Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Újra itt az eperszezon!

A cikk megjelenési deje: 2010.05.27. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
eper3.jpgAz eper a tavasz elsõ gyümölcse, mennyei csemege a hosszú téli hónapok, tartósított élelmiszerek, üvegházban nevelt zöldségek, gyümölcsök után. Az eper azonban nem csak ízletes, finom, frissítõ gyümölcs, hanem egészséges, fogyaszt és szépít is.

Fogyaszt


Az eper ideális alapanyaga a fogyókúráknak alacsony kalóriatartalma miatt (100 grammban 35 kalória, Súlykontroll indexe: 30). Egy kilogramm eperben 4 g fehérje, 113 g szõlõcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában.
Cukorral, mézzel együtt könnyen erjed, tehát ne cukrozzuk! Ha mézzel édesítjük, akkor használjunk erjedésgátló fûszert, vaníliát vagy fahéjat! Sajnos , mivel az eper aprómagvas gyümölcs, csalánkiütést idézhet elõ. Ez elsõsorban csecsemõknél tapasztalható. Aki nagyon ritkán fogyaszt friss epret, szintén bõrkiütést kaphat. Legtöbbször azonban ez nem valódi allergiás reakció. A gyümölcsben lévõ speciális anyagok a sejtekben hasonló reakciót váltanak ki.


Gyógyít


Az eper üdítõ, fiatalító gyümölcs, melynek a látványa is energetizál! Az eper4.JPGeper serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítõ folyamatokat. Ráadásul a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike - napi 15 dkg eper fedezi egy felnõtt napi C-vitamin-szükségletét (Több benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban). Kitûnõ vértisztító, csökkenti a szívbetegségek, a kötõszöveti gyulladások, az érelmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van. Különösen jó hatást fejt ki a májgyulladásban, a fertõzõ májgyulladásban (hepatitis) szenvedõ betegek szervezetében.
Az eper levele a megfelelõ begyûjtés, tisztítás és szárítást követõen vízhajtó és tisztító gyógynövény teaként fogyasztható.

 

Szépít


Az eper bõrápoló hatása sem elhanyagolható. A bõrbe bedörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektõl, napozás után hûsíti a bõrt, véd az ultraibolya-sugárzástól.

 

Epres bõrtisztító:
Az epres tisztítót bõrtípustól függetlenül bárki használhatja. Az eper pH értéke nagyjából megegyezik a bõrével, vagyis majdnem semleges. Az enyhén savas kémhatás azért teszi nagyon értékes anyaggá az epret, mert megakadályozza a bõr túlzott kiszáradását. Az eper ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek a bõr idõ elõtti öregedését okozó szabadgyököket bontják le.
Hozzávalók:
6 db eper, 2 evõkanál mandulaolaj, 3 evõkanál földimogyoróolaj

Felhasználás: Az alapanyagokat turmixban összekeverjük, majd fedeles üvegben, hûtõben tároljuk. Mogyorónyi mennyiséget finoman masszírozzunk el arcunkon, majd langyos vízzel öblítsük le. Ha zsíros a bõröd, kevesebb olajat használj. Reggel és este alkalmazhatod. (www.mindmegette.hu)


Fogainkat is fehéríthetjük eperrel. A pépesített földieperrel hetente egyszer dörzsöljük át fogainkat.