Kérdés:

Fõzéshez használt alkohol mennyivel növeli az étel energiatartalmát? Az alkoholból, illetve a szénhidrátból származó energiával mi lesz?

Válasz:

A fõzéshez használt alkoholos ital alkohol tartalma elpárolog az ételkészítés során, ezért annak alkoholtartalmával, illetve az abból származó energiával nem kell számolni, mert nem kerül be a szervezetünkbe. Ha viszont italként fogyasztod, akkor figyelembe kell venned a benne lévõ (nem elhanyagolható) energiamennyiséget (az alkohol 1 g-ja több energiát tartalmaz, mint a szénhidrátok 1 g-ja). A szénhidrát természetes úton lebomlik az emésztés során, és vagy azonnal felhasználásra kerül, vagy a májban raktározódik glikogén formájában, vagy zsírrá alakulva lerakódik a szervezetben. Mindezek alakulása rengeteg dologtól függ, többek közt aktivitásunktól, a szervezetünkben lévõ szénhidrát tartalék mennyiségétõl, az elfogyasztott szénhidrátok minõségétõl és mennyiségétõl, stb.