A farsang a vígasság azon idõszakát jelenti, amely megelõzi a húsvét elõtti nagyböjtöt. A hagyomány szerint az önfeledt mulatozás, nagy lakomák idõszaka ez, amikor búcsúzunk a téltõl, köszöntjük a tavaszt.
A farsang napjainkban átalakult, de a hangsúly megmaradt az ünneplésen, mulatozáson: a báli szezon, álarcos, jelmezes, táncos mulatságok idõszaka. Jó idõszak arra, hogy barátainkkal együtt ünnepeljünk, jelmezbe öltözzünk, és természetesen hagyományos ételek vagy parti falatokat készítsünk.
Fõleg a farsangi idõszakot lezáró utolsó három napon mulattak igazán (farsang "farkán" azaz farsangvasárnap, farsanghétfõn és húshagyó kedden). A farsang utolsó napja a húshagyó kedd, és a másnap a hamvazó szerda, ami már a nagyböjt elsõ napja. A mulatozásokból maradt finom falatok elfogyasztására végsõ alkalom a böjt idõszakába nyúló torkos csütörtök, mely hamvazó szerda után következik. Manapság a torkos csütörtökön az éttermek várják a vendégeket kedvezményekkel kiadós lakomákra.
Itthon a farsang hagyományait a mohácsi búsójárás eleveníti fel, de szerte a világban híres karneválokat rendeznek.
Az egyik leghíresebb - a farsang õshazájában minden évben hagyományosan megrendezett - velencei karnevál, melyet a Szent Márk téren tartanak.
A riói karneválon hatalmas feldíszített kocsik vonulnak fel, melyeken az emberek szambát járnak. A különbözõ szambaiskolák táncosai a karnevál utcáján táncolnak, versenyeznek egymással, és a parádé végén (ami 2 napig tart) a zsûri pontozza a versenyzõ iskolákat.
Amerikában a legnagyobb múltra a New Orleans-i karnevál, azaz a "Mardi Grass" tekint vissza, amelyet húshagyó kedden, Dixilandban tartanak, amely a rióihoz hasonló látványosságot jelent. A jazz, a kreol zene, tánc, az ételek kavalkádja jellemzõ. Idén még nagyobb mulatozásra lehet számítani a Mardi Grass-on, hiszen a New Orleans amerikai football csapata 43 év után bekerült a döntõbe, és meg is nyerte a Super Bowl-t.
Visszatérve hazánkba nem érdemes kihagyni a hagyományos ételek felidézését sem. Elsõnek természetesen a farsangi fánk jut az eszünkbe, hiszen ez a legtipikusabb farsangi ételünk. Ezen kívül természetesen húsételekkel, ünnepi sült húsokkal, kocsonyával szokás megörvendeztetni családunkat, de hagyományos ételek közé tartoznak a savanyú káposztát felhasználó ételek is, mint pl. a korhely leves.
Hogy mit tehetünk az asztalra, ha az egészséges táplálkozást az ünnepek alkalmával is szem elõtt akarjuk tartani? Hamarosan kiderül!