Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Ünnepi étel - finomat egészségtudatosan

A cikk megjelenési deje: 2008.12.05. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
teritek130.jpgA praktikák rovat elõzõ számában általánosságban írtunk arról, hogy hogyan tudjuk megvalósítani az energiában kicsit szegényebb ünnepi ételt. De mit jelent ez a gyakorlatban úgy, hogy az ugyanolyan finomságot tegyünk az aszalra, mint amit megszoktunk? Cikkünkbõl kiderül!

 

 

 

 

 

 

 

Nézzük, pl. a töltött káposztát hogyan lehet kevésbé energia gazdagon elkészíteni. A hagyományos recept több ponton is kínálja a lehetõségeket:
• közepes zsírtartalmú sertéshús helyett
   ♥ használjunk hozzá csirkemellet
• A töltelékhez felhasznált hagyományos fényezett rizs helyett
   ♥ lehet barna rizst is használni, de még jobb, ha zabpehellyel helyettesítjük.
• Zsír helyett természetesen 
   ♥ használjunk olajat
• Az eredeti receptben liszt is szerepel sûrítésként
   ♥ ezt érdemes teljes egészében elhagyni, ám aki mindenképp ragaszkodik hozzá, annak teljes kiõrlésû lisztet vagy zabkorpás lisztet javaslunk felhasználásra
• A füstölt szalonna
   ♥ elhagyásával sok energiát spórolunk meg!
• Tetejére zsíros (20 %-os) tejföl helyett
   ♥ 12%-os tejfölt rakjunk

A következõkben a töltött káposztán kívül egy-egy étel segítségével próbáljuk megmutatni, milyen lehetõségeink vannak egy ünnepi menü készítésére úgy, hogy finom is maradjon, és energiát is tudjunk spórolni.
Két lehetõségünk van erre: vagy megtartjuk a hagyományos étel alapanyagait és jellegét is (lásd pl. töltött káposzta, rántott ponty, meggyes gyümölcsrizs), vagy megtartjuk az étel domináns alapanyagait, és kreatívan „átgyúrjuk a receptet" (mint a „rántott ponty, rizzsel, tartárral" helyett ajánlott példában).

toltott kap240.jpg

Hagyományos töltött káposzta - 1 adag
HELYETT
Töltött káposzta másképp - 1 adag

 

 

 

 

 

 

 

Nyersanyag kiszabat Töltött káposzta hagyományos - 1 adag Nyersanyag kiszabat Töltött káposzta másként - 1 adag
savanyúkáposzta 250 g savanyúkáposzta 250 g
közepes zsírtartalmú sertéshús 80 g sovány pulykahús 80 g
tejföl 20%-os 30 g tejföl, 12%-os 30 g
rizs 20 g barna rizs 20 g
vöröshagyma 20 g vöröshagyma 20 g
sertés zsír 10 g olaj 5 ml
tojás 8 g tojás 8 g
búzaliszt 8 g búzaliszt nincs benne
füstölt szalonna 5 g füstölt szalonna nincs benne
   
fokhagyma   fokhagyma  
fûszerpaprika   fûszerpaprika  
feketebors   feketebors  
       
energia (kcal) 592 energia (kcal) 312
fehérje (g) 22,2 fehérje (g) 25,6
zsír (g) 40,4 zsír (g) 10,6
szénhidrát (g) 33,9 szénhidrát (g) 28

 

ponty240_2.jpgHagyományos rántott ponty - 1 adag

HELYETT
Rántott ponty másképp - 1 adag

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyersanyag kiszabat Hagyományos rántott ponty – 1 adag Nyersanyag kiszabat Rántott ponty másképp – 1 adag
ponty 150 g ponty 150 g
zsemlemorzsa 25 g zsemlemorzsa 7 g
sertés zsír 15 g olaj 6 ml
búzaliszt 15 g teljes kiõrlésû graham liszt 5 g
tojás 0,5 db tojás 0,5 db
   
    tej, 1,5%-os  7 ml
    halak fûszerkeverék  
    citrom  
       
energia (kcal) 523 energia (kcal) 344
fehérje (g) 30,8 fehérje (g) 28,1
zsír (g) 30,8 zsír (g) 21,2
szénhidrát (g) 30 szénhidrát (g) 9,3

A rántott ponty másképp elkészítési módja:
A halszeletek mindkét felét megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ezután graham lisztbe forgatjuk, majd - az elõzetesen halak fûszerkeverékkel és a tejjel habosra kevert - tojásba mártjuk, majd a zsemlemorzsában megforgatjuk. Az olajat mély tányérba öntjük, ebbe belemártjuk a halszeleteket, majd jól lecsöpögtetjük, és egy felforrósított teflon edényben fedõ alatt pár percig sütjük az egyik oldalát. Amikor szép színe van, megfordítjuk és a másik felét is aranybarnára sütjük, de ezt már fedõ nélkül.

*= 4 személyre 50 ml olajat használunk recept szerint, azaz fejenként 12,5 ml-t. Mivel nem bõ olajban sütjük, csak megmártjuk benne, és jól le is csöpögtetjük, ezért kb. 6 ml olajat szív magába a hal, és ennek a tápanyag tartalmával kell számoljunk.

Az elõbbi változtatások következtében ennyi energiával kevesebbet viszünk be szervezetünkbe 1 adag étel elfogyasztásával:

 

1 adag energia (kcal)   energia (kcal) 1 adag spórolás
Töltött káposzta hagyományos 592 <->
312 Töltött káposzta másként - 280 kcal
Hagyományos rántott ponty 523 <->
344 Rántott ponty másképp                    - 179 kcal