Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Titkos receptek az õszi melankólia ellen

A cikk megjelenési deje: 2007.12.04. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
melankolia.jpgÚgy tartják, zöld erõ lakozik a szõlõben, az olívában, az almában, a teában, az algákban és az aloe verában. Minél zöldebb egy növény, annál nagyobb a benne lévõ szépítõ erõ.

 

 

Ahogy odakint hûvös-esõsre vált az idõ, hatalmas energiára van szüksége a testünknek és a lelkünknek is. Ilyenkor segíthetnek a zöld növények természetes erejével készült termékek: a hatóanyagoktól újra erõs és ragyogó lesz a haj és a bõr. A szépségipar legkedveltebb és leghatásosabb nyersanyaga a szõlõ, az alma, az olíva, az aloe vera, a zöld tea és az alga. Az ok a növények harsogó zöld színe, amely elárulja, hogy sok polifenolt, azaz szekunder növényi anyagot tartalmaznak. Ezek közé tartoznak a flavonoidok is, azaz a növényi színezõanyagok.

 

De a flavonoidok nem csak a zöld színt adják: semlegesítik a szabadgyököket, elpusztítják a baktériumokat, hatásosak a duzzanatok és a vörös foltok ellen és támogatják a C-vitamin - a kötõszövetek újraépítésében jelentõs - hatását. Röviden összefoglalva: minél zöldebb egy növény, annál több a benne lévõ bõrkisimító és feszesítõ hatóanyag, azaz annál többet tehet a szépségünk megõrzéséért.

 


A zöld tea megvéd

 

A tea zsenge leveleit Kínában frissítõ hatásán túl azért is tisztelik már több mint ötezer éve, mert számos betegség hatásos csodaszere. A zöld tea nemcsak a csészében felszolgálva, hanem a tégelyben is hatásos. Rendkívül víz- és napfényigényes, és éppen e miatt az erõs UV-védelem miatt lesz olyan értékes szépítõ hatóanyagként. Magas a cseranyag-tartalma, így antioxidáns hatású, azaz nagyon jól semlegesíti a környezetbõl érkezõ szabadgyököket.

 

Krémek hatóanyagaként a zöld tea nyugtatja a bõrt, erõsíti a védõ rétegét és megelõzi az apró ráncok kialakulását. Másrészt sok nedvességet juttat a bõr legfelsõ rétegébe és segít megõrizni a mélyebb rétegekben az elraktározott vizet. Ezzel megelõzhetõ a bõr idõ elõtti kiszáradása, amit a környezeti hatások, a sok stressz és a kevés mozgásos életforma is elõidézhet.

 

A szõlõ lágyít


Finom, de mégis rugalmas, ellenálló bõr - ilyen a szõlõ héja, és ilyenné teszi a bõrt a szépítõ szerekbe keverve. Mindegy, hogy a héjából, a magból vagy a gyümölcs húsából készül a kivonat, a növény minden részében vannak értékes bõrszépítõ anyagok. A mag például értékes cseranyagokat és szõlõmagolajat tartalmaz, ez utóbbiban nagyon magas az esszenciális linolsav aránya, ami a bõr egyik legfontosabb alkotórésze. Ha szõlõmagolajat keverünk egy krémbe, a száraz, érzékeny bõr azonnal felismeri a „rokont", és hasznosítja.

A gyümölcshúsban lévõ értékes vitamin-ásványianyag-nyomelem-mix felgyorsítja a sejtek anyagcseréjét, ellátja tápanyaggal a bõrsejteket és rózsássá varázsolja az orcát. A héjban polifenolok vannak, melyek magukban vagy akár más antioxidánssal, E- és C-vitaminnal karöltve semlegesítik a szabadgyököket. A narancsbõrös horpadásokra is hasznos szövetséges a szõlõ. A benne lévõ gyümölcssavak, cseranyagok és flavonoidok serkentik a szövetek mikrocirkulációját, vízhajtó hatásúak, eltávolítják a salakanyagokat a sejtek közül és rugalmasabbá teszik a bõrt.

 

Az alga méregtelenít

 

Az algában benne van minden, amitõl sima és finom tapintású lesz a bõr. Az algákat általában az Atlanti-óceán mélységeiben „aratják" le - ott még tiszta az óceán, érintetlen az ökoszisztéma. A vitaminok és az értékes aminosavak mellett az alga olyan, a bõr számára létfontosságú ásványi anyagokat, enzimeket és nyomelemeket is tartalmaz, mint például a jód, kalcium, magnézium és vas.

Ettõl a koktéltól megnyugszik az „ideges" bõr, mely hajlamos a kivörösödésre és az irritációkra. Az algák emellett felpörgetik az anyagcserét is, feszesítenek és eltávolítják a felesleges vizet és méreganyagokat a szövetekbõl.

 

Az alma erõsít

 

Azt tudjuk, hogy már napi egy almával biztosíthatjuk a szervezetünk legfontosabb vitaminjait. Ennél kevesebben ismerik viszont az alma bõrnyugtató hatását. A héjban lévõ pektin, ami az almasejtek szénhidrátban dús része, feszesít és erõsít. Csökkenti az elasztáz nevû enzim termelõdését, ami alattomos módon éppen a kötõszövet elasztinrostjait károsítja. Az almasav viszont stimulálja a sejtanyagcserét, exfoliáló hatású, és a tejsavhoz és a citromsavhoz hasonlóan az AHA-hoz (alfa-hidroxi-savak) tartozik. Samponokban fényessé és rugalmassá teszi a hajat.

Az alma emellett sok C-vitamint tartalmaz, mely fontos szerepet játszik a kötõszövetek felépítésében. Ezért találhatjuk meg az almakivonatot olyan sok feszesítõ testápolóban.

 


Almás öblítõ
Az almaecetes hajöblítõ visszaadja a fénytelen, festett haj ragyogását. Keverjünk össze egy evõkanál almaecetet és öt csepp teafaolajat, és öblítsük le vele a frissen megmosott hajat. Enyhén masszírozzuk bele, és ne öblítsük ki. Formázzuk a szokásos módon.