Sokak rossz szokása a nassolás. Nassolnivaló rengeteg van, ha már e szenvedély rabja vagy, válogasd meg, hogy mit eszel.
Természetesen elsõ számú cél a nassolásról való leszokás, ezért próbálj meg mindent megtenni, mert sokszor rengeteg felesleges energiával, gyarapodó zsírpárnákkal ajándékoz meg ez a pótcselekvés. Mert sajnos az: valamit pótolni akarnak általa a nassolók. Vizsgáld meg önmagad: tényleg szükséged van rá?
Ha egyik pillanatról a másikra nem tudsz leállni róla, akkor válogasd meg, hogy mit veszel/eszel nasinak, és TARTS BELÕLE MÉRTÉKET! Fontos tudni, hogy az nem mértéktartás, ha egy 90 g-os zacskó chipset, vagy 100 g-os sós mogyorót befalsz, vagy megeszel egy marék karácsonyról maradt szaloncukrot.
A nassolást átalakítani legegyszerûbben a helyes napi étkezési ritmus kialakításával tudod. Leírva egyszerû: ha naponta 5x eszel, nem leszel éhes, így nem eszel. De! Sajnos az emberek nagy százaléka akkor is eszik, amikor egyáltalán nem éhes, elég, ha egy társaságban elérakják a chipset, mogyorót, vagy beülnek egy kávézóba beszélgetni, és a kávé mellé süteményt is rendelnek, mert ez "hozzátartozik" a kávézás szeánszához, mint a chips, a barátokkal való beszélgetéshez.
Ha nem akarsz ezekben a csapdákban maradni, akkor légy tudatos, étkezz ötször, ne egyél akkor, amikor nem vagy éhes, és meglátod, magadtól eszedbe sem fog jutni a nassolás.
Ami viszont jó hír: az ötszöri étkezésbe belefér egy-egy (eddig nassnak tartott) alapanyag is. Csak nem mindegy mikor, mennyit és milyet fogyasztunk belõle. Ide tartoznak az olajos magvak (mogyoró, mandula, pisztácia, dió). Mielõtt rátérnénk a mikor/mennyit/milyet válaszokra, ismerkedjünk meg egy kicsit az olajos magvakkal.
Az olajos magvak a gyümölcsök csoportjába tartoznak, de lényeges különbséget találunk köztük, és a friss gyümölcsök között:
1) az olajos magvak víztartalma átlagosan 6-7%-nyi, szemben a friss gyümölcsök 75-95%-os víztartalmával
2) A friss, lédús gyümölcsök zsiradéktartalma elenyészõ, az olajos magvaké elérheti az 50-60%-ot is, ami miatt jelentõs energia (kcal) tartalommal rendelkeznek.
Miért ajánlhatók mégis nassolnivalóknak?
- mert a diófélékben és magvakban található zsír nagyrészt egyszeresen telítetlen zsír, a mediterrán diéta "kulcs-zsírja", mely szinte minden kutatás szerint összefügg a szívbetegségek és a rák kialakulási valószínûségének csökkentésével, valamint az élettartam meghosszabbításával.
Ezért azok, akik rendszeresen fogyasztanak dióféléket, kevésbé vannak kitéve a szívroham és egyéb szívbetegségek veszélyének. Ezt igazolják a legnagyobb, és legfontosabb hosszú távú vizsgálatok, mint például az Ápolónõk egészségügyi tanulmánya (Nurses' Health Study), melyek kimutatatták, hogy jelentõsen, 30-50 %-kal csökkenthetõ a szívroham és a szívbetegségek kockázata azok közt, akik hetente többször fogyasztottak diófélét.
MILYET érdemes fogyasztani?
Érdemes a natúr, nem sózott változatot választani, hiszen a só vizet köt meg a szervezetben, ezáltal emeli a vér mennyiségét és a vérnyomást. Ráadásul a mérleg is többet mutat a vízvisszatartás miatt!
MENNYIT ajánlott fogyasztani?
Az olajos magvak nagy zsiradéktartalmuknál fogva már kis adagban is elveszik az étvágyat, ezért a diéta fontos része lehet, feltéve, ha betartjuk a mennyiségére vonatkozó ajánlásokat.
Heti 2-3 alkalommal, 3-5 dkg mennyiséget, azaz hetente legfeljebb 15 dkg-t.
Részletes adagnagyságra vonatkozó ajánlást a Súlykontroll könyvben találsz!
MIKOR javasolt fogyasztani?
Önállóan kisétkezésekre (tízórai, uzsonna), de felhasználható még müzlik alapanyagaként, saláták dúsítására, szendvicskrémekbe, száraztésztákhoz, magvas kenyerek készítéséhez.