Archívum

VÁLOGASS FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ KÍNÁLATUNKBÓL,
MIND MAGAD, MIND CSALÁDTAGJAID SZÁMÁRA!
RENDELD HÁZHOZ FITNESS KONYHÁNK FINOMSÁGAIT!
ISMERKEDJ MEG AZOKKAL A SPORTOS ÉLETMÓDHOZ
KAPCSOLHATÓ TERMÉKEKKEL, AMELYEKET HASZNÁLOK!
KUKKANTS BE ÚJ WEBSHOPUNKBA!
AZ EGÉSZSÉG NAGY KINCS, MEGŐRZÉSÉHEZ TENNI KELL,
EBBEN NYÚJTOK SEGÍTSÉGET SZÁMODRA!
ISMERKEDJ MEG A SÚLY-KONTROLL PROGRAMMAL!

Szoptatás alatti táplálkozási tanácsok

A cikk megjelenési deje: 2013.03.12. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
szoptatas.jpgEgy gyermek születése nagy öröm, hiszen ez egy új élet kezdetét jelenti. De az anyának rendkívül kimerítõ már maga a kilenc hónap is, és csak ezután jön a szoptatás. Szoptatás alatt az anya által elfogyasztott ételek hatóanyagai az anyatejen át eljutnak a babához, ezért megfelelõ élelmiszereket kell fogyasztania ez idõ alatt (is). De mik is ezek?
Az anyatej a legjobb táplálék a babának. Minden olyan összetevõ megtalálható benne, amelyre szüksége van a gyermeknek. Az anyatej legfontosabb összetevõire a szoptató anya étrendje nincs hatással. Ha nem visz be valamibõl elegendõt az újdonsült anyuka, akkor a saját szervezetétõl vonja el azokat a tápanyagokat (pl. zsír, cukor, fehérje, kalcium).
Bizonyos összetevõket, ilyen az A-vitamin, B2- vitamin, biotin, B12- vitamin, folsav, C-vitamin és zsírsav, melyek arányát befolyásolhatjuk az étrenddel.
Hat hónapos kor után az anyatej már nem elegendõ, ettõl kezdve kezdhetõ el az úgynevezett hozzátáplálás.
 

Az anya által elfogyasztott élelmiszerek kihatnak az anyatej ízére és összetételére. Figyeljünk oda a visszafogott fûszerezésre, mert bizonyos fûszerek fogyasztása után elõfordulhat, hogy nem ízlik a babának az anyatej, ilyenkor hagyjuk el azt a fûszert az étrendbõl.
Mint egyébként is fontos lenne, de ilyenkor különösen oda kell figyelni a kiegyensúlyozott, változatos étrendre. Ez az idõszak nem a fogyókúra ideje, étkezzünk változatosan, de biztosítsuk az elegendõ energiát. Normál étkezés mellett, nagy valószínûséggel csökkenni fog az anyuka testsúlya. Együnk naponta többször, többféle dolgot. Kiemelkedõen fontos a nagy mennyiségû folyadék fogyasztása, hiszen az anyatej mennyiségét is befolyásolja. Mindenképpen igyunk meg legalább két liter folyadékot, de inkább többet is.

 

Ilyenkor sem igaz, hogy két ember helyett kell ennie az anyukának. Az energiaszükséglete az eredeti energiaszükségletéhez képest, körülbelül 25-30%-kal növekszik. Bizonyos tápanyagok mennyiségét meg kell növelni az étrendben, ilyen az A-vitamin, a C-vitamin, a D-vitamin, a folsav, a kalcium, a foszfor, a magnézium, a cink és a jód.

 

Különösen figyeljünk oda, hogy milyen alapanyagot vásárolunk. Ha tehetjük, válasszuk a vegyszermentes, bio élelmiszereket, mindent jól tisztítsunk, mossunk meg. Fontos, hogy a húsokat jól süssük át, ne fogyasszunk véres, nyers termékeket (pl.steak, tatátbifsteak).

 

Együnk minél több gyümölcsöt, zöldséget. Próbáljunk változatosan válogatni közülük, hiszen minél többfélét fogyasztunk, annál több vitamin és ásványianyag jut be az anya szervezetébe, és így a babáéba is. Vigyázzunk viszont azokkal a zöldségekkel, amelyek puffadást okoznak, mert ezeket a panaszokat a babánál is kiváltják, tehát kerülendõek. Ilyen például a bab, káposzta, karalábé stb.
Ha nem tudunk annyi gyümölcsöt, zöldséget elfogyasztani, ami elegendõ lenne, akkor próbáljuk meg gyümölcs-, zöldséglé formátumban fogyasztani. A legjobb, ha mi facsarjuk ki a minõségi alapanyagokat. Ajánlom, hogy minden nap együnk egy pár szem olajos magvat, amiknek rendkívül jó a zsírsav összetétele, ami által nagyban hozzájárul a baba idegrendszerének fejlõdéséhez. De ne lépjük át a napi maréknyi mennyiséget, mert könnyen túlsúlyhoz vezethet a fogyasztásuk. Mindenképpen a sótlan verziót válasszuk a boltok polcairól.

 

Tejterméket nyugodtan fogyasszunk, de ne literszámra, mert sajnos sok csecsemõnél okoz allergiát. Ezért aki nagyon sokat fogyaszt tejterméket, az a szoptatás idejére egy picit vegyen vissza a mennyiségbõl. Ez nem jelenti azt, hogy tejet nem lehetne fogyasztani, vagy egy-két joghurtot nem ehetne meg az újdonsült anyuka, sõt, fogyassza egészséggel, hiszen magas fehérjetartalma rendkívül hasznos, mint az anyának, mint a babának.

 


A baba vasszükséglete az elsõ hónapokban rendkívül alacsony, hiszen feltöltött raktárakkal született, ráadásul az anyatejen át is hozzájuthat. Az anyatejbõl a vas felszívódása rendkívül jó, közel 50%-os. Az újdonsült anyukának viszont oda kell figyelnie a megfelelõ vasbevitelre, mert könnyen kialakulhat nála vashiány.
A C- vitamin fokozza a vas felszívódását, ezért érdemes ezt is minden nap elegendõ mennyiségben a szervezetbe jutatani.

 

Alkoholt fogyasztani szoptatás alatt tilos, és a koffein tartalmú élelmiszerek fogyasztása is kerülendõ. A fekete teákat hanyagoljuk erre az idõszakra, igyunk inkább gyümölcsbõl készült teákat. A gyógynövénykészítményekkel óvatosan, mert vannak olyanok, amelyek nem fogyaszthatók szoptatás alatt. Mindig olvassunk utána, mielõtt valamilyen gyógynövényt fogyasztanánk.
A dohányzás csökkenti a tejtermelõdést, ráadásul a nikotin átjut az anyatejbe, így a gyermeknél megvonási tünetek is jelentkezhetnek, mikor leválasztjuk az anyatejrõl.
A legtöbb gyógyszer hatóanyaga is átjut az anyatejen, tehát csak orvossal megbeszélve szedhetõek.

 

A szoptatás elõsegíti, hogy kialakuljon egy szoros kapocs anya és gyermeke között. Viszont tudomásul kell venni, hogy amit elfogyasztunk, azzal tápláljuk gyermekünket is, ezért nem mindegy, mit veszünk magunkhoz.

 


Kovács Judit
dietetikus