Kérdés:

Segíts, hogy rántott dolgokat hogyan és mivel tudom elkészíteni egészségesen. (liszt, tojás, prézli helyettesítése). Illetve most vettem Szandi féle tésztát. A tészta fõzés után nehezebb lesz a víz tartalma miatt. Száraz, vagy fõzés utáni állapotában kell számolni a kcal értékét? És gondolom ideértendõ a rizs is.

Válasz:

A rántott dolgokat egyelõre hagyd ki az étrendedbõl, de ha mégis fogyasztanád, akkor éppen az elõzõ válaszom megoldást nyújthat az elkészítésre. Az a fontos, hogy a helyesen megválasztott alapanyag jó tápértékét (pl. zöldségek vagy sovány csirkemell) ne rontsuk el sok olajat felhasználó konyhatechnológiával, mert akkor elvesztjük az értelmét. Tehát a jó eredményhez mind az alapanyagot, mind a konyhatechnológiát helyesen kell megválasztani. A tésztára és rizsre vonatkozó ajánlott adag száraz állapotra vonatkozik, és ezt a mennyiséget kell figyelembe venni a tápérték kiszámításakor is.