Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Tengerparti Egypercesek I. rész

A cikk megjelenési deje: 2011.05.26. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
egypercesek-cikk.jpgItt a nyár! Mindannyian strandra, tengerpartra, üdülõhelyekre vágyunk és készülünk testben és lélekben egyaránt! Igyekszünk meggyõzni magunkat, hogy az a pár kg felesleg egy jól szabott fürdõruhával eltüntethetõ, vagy jobb esetben elfogadjuk és hangsúlyozzuk testalkatunk elõnyös oldalait.
Amennyiben nem tudunk önmagunkkal megbarátkozni, vagy valóban be kell látnunk változtatásra szorul életünk, életmódunk és ez által testünk, edzésébe kezdünk! Jönnek az évezredeknek tûnõ órák a futópadon, a saláták, roston sült húsok valamint a szénsavmentes ásványvizek végeláthatatlan tengere!

Az alábbiakban, a mozgással kapcsolatos, néhány érdekességrõl írunk, melyrõl érdemes elgondolkoznunk, vagy melyre érdemes rácsodálkozunk edzés elõtt - után, vagy esetleg hanyatt fekve a homokos tengerparton és beépíteni tudatunkba, edzésmódszereinkbe, új életvitelünkbe!

 

A MOZGÁS

 

Megdönthetetlen alapigazságok!

 

egypercesek1-cikk.jpgA zsírégetés a nap 24 órájában történõ folyamat, hisz egy-egy jól (megfelelõ intenzitású terheléssel) megválasztott súlyzós edzés utó-zsírégetõ hatása akár 24-48 óráig is eltarthat. Valójában akár következõ edzésünkig (pld. Hot Iron)! Emiatt tehát érdemes elsõsorban nem azzal foglalkozni, hogy mi történik a 30-60 perces edzésünk alatt a zsírfelhasználással, hanem ennek befolyásolása céljából a nap 24 órájára vonatkozóan terveznünk!

 

Miután egy negatív energiamérleg kialakítására törekszünk testsúlycsökkentésünk érdekében nem az az érdekes, hogy mennyi zsír ég el az egész naphoz képest egy rövid edzés ideje alatt, csakis az, hogy mekkora az elégetett kalóriák mennyisége, illetve az, hogy a mozgás milyen hatással lesz a felhasznált kalóriák mennyiségére a következõ 23, de akár 36-48 órában!

 

Gyakori tévképzetünk az, hogy a fogyás (testsúlyvesztés) és a zsírleadás ugyanaz! Pedig nem! Minden szempontból a zsírleadás a helyes cél, tehát a megfelelõ testösszetétel kialakítása, a csökkenõ testzsírszázalék-„növekvõ" izomtömeg.

 

A kisebb intenzitású „zsírégetõ zónás" aerob edzés kevesebb kalóriát éget el idõegységenként, mint a nagyobb edzésterheléssel végzett mozgás, és hatása megszûnik, ha abbahagyjuk. Az intenzívebb edzések során viszont inkább szénhidrátot használ szervezetünk, az edzés befejeztével pedig a zsír kezd el égni! És ez a folyamat hosszabb idõintervallumú lehet, hisz anyagcserénk akár 48 órán át is jelentõsen felpörgetett maradhat!

 


Milyen gyorsan változik testünk zsírmennyisége edzés és diéta hatására?

 

Amikor diétába kezdünk, akkor a különbözõ szakaszokban beálló testsúlyváltozásaink eltérõ forrásokból származnak. Az elsõ napokban egy (testsúlytól és kalória/szénhidrát megszorítástól függõ) több kilós változás következhet be, de ez leginkább csak a víz és szénhidrát távozása az izomszövetbõl. Ezután következhet az érdemi zsírtömeg csökkenés.

 

A helyes cél mindannyiunk számára az lenne, hogy az izomszövet megtartása mellett a tényleges zsírtömeg csökkentését érjük el!

 


Milyen sorrendben jön le a zsír testrészeinkrõl?

 

egypercesek2-cikk.jpgA nemek és ezen belül az egyének is sajátosan tárolják és adják le a zsírt a különbözõ testtájakról, ennek szomorú következménye „a makacs területeink" létezése. Ennek specifikus élettani magyarázata, bizonyos zsíranyagcsere receptorok száma az adott területen, és a vérellátás gyengesége.

 

Zsírleadásunk pedig mindig fordított a zsírfelszedéshez képest, tehát a zsírosodásnak leginkább ellenálló, utoljára "elpuhuló" területeink (pl. alkar, váll, stb.) fognak elsõként elkezdeni formálódni, szálkásodni, és sajnos ezt kell, hogy mondjam; a legelõször elcsúfuló helyek (has, csípõ, stb.) fognak utoljára (vagy kisebb tempóban) javulni.

 


Mikor látszik a hasizom?

 

A szálkásság és hasizom állítólag 10-14 % testzsír alatt kezd elõjönni érdemben, de ez is természetesen egyénenként változó lehet. 2-3 százalékponttal feljebb -és ez a mi szerencsénk- elõállhat a "virtuális kockás has", amikor -- fõleg megfelelõ fényben és tükörben -- a zsír már eléggé úgy rendezõdik, ahogy a kockák vannak, de összecsípve még így is jó 1-2 cm zsír van a bõrünk alatt!

 

 

A hamarosan következõ részben az étkezés oldaláról vizsgálódunk. Addig is jó mozgást!

 

Szalka Andrea