Kérdés:

Már legalább egy éve nagyon odafigyelek a táplálkozásomra és ez a tudatosság már látszik is és érzem a ruháimon is a változást. Nagyon örülök neki és szeretnék tovább menni ezen az úton.
Azt találtam ki, hogy ettõl az évtõl kezdve, nem csak a testsúlyom szabályozása végett válogatom meg az étrendeket, hanem szeretnék minél egészségesebb ételeket vásárolni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a jelentõsége az élemi rostoknak, miért fontos és miben találhatóak. Mi egyáltalán az élelmi rost?

Válasz:

Az élelmi rostok - más néven diétás rostok - tulajdonságai abból adódnak, hogy az emberi emésztõenzimek hatásának ellenálló összetett szénhidrátok. Megkülönböztetünk vízben oldódó- (pektin), és vízben oldhatatlan formáját (cellulóz, haemicellulóz). Jelentõs rosttartalmúak a gabonafélék képviselõi közül a zab-, rozs-, és búzakorpa, búzacsíra, a barna rizs, graham liszt. Ezen kívül fontos forrásai még a zöldségek, gyümölcsök, száraz hüvelyesek, és olajos magvak. A napi ajánlott rostbevitel egészséges felnõtt esetén 25-30 g/nap. Az élelmi rostban gazdag termékek illetve élelmi rostban gazdag étkezés azért nagy jelentõségû, mert: 1. Nagy a vízkötõ képességük, ezzel növelik a teltségérzetet 2. Csökkentik a vékonybél felszívó felületét, ezáltal kevesebb energia hasznosul a táplálékból 3. Lassítják a vércukor emelkedést 4. Csökkentik a táplálék bélben való áthaladási idejét 5. Eltávolítják az elhalt bélhámsejteket 6. Megelõzik a székrekedés kialakulását Mindezek alapján elmondható, hogy kedvezõ hatással vannak a szív-érrendszeri betegségekre, a vérnyomásra, a vérzsírszintre, a cukorbetegek vércukor-szintjére és csökkentik egyes daganatos betegségek kockázatát, emellett szerepük van az elhízás megelõzésében, kezelésében.