit, stb.), ezek természetes hatása ez, ha nagyobb mennyiségben fogyasztják õket. Az ú.n. mesterséges édesítõszerek (aspartam, aceszulfám-K, szacharin, Nátrium-ciklamát) nem okoznak ilyen tüneteket.

Ezen kívül további kiábrándító hír a cukorhelyettesítõkrõl, hogy szinte ugyanannyi energiát tartalmaznak, mint a cukor, csak kevésbé emelik a vércukorszintet. Ezért normál súlyú cukorbetegek részére szokták ajánlani, és a nekik készült termékekbe beletenni. Ha valamiben csak kis mennyiségben van, az még lehet attól fogyókúrás, de nem szabad megfeledkezni a termék csomagolásról: mindig nézzük meg, mennyi energiát tartalmaz.